大分類 | 動物(魚類) | Kingdom | Animal(Fish) |
---|---|---|---|
種名 | Acipenser sp (H.Huso x A.ruthenus) | Species | Acipenser sp (H.Huso x A.ruthenus) |
学名(一般名) | Acipenser sp (H.Huso x A.ruthenus)[Bester、べすてる、ベステル] | Latin Name(General Name) | Acipenser sp (H.Huso x A.ruthenus)[Bester] |
科名 | チョウザメ科 | Family | Acipenseridae |
原産/分布 | - | Origin | - |
日本伝来 | - | Introduction into Japan | - |
概説 | 肉がおいしとされるコチョウザメAcipenser ruthenusの雄と、体が大きくなるオオチョウザメの雌との交雑種。 日本には1980年以降に水産庁の養殖研究所に導入され、現在では、東北地方、北海道、神奈川県など各地で試験的に養殖され、徐々に市場に出回るようになった。 | Summary | This is a hybrid between a male of Acipenser ruthenus which holds esteem in its excellent flesh and a female Huso huso which grows large in size. This was introduced in Japan after the year 1980 by National Research Institute of Aquaculture. It has been farmed experimentally in many places like Tohoku, Hokkaido, Kanagawa. Now it has gradually come to be seen on the market. |
旬 | - | - | |
食用 | 湯引き、しゃぶしゃぶ、焼き物にして食す。 | Edible | how to eat:Yubiki (parboiled), Syabusyabu, grilled. |
健康促進/薬用 | - | Health Care/ Medicinal Usage | - |
健康促進 概要 | - | Summary of Health Care | - |
一般文献 | 多紀保彦ら監修・執筆 食材魚貝大百科 1 エビ・カニ類、魚類(2000) | Literature | - |
加工品 | - | Processed Food | - |
文部科学省 日本食品標準成分表2020 八訂 登録データなし |
アミノ酸成分表 登録データなし |