大分類植物KingdomPlant
種名Abelmoschus esculentusSpeciesAbelmoschus esculentus
学名(一般名)Abelmoschus esculentus[okra、おくら、オクラ、秋葵、あめりかねり、アメリカネリ、おかれんこん、オカレンコン、陸蓮根]Latin Name(General Name)Abelmoschus esculentus[okra]
科名アオイ科FamilyMalvaceae
原産/分布東北アフリカ
アフリカ
エチオピア近辺が原産。
OriginOrigins:Northeastern Africa
Africa
around Ethiopia
日本伝来幕末から明治初期
日本には江戸時代末期に伝わったが本格的な普及は1970年代。
Introduction into JapanIt was brought in Japan from the end of Edo to the early Meiji. It became popular in the 1970s.
概説四訂食品成分表ではβカロテンが600μg/100gに満たず緑黄色野菜には含まれなかったが、五訂食品成分表では670μg/100gの分析価が示された。
季節による変動もほとんどないことから、緑黄色野菜の給源として適する。
[品種]五角種:日本で最も一般的。ミニオクラ:長さ約2から3cm。オクラ幼果。
赤オクラ:生だと全体が赤く、ゆでると緑色になる。五角種より粘りが少ない。
丸ざやオクラ:さやが丸いもの。五角形のものと成分は同じ。
アフリカで紀元前から食されていた。丸オクラ(八丈島原産の八丈オクラ、沖縄原産の島オクラがある)、白オクラ(山口県で栽培されている。実が白い)、赤オクラ(アントシアニンを含む。加熱すると緑色になる。若い実は生で食べる)、ミニオクラ(実が小さいうちに早どりしたもの。生食できる)
オクラのスプラウト。ネバネバがある。
SummaryThe forth edition of Standard table of food composition in Japan shows that okura contains β-carotene less than 600μg analyzed in 100g edible portion. The score recorded in that of fifth edition is 670μg.
The content changes little all year round, therefore it is regarded as an ideal supply source of green vegetables.
[cultivars]pentagonal shape:It is the most popular in Japan., mini okura:it grows to 2-3cm in length, is a fruit of young stage.
Red okura, is red when raw, whose color turns green when cooked. It is less mucilagious than pentagonal species.
Round pod okura is nutritiously same as a pentagonal okura,
It has been eaten in Africa since B. C., Round shape okura(Hatijyou okura, Hatijyo island origin or Shima okura, Okinawa origin). White colored okuraI(cultivated in Yamaguti, the fruit is white in colour), Red okura(contains Anthocyanin, when cooked the color turns green and young fruits are eaten raw.), Mini okura (picked early, can be eaten raw)
okura sprout, mucilaginous
7-9月、1-12月(スプラウト)July to September(sprouts), all year round
食用スタミナ野菜。
刻んでそのまま食べる。
和え物、酢の物、サラダ、煮物、炒め物など。
完熟した種子はコーヒー豆の代表品になる。
保存:乾燥と低温に弱いので、ポリ袋に入れて冷蔵庫の野菜室で保存。
濃い緑色で切り口が新鮮なものを選ぶ。うぶ毛が均一で全体をきれいに覆っているものがよい。角が茶色のものは育ちすぎか、鮮度がよくない。
大きすぎるものは苦く味が落ちる。
未熟な果実を食用とする。
EdibleIt contains polysaccardes and pectin, is a nourishing vegetable.
how to eat:It is just chopped and eaten raw without seasoning, as salad with dressing, with vinegar, eaten cooked or fried
The ripe seeds are used as a substitute for coffee beans.
how to preserve:It is sensitive to dry air and low temperature, better to put in a plastic bag and kept in a vegetable drawer of refrigerator.
the points of choosing fresh okura
See if the okura is deep green coloured, the cut end is fresh, and covered with fuzz evenly. The fruits are suitable for eating when young. When grown too big, It becomes bitter and loses taste.
健康促進/薬用タンパク質をよく消化するので、胃を保護する働きがあると言われている。ストレスに対する効果。お酒と同時に摂取するとアルコールから肝臓を守るとされる。
動脈硬化予防、ガン抑制、糖尿病予防、便秘改善、疲労回復、免疫力強化、皮膚・粘膜の保護
胃腸のはたらき強化、夏バテ予防、便秘解消
Health Care/ Medicinal UsageHelps digestion of protein and protects stomach. Has effect on stress. Protects the liver from alcohol when taken with alcohol. Prevents atherosclerosis and diabetes. Inhibits cancer, improves constipation and helps to recover from fatigue. Enhances immunocompetences and protects skin and mucous membranes.
健康促進 概要胃を保護
ストレスに対する効果
お酒と同時に摂取するとアルコールから肝臓を守る
動脈硬化予防
ガン抑制
糖尿病予防
便秘改善
疲労回復
免疫力強化
皮膚・粘膜の保護
Summary of Health CareProtecting stomach
Effect on stress
Protects the liver from alcohol when taken with alcohol
Prevention of atherosclerosis
Inhibition of cancer
Prevention of diabetes
Constipation improvement
Recovery from fatigue
Enhancement of immunocompetence
Protection of skin and mucous membranes
一般文献白鳥早奈英ら監修、もっとからだにおいしい野菜の便利帳、高橋書店(2009)
芳本信子、新しい視点生きた知識食べ物じてん、学建書院(2005)
オールガイド五訂増補食品成分表2009、実教出版(2009)
五明紀春監修、502品目1590種まいにちを楽しむ食材健康大辞典、時事通信社(2005)
猪俣慶子監修、かしこく選ぶ・おいしく食べる 野菜まるごと事典、成美堂出版(2012)
三浦理代監修、からだよく効く 食べもの大辞典、池田書店(2009)
Literature-
加工品-Processed Food-

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文部科学省 日本食品標準成分表2020 八訂 可食部100g当たり
食品番号 分類 食品名 エネルギー エネルギー 水分 たんぱく質 脂質 炭水化物 有機酸 灰 分 無機質(ミネラル)

ビタミン

食塩相当量
利用可能炭水化物 食物繊維総量 糖アルコール 炭水化物 ナトリウム カリウム カルシウム マグネシウム リン 亜鉛 マンガン ヨウ素 セレン クロム モリブデン ビタミンA D ビタミンE K B1 B2 ナイアシン ナイアシン当量 B6 B12 葉酸 パントテン酸 ビオチン C
アミノ酸組成によるたんぱく質 たんぱく質 トリアシルグリセロール当量 コレステロール 脂質 利用可能炭水化物(単糖当量) 利用可能炭水化物(質量計) 差引き法による利用可能炭水化物 レチノール αカロテン βカロテン βクリプトキサンチン βカロテン当量 レチナール活性当量 αトコフェロール βトコフェロール γトコフェロール δトコフェロール
kJ kcal g g g g mg g g g g g g g g g mg mg mg mg mg mg mg mg mg μg μg μg μg μg μg μg μg μg μg μg mg mg mg mg μg mg mg mg mg mg μg μg mg μg mg g
06032野菜類オクラ果実、生1072690.21.52.1(0.1)Tr0.21.91.92.25.0-6.60.10.942609251580.50.60.130.48TrTr14(0)2670167056(0)1.200.20710.090.090.81.20.10(0)1100.426.0110
06033野菜類オクラ果実、ゆで1212989.4(1.5)2.1(0.1)Tr0.1(2.1)(2.1)3.05.2-7.60.10.842809051560.50.50.110.48----(0)0720072060(0)1.200.10750.090.090.8(1.2)0.08(0)1100.42-70


アミノ酸組成表 食品可食部の100gあたりのアミノ酸成分表
食品番号 分類 食品名 水分 アミノ酸組成によるタンパク質 タンパク質 イソロイシン ロイシン リジン 含硫アミノ酸 芳香族アミノ酸 トレオニン(スレオニン) トリプトファン バリン ヒスチジン アルギニン アラニン アスパラギン酸 グルタミン酸 グリシン プロリン セリン アミノ酸合計 アンモニア
メチオニン シスチン 合計 フェニルアラニン チロシン 合計
( ----------- g ----------- ) ( ----------------------------------------------- mg ----------------------------------------------- )
06032 野菜類 オクラ 果実、生 90.2 1.5 2.1 61 99 90 27 20 47 69 49 120 70 26 80 40 130 91 330 340 66 62 88 1700 71
06033 野菜類 オクラ 果実、ゆで 89.4 (1.5) 2.1 (59) (98) (89) (27) (20) (47) (68) (47) (120) (65) (26) (78) (40) (120) (90) (320) (340) (66) (61) (78) (1700) -