大分類植物KingdomPlant
種名Actinidia chinensisSpeciesActinidia chinensis
学名(一般名)Actinidia chinensis[kiwifruit、きういふるーつ、キウイフルーツ、おにまたたび、オニマタタビ、ちゅうごくさるなし、チュウゴクサルナシ、しなさるなし、シナサルナシ]Latin Name(General Name)Actinidia chinensis[kiwifruit]
科名マタタビ科FamilyActinidiaceae
原産/分布中国OriginIt is native to China.
日本伝来ニュージーランドで品種改良され世界に広まった。日本には1964年に輸入されたIntroduction into JapanIt was developped in New Zealand and spread worldwide. It was introduced in Japan in 1964.
概説[品種]ゴールドキウイフルーツ、ベビーキウイフルーツ、レインボーレッド、香緑、ヘイワード、ホート16A
中国が原産で、ニュージーランドで多くの品種が生まれた。
消化酵素アクチニジンを含む。
消化を促進する。
キウイフルーツ(10-11月に果実が実、ニュージーランド、チリ、アメリカからの輸入品は年中出回る)、レインボーレッド(静岡で中国系品種を育成したもの、甘い)、ゴールデンキウイ(黄肉種はゼスプリゴールドが最もポピュラー)、香緑(香川県産の酸味が少ない品種)、さぬきゴールド(香川県で育成され、平成17年に登録された新品種、糖度が16-18度と高い)、
ニュージーランドの国鳥キウイに似ていることから命名されたキウイフルーツはビタミンCの宝庫。
Summary[cultivars]Golden kiwifruit, Baby kiwifruit, Rainbow red, hong yang, Hayward, Hort 16A
Kiwi is native to China. The fruit was developed into many cultivars in New Zealand.
it contains the digestive enzyme Actinidin which accelerates digestion.
Kiwi fruit:It bears fruits in October to November. Imported kiwi from New Zealand, Chile, the United States are on markets all year round in Japan
Rainbowred was produced from a Chinese species and tastes sweet.
Golden kiwi:Among the yellow flesh species, Zespri is most popular.
hong yang is produced in Kagawa Prefecture and less sour species.
Sanuki Gold:This is a new species cultivated in Kagawa prefecture and registered in 2006. The sugar content is 16-18degrees.
the name ''Kiwi'' came from the kiwi bird which is similar in shape. Kiwifruit is particulary rich in Vitamine C.
11月November
食用[実]生食。
ビタミンC,E,食物繊維、カリウム、たんぱく質分解酵素アクチニジンを含む。たんぱく質分解酵素アクチニジンは肉や魚料理の消化を促進する。
イチゴを上回るほどビタミンCが豊富。
1個で一日の目標摂取量のほぼ7割を満たし、美肌効果に優れる
表面のうぶ毛がきれいに生えそろっているもの。皮にシミや傷がないものが良品。
かるく握ったときに弾力を感じるものが新鮮。
保存:貯蔵性が高く、冷蔵庫で3から4ヶ月保存可能。
つけ合わせのサラダにしたり食後のデザートにして食べれば消化を助けてくれます。
硬いものは購入後、室温に置いて柔らかくしてから食べます。未熟な実はりんごと一緒にポリ袋に入れて常温に置くと早く追熟します。調理の際は果頂部からむきはじめ、周りの皮を全部むき新が硬い場合は切り落とします。
Edible[fruit]eaten raw
it contains Vitamin C, E, dietary fibers, Potassium, Actinidin. Actinidin is a digestive enzyme which accelerates the digestion of fish or meat.
Kiwi fruit contains more Vitamin C than strawberries.
One kiwi fruit covers 70% of the recommended vitamin C intake per day for one person and it has a good effect to your skin.
Tips to select good kiwi fruit:A good kiwi fruit is fuzzy evenly, without spots or dents on the rind. A fresh fruit maintains elasticity when grasped in a palm.
Kiwi fruit can be stored in a refregerator for 3-4months.
eaten as side dish or as a dessert , it helps digest meals.
Leave unripe fruit in the room temperature, wait until it becomes soft and eat. Being put in a plastic bag with an apple, an unripe fruit ripens faster.
how to cook:Start to peel from the top of fruit to the bottom. Cut off the stiff core if necessary.
健康促進/薬用抗酸化作用。消化促進。免疫機能を高める効果。
タンパク質分解酵素アクチニジンが含まれるので、敏感な人は口が荒れることがある。
疲労回復、ガン抑制、消化促進、免疫力強化、動脈硬化予防、糖尿病予防、皮膚機能維持改善、肌荒れ解消、風邪予防、便秘解消
Health Care/ Medicinal Usage-
健康促進 概要抗酸化作用
消化促進
免疫機能を高める効果
疲労回復
ガン抑制
消化促進
免疫力強化
動脈硬化予防
糖尿病予防
皮膚機能維持改善

敏感な人は口が荒れることがある。
Summary of Health CareAntioxidant action
Digestive promotion
Effect of enhancing the immune function
Recovery from fatigue
Inhibition of cancer
Digestive promotion
Enhancement of immunocompetence
Prevention of atherosclerosis
Prevention of diabetes
Maintenance and improvement skin function

Sensitive people may have mouth allele
一般文献白鳥早奈英ら監修、もっとからだにおいしい野菜の便利帳、高橋書店(2009)
芳本信子、新しい視点生きた知識食べ物じてん、学建書院(2005)
オールガイド五訂増補食品成分表2009、実教出版(2009)
五明紀春監修、502品目1590種まいにちを楽しむ食材健康大辞典、時事通信社(2005)
猪俣慶子監修、かしこく選ぶ・おいしく食べる 野菜まるごと事典、成美堂出版(2012)
三浦理代監修、からだよく効く 食べもの大辞典、池田書店(2009)
Literature-
加工品-Processed Food-

Actinidia_chinensis(Kiwifruit_1).jpg


Actinidia_chinensis(Kiwifruit_2).jpg


Actinidia_chinensis(Kiwifruit_3).jpg





文部科学省 日本食品標準成分表2020 八訂 可食部100g当たり
食品番号 分類 食品名 エネルギー エネルギー 水分 たんぱく質 脂質 炭水化物 有機酸 灰 分 無機質(ミネラル)

ビタミン

食塩相当量
利用可能炭水化物 食物繊維総量 糖アルコール 炭水化物 ナトリウム カリウム カルシウム マグネシウム リン 亜鉛 マンガン ヨウ素 セレン クロム モリブデン ビタミンA D ビタミンE K B1 B2 ナイアシン ナイアシン当量 B6 B12 葉酸 パントテン酸 ビオチン C
アミノ酸組成によるたんぱく質 たんぱく質 トリアシルグリセロール当量 コレステロール 脂質 利用可能炭水化物(単糖当量) 利用可能炭水化物(質量計) 差引き法による利用可能炭水化物 レチノール αカロテン βカロテン βクリプトキサンチン βカロテン当量 レチナール活性当量 αトコフェロール βトコフェロール γトコフェロール δトコフェロール
kJ kcal g g g g mg g g g g g g g g g mg mg mg mg mg mg mg mg mg μg μg μg μg μg μg μg μg μg μg μg mg mg mg mg μg mg mg mg mg mg μg μg mg μg mg g
07054果実類キウイフルーツ緑肉種、生2175184.70.81.00.200.29.69.59.12.6013.42.00.713002614300.30.10.100.09010Tr(0)0530534(0)1.300060.010.020.30.50.11(0)370.311.4710
07168果実類キウイフルーツ黄肉種、生2676383.2-1.1(0.2)(0)0.2(11.9)(11.9)13.61.4-14.9-0.523001712250.20.10.070.04----(0)1384413(0)2.5000(6)0.020.020.3(0.5)0.14(0)320.26-1400


アミノ酸組成表 食品可食部の100gあたりのアミノ酸成分表
食品番号 分類 食品名 水分 アミノ酸組成によるタンパク質 タンパク質 イソロイシン ロイシン リジン 含硫アミノ酸 芳香族アミノ酸 トレオニン(スレオニン) トリプトファン バリン ヒスチジン アルギニン アラニン アスパラギン酸 グルタミン酸 グリシン プロリン セリン アミノ酸合計 アンモニア
メチオニン シスチン 合計 フェニルアラニン チロシン 合計
( ----------- g ----------- ) ( ----------------------------------------------- mg ----------------------------------------------- )
07054 果実類 キウイフルーツ 緑肉種、生 84.7 0.8 1.0 46 56 51 19 30 49 36 20 57 46 14 51 23 61 44 97 150 51 40 42 880 19