大分類 | 動物(魚類) | Kingdom | Animal(Fish) |
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種名 | Acanthocepola limbata | Species | Acanthocepola limbata |
学名(一般名) | Acanthocepola limbata[blackspot bandfish、いってんあかたち、イッテンアカタチ、一点赤太刀] | Latin Name(General Name) | Acanthocepola limbata[blackspot bandfish] |
科名 | アカタチ科 | Family | Cepolidae |
原産/分布 | 本州中部以南の水深80-200mの砂泥底に生育する。 とくに幼若魚はときに比較的浅い場所に出現する。 | Origin | They grow on sandy mud buttoms at depths from 80 - 200m, in the sea south to the central part of Honsyu island. The fry and fingerlings are found sometimes in shallow seas. |
日本伝来 | - | Introduction into Japan | - |
概説 | - | Summary | - |
旬 | - | - | |
食用 | 練り製品として利用。刺身、塩焼き、煮付けなど。 | Edible | how to eat:They are mostly processed into fish paste. Sashimi (sliced and raw), Shioyaki(grilled with salt), Nituke(simmered with sugar and soysauce). |
健康促進/薬用 | - | Health Care/ Medicinal Usage | - |
健康促進 概要 | - | Summary of Health Care | - |
一般文献 | 多紀保彦ら監修・執筆 食材魚貝大百科 3 イカ・タコ類ほか、魚類、平凡社(2000) | Literature | - |
加工品 | - | Processed Food | - |
文部科学省 日本食品標準成分表2020 八訂 登録データなし |
アミノ酸成分表 登録データなし |