大分類 | 動物(魚類) | Kingdom | Animal(Fish) |
種名 | Acanthocepola krusensternii | Species | Acanthocepola krusensternii |
学名(一般名) | Acanthocepola krusensternii[yellowspotted bandfish、あかたち、アカタチ、赤太刀] | Latin Name(General Name) | Acanthocepola krusensternii[yellowspotted bandfish] |
科名 | アカタチ科 | Family | Cepolidae |
原産/分布 | 南日本からフィリピンにかけて分布。 | Origin | They are found in the sea from South Japan to the Philippines. |
日本伝来 | - | Introduction into Japan | - |
概説 | - | Summary | - |
旬 | - | | - |
食用 | 多くは練り製品として利用。刺身、塩焼き、煮付けなど。 | Edible | how to eat:They are mostly processed into fish paste. Sashimi (sliced and raw), Shioyaki(grilled with salt), Nituke(simmered with sugar and soysauce). |
健康促進/薬用 | - | Health Care/ Medicinal Usage | - |
健康促進 概要 | - | Summary of Health Care | - |
一般文献 | 多紀保彦ら監修・執筆 食材魚貝大百科 3 イカ・タコ類ほか、魚類、平凡社(2000) | Literature | - |
加工品 | - | Processed Food | - |