大分類動物(魚類)KingdomAnimal(Fish)
種名Acanthopagrus berdaSpeciesAcanthopagrus berda
学名(一般名)Acanthopagrus berda[black sea bream、なんようちぬ、ナンヨウチヌ、南洋茅渟]Latin Name(General Name)Acanthopagrus berda[black sea bream]
科名タイ科FamilySparidae
原産/分布台湾や東南アジア、インド洋にも分布。
西表島が分布の最北端。
マングローブ帯の汽水域に出現。
OriginThe destribution ranges from Taiwan, South East Asia, to Indian Ocean.
The northernmost habitat is Iriomote island.
They are found in brackish water inside mangrove zones.
日本伝来-Introduction into Japan-
概説-Summary-
--
食用白身の淡泊な肉質で、刺身、塩焼き、煮付けなどの料理される。Ediblehow to eat:Sashimi (sliced and raw), Shioyaki (grilled with salt), Nituke(simmered with sugar and soysauce).
The flesh is white and tastes light and delicate.
健康促進/薬用-Health Care/ Medicinal Usage-
健康促進 概要-Summary of Health Care-
一般文献多紀保彦ら監修・執筆 食材魚貝大百科 3 イカ・タコ類ほか、魚類、平凡社(2000)Literature-
加工品-Processed Food-




文部科学省 日本食品標準成分表2020 八訂 登録データなし


アミノ酸成分表 登録データなし