大分類 | 海藻 | Kingdom | Algae |
---|---|---|---|
種名 | Alaria crassifolia | Species | Alaria crassifolia |
学名(一般名) | Alaria crassifolia[ちがいそ、チガイソ] | Latin Name(General Name) | Alaria crassifolia |
科名 | チガイソ科 | Family | Alariaceae |
原産/分布 | 北海道南部から青森県、岩手県の低潮線から潮下帯に生育。 北海道南部から東北地方の太平洋沿岸に分布。 | Origin | Alaria crassifolia grows from the low-water line to the infralittoral zone off the south part of Hokkaido, Aomori, and Iwate. The range spreads along the Pacific coast from the south part of Hokkaido to Tohoku region. |
日本伝来 | - | Introduction into Japan | - |
概説 | 以前はワカメの代用として利用されていたが、味はあまりよくなく、養殖もののワカメが出回るようになってからはほとんど食されなくなった。 | Summary | Alaria crassifolia used to be a subsitute for Undaria pinnatifida(wakame). After the cultivation of Undaria pinnatifida began, Alaria crassifolia is not eaten anymore because the taste is not good. |
旬 | - | - | |
食用 | ワカメと同様にして食するが、味はあまりよくない。 | Edible | Alaria crassifolia is eaten as well as Undaria pinnatifida. But the taste is not good. |
健康促進/薬用 | - | Health Care/ Medicinal Usage | - |
健康促進 概要 | - | Summary of Health Care | - |
一般文献 | 多紀保彦ら監修・執筆 食材魚貝大百科 4 海藻類・魚類・その他、平凡社(2000) 502品目1590種まいにちを楽しむ食材健康大辞典、時事通信社(2005) | Literature | - |
加工品 | - | Processed Food | - |
文部科学省 日本食品標準成分表2020 八訂 登録データなし |
アミノ酸成分表 登録データなし |