大分類 | 動物(魚類) | Kingdom | Animal(Fish) |
---|---|---|---|
種名 | Acanthopagrus berda | Species | Acanthopagrus berda |
学名(一般名) | Acanthopagrus berda[black sea bream、なんようちぬ、ナンヨウチヌ、南洋茅渟] | Latin Name(General Name) | Acanthopagrus berda[black sea bream] |
科名 | タイ科 | Family | Sparidae |
原産/分布 | 台湾や東南アジア、インド洋にも分布。 西表島が分布の最北端。 マングローブ帯の汽水域に出現。 | Origin | The destribution ranges from Taiwan, South East Asia, to Indian Ocean. The northernmost habitat is Iriomote island. They are found in brackish water inside mangrove zones. |
日本伝来 | - | Introduction into Japan | - |
概説 | - | Summary | - |
旬 | - | - | |
食用 | 白身の淡泊な肉質で、刺身、塩焼き、煮付けなどの料理される。 | Edible | how to eat:Sashimi (sliced and raw), Shioyaki (grilled with salt), Nituke(simmered with sugar and soysauce). The flesh is white and tastes light and delicate. |
健康促進/薬用 | - | Health Care/ Medicinal Usage | - |
健康促進 概要 | - | Summary of Health Care | - |
一般文献 | 多紀保彦ら監修・執筆 食材魚貝大百科 3 イカ・タコ類ほか、魚類、平凡社(2000) | Literature | - |
加工品 | - | Processed Food | - |
文部科学省 日本食品標準成分表2020 八訂 登録データなし |
アミノ酸成分表 登録データなし |