大分類 | 植物 | Kingdom | Plant |
種名 | Actinidia chinensis | Species | Actinidia chinensis |
学名(一般名) | Actinidia chinensis[kiwifruit、きういふるーつ、キウイフルーツ、おにまたたび、オニマタタビ、ちゅうごくさるなし、チュウゴクサルナシ、しなさるなし、シナサルナシ] | Latin Name(General Name) | Actinidia chinensis[kiwifruit] |
科名 | マタタビ科 | Family | Actinidiaceae |
原産/分布 | 中国 | Origin | It is native to China. |
日本伝来 | ニュージーランドで品種改良され世界に広まった。日本には1964年に輸入された | Introduction into Japan | It was developped in New Zealand and spread worldwide. It was introduced in Japan in 1964. |
概説 | [品種]ゴールドキウイフルーツ、ベビーキウイフルーツ、レインボーレッド、香緑、ヘイワード、ホート16A 中国が原産で、ニュージーランドで多くの品種が生まれた。 消化酵素アクチニジンを含む。 消化を促進する。 キウイフルーツ(10-11月に果実が実、ニュージーランド、チリ、アメリカからの輸入品は年中出回る)、レインボーレッド(静岡で中国系品種を育成したもの、甘い)、ゴールデンキウイ(黄肉種はゼスプリゴールドが最もポピュラー)、香緑(香川県産の酸味が少ない品種)、さぬきゴールド(香川県で育成され、平成17年に登録された新品種、糖度が16-18度と高い)、 ニュージーランドの国鳥キウイに似ていることから命名されたキウイフルーツはビタミンCの宝庫。 | Summary | [cultivars]Golden kiwifruit, Baby kiwifruit, Rainbow red, hong yang, Hayward, Hort 16A Kiwi is native to China. The fruit was developed into many cultivars in New Zealand. it contains the digestive enzyme Actinidin which accelerates digestion. Kiwi fruit:It bears fruits in October to November. Imported kiwi from New Zealand, Chile, the United States are on markets all year round in Japan Rainbowred was produced from a Chinese species and tastes sweet. Golden kiwi:Among the yellow flesh species, Zespri is most popular. hong yang is produced in Kagawa Prefecture and less sour species. Sanuki Gold:This is a new species cultivated in Kagawa prefecture and registered in 2006. The sugar content is 16-18degrees. the name ''Kiwi'' came from the kiwi bird which is similar in shape. Kiwifruit is particulary rich in Vitamine C. |
旬 | 11月 | | November |
食用 | [実]生食。 ビタミンC,E,食物繊維、カリウム、たんぱく質分解酵素アクチニジンを含む。たんぱく質分解酵素アクチニジンは肉や魚料理の消化を促進する。 イチゴを上回るほどビタミンCが豊富。 1個で一日の目標摂取量のほぼ7割を満たし、美肌効果に優れる 表面のうぶ毛がきれいに生えそろっているもの。皮にシミや傷がないものが良品。 かるく握ったときに弾力を感じるものが新鮮。 保存:貯蔵性が高く、冷蔵庫で3から4ヶ月保存可能。 つけ合わせのサラダにしたり食後のデザートにして食べれば消化を助けてくれます。 硬いものは購入後、室温に置いて柔らかくしてから食べます。未熟な実はりんごと一緒にポリ袋に入れて常温に置くと早く追熟します。調理の際は果頂部からむきはじめ、周りの皮を全部むき新が硬い場合は切り落とします。 | Edible | [fruit]eaten raw it contains Vitamin C, E, dietary fibers, Potassium, Actinidin. Actinidin is a digestive enzyme which accelerates the digestion of fish or meat. Kiwi fruit contains more Vitamin C than strawberries. One kiwi fruit covers 70% of the recommended vitamin C intake per day for one person and it has a good effect to your skin. Tips to select good kiwi fruit:A good kiwi fruit is fuzzy evenly, without spots or dents on the rind. A fresh fruit maintains elasticity when grasped in a palm. Kiwi fruit can be stored in a refregerator for 3-4months. eaten as side dish or as a dessert , it helps digest meals. Leave unripe fruit in the room temperature, wait until it becomes soft and eat. Being put in a plastic bag with an apple, an unripe fruit ripens faster. how to cook:Start to peel from the top of fruit to the bottom. Cut off the stiff core if necessary. |
健康促進/薬用 | 抗酸化作用。消化促進。免疫機能を高める効果。 タンパク質分解酵素アクチニジンが含まれるので、敏感な人は口が荒れることがある。 疲労回復、ガン抑制、消化促進、免疫力強化、動脈硬化予防、糖尿病予防、皮膚機能維持改善、肌荒れ解消、風邪予防、便秘解消 | Health Care/ Medicinal Usage | - |
健康促進 概要 | 抗酸化作用 消化促進 免疫機能を高める効果 疲労回復 ガン抑制 消化促進 免疫力強化 動脈硬化予防 糖尿病予防 皮膚機能維持改善
敏感な人は口が荒れることがある。 | Summary of Health Care | Antioxidant action Digestive promotion Effect of enhancing the immune function Recovery from fatigue Inhibition of cancer Digestive promotion Enhancement of immunocompetence Prevention of atherosclerosis Prevention of diabetes Maintenance and improvement skin function
Sensitive people may have mouth allele |
一般文献 | 白鳥早奈英ら監修、もっとからだにおいしい野菜の便利帳、高橋書店(2009) 芳本信子、新しい視点生きた知識食べ物じてん、学建書院(2005) オールガイド五訂増補食品成分表2009、実教出版(2009) 五明紀春監修、502品目1590種まいにちを楽しむ食材健康大辞典、時事通信社(2005) 猪俣慶子監修、かしこく選ぶ・おいしく食べる 野菜まるごと事典、成美堂出版(2012) 三浦理代監修、からだよく効く 食べもの大辞典、池田書店(2009) | Literature | - |
加工品 | - | Processed Food | - |