大分類キノコKingdomFungi
種名Agaricus blazeiSpeciesAgaricus blazei
学名(一般名)Agaricus blazei[あがりくす、アガリクス、ひめまつたけ、ヒメマツタケ、姫松茸]Latin Name(General Name)Agaricus blazei
科名ハラタケ科FamilyAgaricaceae
原産/分布ブラジル東南部サンパウロのピエダーテの山地に自生OriginAgaricus blazei is native to the mountain near Piedade in Sao Paulo.
日本伝来-Introduction into Japan-
概説ブラジルのピエダーテ地方に長寿の人が多い事から注目されるようになったという。
日本でも栽培されているが、収穫後すぐに変色するので、生鮮品は出回っていない。
健康食品として乾燥品やサプリメントが市販されている。
日系農家付近に自生したものを我が国に持ち込んだとされる。
一見マッシュルームに似ており、栽培方法もほぼ同様である。
導入時は「かわりはらたけ」とよばれたが、その後「ひめまつたけ」に変更された。
きのこ特有の香りはするが、まつたけとは形も香りも異なる。
最近、健康食品としてきのこの粉末やエキスが「アガリスク」として市販されている。これらは、人工栽培したきのこを粉末化あるいは液状にしたものや、菌糸をタンク培養し有効成分だけを取り出したものもあり、多種多様である。
現在は一般のキノコと同様に、食物繊維等の特定の効果が知られているが、その他の効用はまだ確かめられていない。
SummaryPeople of Piedade live long and the fact drew attention to the native mushroom. Agaricus blazei is also cultivated in Japan but not sold fresh on the market since it discolors soon after harvested.
It is dried and processed into supplements as health products.
It is told that what grew naturally near the farmers of Japanese Brazilians were brought into Japan. Agaricus blazei looks like Agaricus bioporus. The way of cultivation is almost same as that of mushrooms. When introduced to Japan, it was called ''Kawariharatake'' which means it looks like a mushroom. The name was changed afterwards to ''Himematutake'' which means something like small Tricholoma matsutake, though there are nothing common in flavor and shape between the two species.
Recently the essence of the mushroom is powdered and sold as a health product in the name of ''Agaricus''. Some products in forms of powder or liquids are made from cultivated mushrooms. In other cases, some active ingredients extracted from hyphae cultivated in tanks are used. There are a variety of them.
Nowadays, it is known that the dietary fibers of Agaricus blazei has a specific effect, but not confirmed if it has other effects.
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食用乾燥品は丸ごと煎じてその液を飲み、煎じ終わったキノコはみそ汁やサラダなど料理に利用できる。EdibleDried products are boiled and the decoction is for consuming. What is left can be used for miso soups or salads.
健康促進/薬用免疫力強化、ガン抑制Health Care/ Medicinal Usage-
健康促進 概要免疫力強化
ガン抑制
Summary of Health CareEnhancement of immunocompetence
Inhibition of cancer
一般文献五明紀春監修、502品目1590種まいにちを楽しむ食材健康大辞典、時事通信社(2005)
芳本信子、新しい視点生きた知識食べ物じてん、学建書院(2005)
Literature-
加工品のど黒飴(ノーベル製菓(株),〒544-0004大阪市生野区巽北4丁目10番2号,http://nodokuro.com/item.php)Processed Food-

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文部科学省 日本食品標準成分表2020 八訂 登録データなし


アミノ酸成分表 登録データなし