大分類 | 動物(エビ、カニ) | Kingdom | Animal(Crustacean) |
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種名 | Acetes japonicus | Species | Acetes japonicus |
学名(一般名) | Acetes japonicus[あきあみ、アキアミ] | Latin Name(General Name) | Acetes japonicus |
科名 | サクラエビ科 | Family | Sergestidae |
原産/分布 | 富山湾、瀬戸内海、有明海などの浅い海の泥底近くにすむ。 中国沿岸からインド洋まで分布する。 富山湾、瀬戸内海、有明海などに分布。 中国からインドの沿岸に生息し、日本では富山湾、瀬戸内海有明海などに分布する。 | Origin | They live near muddy bottoms in shallow seas like Toyama Bay, Setonaikai, the Ariake sea. The range extends from the coasts of China to the Indian Ocean. |
日本伝来 | - | Introduction into Japan | - |
概説 | サクラエビ科アキアミ属。 塩辛にされるのが一般的。 キムチを漬ける際に、材料の1つにもなる。 サクラエビよりやや小さく、全長は3cm程度。 釣り餌にも使われている。 | Summary | This is normally used for Shiokara (heavily salted and fermented with viscera). It can be an ingredient of Kimchi. It is smaller than sakura shrimps in size, which is about 3cm long. It is used as a fishing bait. |
旬 | - | - | |
食用 | 塩辛、釣り餌、養殖魚の餌 サクラエビのように素干しに加工されるほか、塩辛や佃煮、キムチの材料などに。 | Edible | how to eat:Shiokara (heavily salted and fermented with viscera), Tukudani (boiled down with soysauce), as an ingredient of Kimchi. how to use:as a fishing bait, to feed farmed fish, processed to dried shrimps |
健康促進/薬用 | - | Health Care/ Medicinal Usage | - |
健康促進 概要 | - | Summary of Health Care | - |
一般文献 | 多紀保彦ら監修・執筆 食材魚貝大百科 1 エビ・カニ類、魚類(2000) 502品目1590種まいにちを楽しむ食材健康大辞典、時事通信社(2005) | Literature | - |
加工品 | - | Processed Food | - |
文部科学省 日本食品標準成分表2020 八訂 登録データなし |
アミノ酸成分表 登録データなし |