大分類 | 動物(魚類) | Kingdom | Animal(Fish) |
種名 | Acanthurus pyroferus | Species | Acanthurus pyroferus |
学名(一般名) | Acanthurus pyroferus[chocolate surgenfish、orange-gilled surgeonfish、くろぐちにざ、クログチニザ、黒口仁座] | Latin Name(General Name) | Acanthurus pyroferus[chocolate surgenfish,orange-gilled surgeonfish] |
科名 | ニザダイ科 | Family | Acanthuridae |
原産/分布 | インド・西太平洋に分布し、日本は和歌山県以南に出現する。 水深10m前後のサンゴ礁に生息する。 | Origin | It is found in the Indo-West Pacific. The habitat in Japan is in coral reefs at a depth of about 10m. |
日本伝来 | - | Introduction into Japan | - |
概説 | - | Summary | - |
旬 | - | | - |
食用 | 煮付けにすると美味。 | Edible | This fish tastes good when simmered with sugar and soysauce. |
健康促進/薬用 | - | Health Care/ Medicinal Usage | - |
健康促進 概要 | - | Summary of Health Care | - |
一般文献 | 多紀保彦ら監修・執筆 食材魚貝大百科 4 海藻類・魚類・その他、平凡社(2000) | Literature | - |
加工品 | - | Processed Food | - |