大分類 | 動物(魚類) | Kingdom | Animal(Fish) |
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種名 | Acanthocybium solandri | Species | Acanthocybium solandri |
学名(一般名) | Acanthocybium solandri[wahoo、かますさわら、カマスサワラ、魳鰆] | Latin Name(General Name) | Acanthocybium solandri[wahoo] |
科名 | サバ科 | Family | Scombridae |
原産/分布 | 世界中の亜熱帯から熱帯の外洋表層域に生息し、日本では本州の中部以南で見られる。 世界中の暖海域に分布。 | Origin | Habitats:They live in surface areas of tropical and subtropical open seas. In Japan, you can find them in the sea south to the central part of Honsyu island. Distribution:world wide in warm sea waters. |
日本伝来 | - | Introduction into Japan | - |
概説 | 全長約2.2m。 | Summary | It grows to about 2.2m in length. |
旬 | 1-3月 | From January to March | |
食用 | 1-3月が食べごろとされ、肉は白身でやわらかく、刺身のほか、塩焼き、煮付け、照り焼き、フライにして利用。味噌漬け、粕漬けなどに加工される。 身割れしやすいので、刺身、昆布じめに、また味噌漬けは少し長めに漬けるとよい。 | Edible | The best season for eating is from January to March. The flesh is white and delicate. how to eat:Sashimi (sliced and raw), Shioyaki (grilled with salt), Nituke (simmered with sugar and soysauce), and fried. The flesh is pickled in miso paste(Misoduke) or in sake lees(Kasuduke). Cooking tips:The flesh is so delicate to crack. It is better to soak in miso paste a little longer when you make a misoduke. Or when you make Sashimi, leave the flesh sandwitched between sheets of kelp. It will make the flesh tight. |
健康促進/薬用 | - | Health Care/ Medicinal Usage | - |
健康促進 概要 | - | Summary of Health Care | - |
一般文献 | 多紀保彦ら監修・執筆 食材魚貝大百科 4 海藻類・魚類・その他、平凡社(2000) 502品目1590種まいにちを楽しむ食材健康大辞典、時事通信社(2005) | Literature | - |
加工品 | - | Processed Food | - |
文部科学省 日本食品標準成分表2020 八訂 登録データなし |
アミノ酸成分表 登録データなし |