大分類動物(魚類)KingdomAnimal(Fish)
種名Acanthocybium solandriSpeciesAcanthocybium solandri
学名(一般名)Acanthocybium solandri[wahoo、かますさわら、カマスサワラ、魳鰆]Latin Name(General Name)Acanthocybium solandri[wahoo]
科名サバ科FamilyScombridae
原産/分布世界中の亜熱帯から熱帯の外洋表層域に生息し、日本では本州の中部以南で見られる。
世界中の暖海域に分布。
OriginHabitats:They live in surface areas of tropical and subtropical open seas. In Japan, you can find them in the sea south to the central part of Honsyu island.
Distribution:world wide in warm sea waters.
日本伝来-Introduction into Japan-
概説全長約2.2m。SummaryIt grows to about 2.2m in length.
1-3月From January to March
食用1-3月が食べごろとされ、肉は白身でやわらかく、刺身のほか、塩焼き、煮付け、照り焼き、フライにして利用。味噌漬け、粕漬けなどに加工される。
身割れしやすいので、刺身、昆布じめに、また味噌漬けは少し長めに漬けるとよい。
EdibleThe best season for eating is from January to March. The flesh is white and delicate.
how to eat:Sashimi (sliced and raw), Shioyaki (grilled with salt), Nituke (simmered with sugar and soysauce), and fried.
The flesh is pickled in miso paste(Misoduke) or in sake lees(Kasuduke).
Cooking tips:The flesh is so delicate to crack. It is better to soak in miso paste a little longer when you make a misoduke. Or when you make Sashimi, leave the flesh sandwitched between sheets of kelp. It will make the flesh tight.
健康促進/薬用-Health Care/ Medicinal Usage-
健康促進 概要-Summary of Health Care-
一般文献多紀保彦ら監修・執筆 食材魚貝大百科 4 海藻類・魚類・その他、平凡社(2000)
502品目1590種まいにちを楽しむ食材健康大辞典、時事通信社(2005)
Literature-
加工品-Processed Food-




文部科学省 日本食品標準成分表2020 八訂 登録データなし


アミノ酸成分表 登録データなし