大分類 | 植物 | Kingdom | Plant |
---|---|---|---|
種名 | Agastache foeniculum | Species | Agastache foeniculum |
学名(一般名) | Agastache foeniculum、Agastache anethiodora[Anise hyssop、Blue giant hyssop、Fennel giant hyssop、あにす・ひそっぷ、アニス・ヒソップ、じゃいあんと・ひそっぷ、ジャイアント・ヒソップ、ふぇんねる・ひそっぷ、フェンネル・ヒソップ] | Latin Name(General Name) | Agastache foeniculum,Agastache anethiodora[Anise hyssop,Blue giant hyssop,Fennel giant hyssop] |
科名 | シソ科 | Family | Lamiaceae |
原産/分布 | - | Origin | - |
日本伝来 | - | Introduction into Japan | - |
概説 | ハーブの一種 [葉、花]芳香性の美味なハーブ | Summary | a herb [part used:leaves, flowers]This has a good flavor and taste. |
旬 | - | - | |
食用 | アニスの実の香りがする葉はサラダに加えても良い。 | Edible | The leaves scent like anice. They are good if added to salads. |
健康促進/薬用 | 発汗促進、気管の充血緩和作用がある。 アメリカ原住民の数部族では、咳止めの伝統薬として内服する。 | Health Care/ Medicinal Usage | - |
健康促進 概要 | 作用: 発汗促進 気管の充血緩和 アメリカ原住民の数部族では、咳止めの伝統薬として内服する。 | Summary of Health Care | Action: Perspiration promotion Hyperemia relief of the trachea Used as traditional cough medicine in some tribes of Native Americans |
一般文献 | デニー・バウン著、英国王立園芸協会ハーブ大百科、誠文堂新光社(1997) | Literature | - |
加工品 | - | Processed Food | - |
文部科学省 日本食品標準成分表2020 八訂 登録データなし |
アミノ酸成分表 登録データなし |