大分類植物KingdomPlant
種名Akebia quinataSpeciesAkebia quinata
学名(一般名)Akebia quinata[Chocolate vine、akebia、あけび、アケビ、木通、通草]Latin Name(General Name)Akebia quinata[Chocolate vine,akebia]
科名アケビ科FamilyLardizabalaceae
原産/分布日本、中国
日本、中国の一部に分布
OriginThis is native to Japan and China.
日本伝来1980年代後半から栽培されるようになった。Introduction into JapanThe cultivation began in late 1980's
概説熟すと実が開くことから「開け実」が語源で「あけび」になった。
つる性の植物。
[品種]ミツバアケビ、アケビ、ゴヨウアケビ
Akebia trifoliataとAkebia quinataの主な違いは、小葉が3枚と5枚であることと、Akebia quinataには暗紫色の実が成ること。中国漢方薬ではどちらも同じ使い方をする。
果肉にはビタミンC、黒皮にはカリウムが含まれる。
バナナアケビは果皮が淡い黄色。
つるにアケビンという物質が含まれ、利尿、鎮痛効果がある。
SummaryThe etymology of the name ''Akebi''
In Japanese, ''Ake'' means open, and'' bi '' means fruit. This fruit cracks when it becomes ripe. The word describes the manner.
This is a climing plant.
Closely related species
Akebia trifoliata, Akebia x pentaphylla
The main difference between Akebia trifoliata and Akebia quinata is the number of lobulus. The fruit of Akebia quinata is dark purple.
The flesh contains Vitamine C and the black rind contains Potassium.
''banana Akebi'' bears yellowish fruit, which is a rare species.
The vines contain a material called akebin which has a diuretic and analgesic action.
9-10月September to October
食用[実]生食。
あけびは果皮も料理に利用する。
果肉は半透明の白いゼリー状で甘い。
EdibleThe fruit is eaten raw.
Both the flesh and the rind are cooked.
The flesh is translucent and white jellylike. The taste is sweet.
健康促進/薬用腎炎、脳卒中の予防。利尿、鎮痛効果。
利尿促進、ガン抑制、動脈硬化予防、細胞老化防止、糖尿病予防、高血圧予防、視力維持改善、便秘改善
Health Care/ Medicinal Usage-
健康促進 概要腎炎
脳卒中の予防
利尿効果
鎮痛効果
ガン抑制
動脈硬化予防
細胞老化防止
糖尿病予防
高血圧予防
視力維持改善
便秘改善
Summary of Health CareNephritis
Prevention of cerebral stroke
Diuretic effect
Analgesic effect
Inhibition of cancer
Prevention of atherosclerosis
Prevention of cellular senescence
Prevention of diabetes
Prevention of hypertension
Maintenance or improvement of eyesight
Constipation improvement
一般文献白鳥早奈英ら監修、もっとからだにおいしい野菜の便利帳、高橋書店(2009)
オールガイド五訂増補食品成分表2009、実教出版(2009)
五明紀春監修、502品目1590種まいにちを楽しむ食材健康大辞典、時事通信社(2005)
デニー・バウン著、英国王立園芸協会ハーブ大百科、誠文堂新光社(1997)
猪俣慶子監修、かしこく選ぶ・おいしく食べる 野菜まるごと事典、成美堂出版(2012)
Literature-
加工品-Processed Food-

Akebia_quinata(1).jpg


Akebia_quinata(2).jpg





文部科学省 日本食品標準成分表2020 八訂 可食部100g当たり
食品番号 分類 食品名 エネルギー エネルギー 水分 たんぱく質 脂質 炭水化物 有機酸 灰 分 無機質(ミネラル)

ビタミン

食塩相当量
利用可能炭水化物 食物繊維総量 糖アルコール 炭水化物 ナトリウム カリウム カルシウム マグネシウム リン 亜鉛 マンガン ヨウ素 セレン クロム モリブデン ビタミンA D ビタミンE K B1 B2 ナイアシン ナイアシン当量 B6 B12 葉酸 パントテン酸 ビオチン C
アミノ酸組成によるたんぱく質 たんぱく質 トリアシルグリセロール当量 コレステロール 脂質 利用可能炭水化物(単糖当量) 利用可能炭水化物(質量計) 差引き法による利用可能炭水化物 レチノール αカロテン βカロテン βクリプトキサンチン βカロテン当量 レチナール活性当量 αトコフェロール βトコフェロール γトコフェロール δトコフェロール
kJ kcal g g g g mg g g g g g g g g g mg mg mg mg mg mg mg mg mg μg μg μg μg μg μg μg μg μg μg μg mg mg mg mg μg mg mg mg mg mg μg μg mg μg mg g
07001果実類あけび果肉、生3768977.1-0.5-00.1--20.91.1-22.0-0.3Tr951114220.30.10.090.15----(0)0000(0)(0)0.2000-0.070.030.30.40.080300.29-650
07002果実類あけび果皮、生1353290.4-0.3-00.3--5.53.1-8.6-0.42240189130.10.10.050.17----(0)0000(0)(0)0.60Tr0-0.030.060.10.20.090160.47-90


アミノ酸成分表 登録データなし