大分類植物KingdomPlant
種名Alliaria petiolataSpeciesAlliaria petiolata
学名(一般名)Alliaria petiolata、Alliaria officinalis、sisymbrium[Garlic mustard、Hedge garlic、Jack-by-the-hedge、ありありあ・ぺてぃおらた、アリアリア・ペティオラタ]Latin Name(General Name)Alliaria petiolata,Alliaria officinalis,sisymbrium[Garlic mustard,Hedge garlic,Jack-by-the-hedge]
科名アブラナ科FamilyBrassicaceae
原産/分布-Origin-
日本伝来-Introduction into Japan-
概説ハーブの一種
[葉、茎]ツンとする刺激性のハーブ
Summarya herb
[part used:leaves, stems]a pungent and irritative herb
--
食用若葉をサラダ、スープに入れて、ガーリックの香りをほのかにつける。EdibleYoung leaves are used for flavouring salads or soup. They slightly smell like garlic.
健康促進/薬用感染除去、治癒促進、去痰、抗炎症作用がある。
気管支炎、喘息、湿疹に内服する。
外用薬として軽いキズ、治りの遅い皮膚疾患、神経痛、リウマチ、痛風に有効。
Health Care/ Medicinal Usage-
健康促進 概要作用:
感染除去
治癒促進
去痰
抗炎症

内服:
気管支炎
喘息
湿疹

外用薬:
軽いキズ
治りの遅い皮膚疾患
神経痛
リウマチ
痛風
Summary of Health CareAction:
Infection removal
Healing acceleration
Expectoration
Anti-inflammatory

Oral administration:
Bronchitis
Asthma
Eczema

External medicine:
Slight flaw
Slow-healing skin diseases
Neuralgia
Rheumatism
Gout
一般文献デニー・バウン著、英国王立園芸協会ハーブ大百科、誠文堂新光社(1997)Literature-
加工品-Processed Food-




文部科学省 日本食品標準成分表2020 八訂 登録データなし


アミノ酸成分表 登録データなし