大分類 | 動物(魚類) | Kingdom | Animal(Fish) |
---|---|---|---|
種名 | Alectis ciliaris | Species | Alectis ciliaris |
学名(一般名) | Alectis ciliaris[threadfin mirrorfish、いとひきあじ、イトヒキアジ、糸引鯵] | Latin Name(General Name) | Alectis ciliaris[threadfin mirrorfish] |
科名 | アジ科 | Family | Carangidae |
原産/分布 | 全世界の暖海に広く分布。 日本では南日本の沿岸域(水深100m以浅)で見られる。 | Origin | This is widely distributed in tropical waters around the world. They are found in coastal seas(within 100m deep) in southern Japan. |
日本伝来 | - | Introduction into Japan | - |
概説 | - | Summary | - |
旬 | - | - | |
食用 | 肉にはやや独特の臭みがある。鮮魚あるいは塩乾品として利用。 | Edible | The flesh has a specific smell. Used fresh and dried. |
健康促進/薬用 | - | Health Care/ Medicinal Usage | - |
健康促進 概要 | - | Summary of Health Care | - |
一般文献 | 多紀保彦ら監修・執筆 食材魚貝大百科 3 イカ・タコ類ほか、魚類、平凡社(2000) | Literature | - |
加工品 | - | Processed Food | - |
文部科学省 日本食品標準成分表2020 八訂 登録データなし |
アミノ酸成分表 登録データなし |