大分類動物(魚類)KingdomAnimal(Fish)
種名Acanthocepola limbataSpeciesAcanthocepola limbata
学名(一般名)Acanthocepola limbata[blackspot bandfish、いってんあかたち、イッテンアカタチ、一点赤太刀]Latin Name(General Name)Acanthocepola limbata[blackspot bandfish]
科名アカタチ科FamilyCepolidae
原産/分布本州中部以南の水深80-200mの砂泥底に生育する。
とくに幼若魚はときに比較的浅い場所に出現する。
OriginThey grow on sandy mud buttoms at depths from 80 - 200m, in the sea south to the central part of Honsyu island.
The fry and fingerlings are found sometimes in shallow seas.
日本伝来-Introduction into Japan-
概説-Summary-
--
食用練り製品として利用。刺身、塩焼き、煮付けなど。Ediblehow to eat:They are mostly processed into fish paste.
Sashimi (sliced and raw), Shioyaki(grilled with salt), Nituke(simmered with sugar and soysauce).
健康促進/薬用-Health Care/ Medicinal Usage-
健康促進 概要-Summary of Health Care-
一般文献多紀保彦ら監修・執筆 食材魚貝大百科 3 イカ・タコ類ほか、魚類、平凡社(2000)Literature-
加工品-Processed Food-




文部科学省 日本食品標準成分表2020 八訂 登録データなし


アミノ酸成分表 登録データなし