大分類 | 植物 | Kingdom | Plant |
種名 | Acacia farnesiana | Species | Acacia farnesiana |
学名(一般名) | Acacia farnesiana[Prickly Moses、Cassie、きんごうかん、キンゴウカン、金合歓] | Latin Name(General Name) | Acacia farnesiana[Prickly Moses,Cassie] |
科名 | マメ科 | Family | Fabaceae |
原産/分布 | - | Origin | - |
日本伝来 | - | Introduction into Japan | - |
概説 | ハーブの一種 [樹皮、花、莢、種子]芳香、刺激性のハーブ。 | Summary | a herb [part used:barks, flowers, pods, seeds]an aromatic and irritative herb |
旬 | - | | - |
食用 | 熱した種子は食用オイルに加工される。 | Edible | Cooking oil is extracted from the ripe seeds. |
健康促進/薬用 | 花には緊張緩和、殺虫作用がある。 樹皮は下痢と皮膚疾患に内服する。 花は乾燥肌用の入浴剤に使われる。 | Health Care/ Medicinal Usage | - |
健康促進 概要 | 花: 緊張緩和 殺虫作用
内服(樹皮): 下痢 皮膚疾患
花: 乾燥肌用の入浴剤 | Summary of Health Care | Flower: Relaxation of tension Insecticide action
Oral administration (bark): Diarrhea Skin diseases
Flower: Bath additive for dry skin |
一般文献 | デニー・バウン著、英国王立園芸協会ハーブ大百科、誠文堂新光社(1997) | Literature | - |
加工品 | - | Processed Food | - |