大分類 | 動物(魚類) | Kingdom | Animal(Fish) |
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種名 | Acanthogobius flavimanus | Species | Acanthogobius flavimanus |
学名(一般名) | Acanthogobius flavimanus[common blackish goby、genuine goby、spiny goby、まはぜ、マハゼ、真鯊、真沙魚、ごり、ゴリ、かじか、カジカ] | Latin Name(General Name) | Acanthogobius flavimanus[common blackish goby,genuine goby,spiny goby] |
科名 | ハゼ科 | Family | Gobiidae |
原産/分布 | 北海道南部から種子島にかけての内湾や河川顆粒部などに生息し、国外ではロシア極東のアムール川河口から朝鮮半島、および中国の黄海、東シナ海沿岸にまで広く分布。 | Origin | They live in enclosed bays or in downstream rivers. In Japan, the range is from the southern part of Hokkaido to Tanegashima island. Outside Japan, it is from the downstream of the Amur river, Russia Far East to the Yellow sea, or the East China coast. They are also found on the the KoreanPeninsula. |
日本伝来 | - | Introduction into Japan | - |
概説 | ハゼ科の魚は世界に約2000種、日本だけでも淡水産のものを含めて300種以上が生息している。 生息域は多様で、深海域から沿岸域まで、また、河川水域や珊瑚礁域にも棲む。 地方によっては「ゴリ」または「カジカ」などの呼称がある。 典型的な「魚屋で買うより、自分で釣って食べる」魚である。 夏から秋にかけて、河口やその付近の内湾沿岸の浅瀬に群がる。 肉は白身で淡泊。 都市近郊の河口域から内湾というもっとも汚染されやすい場所に多産するにもかかわらず、なぜか身に臭みがつきにくい。 ハゼ科に属する海産魚や淡水魚の総称だが一般にはまはぜを指す。 | Summary | About 2000 species of this family have been recorded around the world. In Japan only, more than 300 species are found living including in freshwater. The range extends from deep to coastal waters, and from rivers to coral reefs. They are differently called depending on regions, such as ''gori''or ''kajika''. From summer to Autumn, they are found schooling in estuaries or shallows in enclosed bays. The flesh is white and tastes light and delicate. The spawning occurs in estuaries and bays near big cities, where are commonly affected by pollutants. In spite of that, the flesh has little smell. |
旬 | 秋 | Autumn | |
食用 | 尾を残したまま背開きにし、天ぷらにして賞味する。 大型魚は刺身や洗いにしても美味。 空揚げや昆布じめ、南蛮漬け、煮付け、甘露煮、佃煮などのほか、軽く焼いて風乾した焼き干しはだし取りようにも用いられる。 佃煮、甘露煮は江戸前の伝統料理で、醤油味、甘辛風味、サンショウ入り、削り節まぶし、飴煮など各種の味付けがある。 | Edible | how to eat:Tempura (deep fried in batter ). Cut open the back with the dorsal fin, put in batter and fry. Sashimi (sliced and raw), Arai (Sashimi rinsed off fat and smell with water and tightend with ice). Karaage (deep fried), Konbujime(Sashimi left sandwitched between sheet of kelp), Nanbannduke(fried and pickled in Japanese sweet and spicy sauce), Nituke(simmered with sugar and soysauce), Kannroni(candied), Tukudani(boiled down in soy sauce). slightly grilled and dried fish are used to make broth. Tukudani and Kanroni are traditional foods in Edo (Tokyo bay area) and have various seasonings. For example, saysauce flavour, sweet and spicy taste, Japanese pepper sprinkled, bonito flakes dusted or candied. |
健康促進/薬用 | 骨の強化、動脈硬化予防、血栓防止、脳機能維持改善、高血圧予防、アレルギー抑制、ガン抑制、IPA(EPA)、DHA | Health Care/ Medicinal Usage | - |
健康促進 概要 | - | Summary of Health Care | - |
一般文献 | 多紀保彦ら監修・執筆 食材魚貝大百科 4 海藻類・魚類・その他、平凡社(2000) 502品目1590種まいにちを楽しむ食材健康大辞典、時事通信社(2005) オールガイド五訂増補食品成分表2009、実教出版(2009) | Literature | - |
加工品 | - | Processed Food | - |
文部科学省 日本食品標準成分表2020 八訂 可食部100g当たり |
食品番号 | 分類 | 食品名 | エネルギー | エネルギー | 水分 | たんぱく質 | 脂質 | 炭水化物 | 有機酸 | 灰 分 | 無機質(ミネラル) | ビタミン |
食塩相当量 | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
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利用可能炭水化物 | 食物繊維総量 | 糖アルコール | 炭水化物 | ナトリウム | カリウム | カルシウム | マグネシウム | リン | 鉄 | 亜鉛 | 銅 | マンガン | ヨウ素 | セレン | クロム | モリブデン | ビタミンA | D | ビタミンE | K | B1 | B2 | ナイアシン | ナイアシン当量 | B6 | B12 | 葉酸 | パントテン酸 | ビオチン | C | |||||||||||||||||||||||||
アミノ酸組成によるたんぱく質 | たんぱく質 | トリアシルグリセロール当量 | コレステロール | 脂質 | 利用可能炭水化物(単糖当量) | 利用可能炭水化物(質量計) | 差引き法による利用可能炭水化物 | レチノール | αカロテン | βカロテン | βクリプトキサンチン | βカロテン当量 | レチナール活性当量 | αトコフェロール | βトコフェロール | γトコフェロール | δトコフェロール | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
kJ | kcal | g | g | g | g | mg | g | g | g | g | g | g | g | g | g | mg | mg | mg | mg | mg | mg | mg | mg | mg | μg | μg | μg | μg | μg | μg | μg | μg | μg | μg | μg | mg | mg | mg | mg | μg | mg | mg | mg | mg | mg | μg | μg | mg | μg | mg | g | ||||
10225 | 魚介類-魚類 | はぜ | 生 | 332 | 78 | 79.4 | 16.1 | 19.1 | 0.1 | 92 | 0.2 | (0.1) | (0.1) | 3.2 | (0) | - | 0.1 | - | 1.2 | 93 | 350 | 42 | 27 | 190 | 0.2 | 0.6 | 0.02 | 0.10 | - | - | - | - | 6 | 0 | 7 | 4 | 9 | 7 | 3 | 1.0 | 0 | 0 | 0 | (0) | 0.04 | 0.04 | 1.4 | 4.8 | 0.07 | 2.7 | 8 | 0.42 | - | 1 | 0.2 |
10226 | 魚介類-魚類 | はぜ | つくだ煮 | 1174 | 277 | 23.2 | - | 24.3 | 1.6 | 270 | 3.0 | - | - | 41.3 | (0) | - | 39.9 | - | 9.6 | 2200 | 480 | 1200 | 73 | 820 | 12.0 | 3.2 | 0.08 | 1.20 | - | - | - | - | 150 | 0 | 39 | 24 | 51 | 160 | 5 | 2.4 | 0 | 0 | 0 | (0) | 0.11 | 0.41 | 2.4 | (6.7) | 0.06 | 6.8 | 230 | 0.79 | - | 0 | 5.6 |
10227 | 魚介類-魚類 | はぜ | 甘露煮 | 1103 | 260 | 29.5 | - | 21.1 | 1.1 | 210 | 2.2 | - | - | 41.4 | (0) | - | 40.3 | - | 6.9 | 1500 | 200 | 980 | 58 | 650 | 4.2 | 2.7 | 0.05 | 1.27 | - | - | - | - | 21 | 0 | 8 | 3 | 10 | 22 | 6 | 0.6 | 0 | 0 | 0 | (0) | 0.05 | 0.11 | 0.9 | (4.7) | 0.03 | 5.8 | 15 | 0.23 | - | 0 | 3.8 |
アミノ酸組成表 食品可食部の100gあたりのアミノ酸成分表 | ||||||||||||||||||||||||||||
食品番号 | 分類 | 食品名 | 水分 | アミノ酸組成によるタンパク質 | タンパク質 | イソロイシン | ロイシン | リジン | 含硫アミノ酸 | 芳香族アミノ酸 | トレオニン(スレオニン) | トリプトファン | バリン | ヒスチジン | アルギニン | アラニン | アスパラギン酸 | グルタミン酸 | グリシン | プロリン | セリン | アミノ酸合計 | アンモニア | |||||
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メチオニン | シスチン | 合計 | フェニルアラニン | チロシン | 合計 | |||||||||||||||||||||||
( ----------- g ----------- ) | ( ----------------------------------------------- mg ----------------------------------------------- ) | |||||||||||||||||||||||||||
10225 | 魚介類-魚類 | はぜ | 生 | 79.4 | (16.1) | 19.1 | 940 | 1600 | 1700 | 590 | 250 | 840 | 830 | 680 | 1500 | 880 | 200 | 990 | 460 | 1100 | 1200 | 2000 | 2800 | 980 | 590 | 760 | 19000 | 360 |
10226 | 魚介類-魚類 | はぜ | つくだ煮 | 23.2 | (20.5) | 24.3 | (1200) | (2000) | (2200) | (750) | (320) | (1100) | (1100) | (860) | (1900) | (1100) | (260) | (1300) | (590) | (1400) | (1500) | (2500) | (3600) | (1200) | (750) | (970) | (24000) | (450) |
10227 | 魚介類-魚類 | はぜ | 甘露煮 | 29.5 | (17.8) | 21.1 | (1000) | (1700) | (1900) | (650) | (280) | (930) | (910) | (750) | (1700) | (970) | (230) | (1100) | (510) | (1200) | (1300) | (2200) | (3100) | (1100) | (650) | (840) | (21000) | (390) |