大分類植物KingdomPlant
種名Allium chinenseSpeciesAllium chinense
学名(一般名)Allium chinense syn. Allium bakeri[Rakkyo、Scallions、らっきょう、ラッキョウ、辣韮、薤、辣韭、しまらっきょう、シマラッキョウ、島らっきょう、島ラッキョウ、島辣韮、島薤、島辣韭]Latin Name(General Name)Allium chinense syn. Allium bakeri[Rakkyo,Scallions]
科名ユリ科FamilyAmaryllidaceae
原産/分布中国、ヒマラヤOriginIt is native to China, Himalaya
日本伝来-Introduction into Japan-
概説種子はほとんど実らないため、増殖は株分けで増やす。硫化アリルを含む。これはビタミンB1の吸収を助ける。
[根]硫化アリル、食物繊維。
SummaryIt seldom bears seeds and is propagated by separating the roots. It contains Allyl sulfide, which helps the absorption of vitamin B1.
[part used:roots]It contains Allyl sulfide and dietary fibers.
6-8月From June to August
食用鱗茎を食用とする。
熱を通すと、辛味が甘味に変わる。
島ラッキョウ(沖縄特産、匂いと辛味が強い。沖縄では浅漬け、天ぷら、炒めものなどの料理に使う)、エシャロット(みじん切りやおろして、香味野菜として使う)、ベルギーェシャロット(タマネギやニンニクに似た味だが辛味は少ない、みじん切りを悼めて料理の香味づけに使う)。
EdibleBulbs are eaten.
By heating the pungency changes to sweetness.
Shima rakkyo is a related species which are produced in Okinawa. The taste is more pungent and the smell is stronger. In Okinawa, it is commonly eaten, and cooked quick pickled, deep-fried, fried. Or it is minced or ground and used as condiment.
Shallot (in Japan called as Belgian shallot) tastes like onions or garlic but less pungent. It is minced, fried, and used for flavouring.
健康促進/薬用-Health Care/ Medicinal Usage-
健康促進 概要-Summary of Health Care-
一般文献白鳥早奈英ら監修、もっとからだにおいしい野菜の便利帳、高橋書店(2009)
オールガイド五訂増補食品成分表2009、実教出版(2009)
猪俣慶子監修、かしこく選ぶ・おいしく食べる 野菜まるごと事典、成美堂出版(2012)
Literature-
加工品-Processed Food-

Allium_chinense(Rakkyo_1)_PR.jpg





文部科学省 日本食品標準成分表2020 八訂 可食部100g当たり
食品番号 分類 食品名 エネルギー エネルギー 水分 たんぱく質 脂質 炭水化物 有機酸 灰 分 無機質(ミネラル)

ビタミン

食塩相当量
利用可能炭水化物 食物繊維総量 糖アルコール 炭水化物 ナトリウム カリウム カルシウム マグネシウム リン 亜鉛 マンガン ヨウ素 セレン クロム モリブデン ビタミンA D ビタミンE K B1 B2 ナイアシン ナイアシン当量 B6 B12 葉酸 パントテン酸 ビオチン C
アミノ酸組成によるたんぱく質 たんぱく質 トリアシルグリセロール当量 コレステロール 脂質 利用可能炭水化物(単糖当量) 利用可能炭水化物(質量計) 差引き法による利用可能炭水化物 レチノール αカロテン βカロテン βクリプトキサンチン βカロテン当量 レチナール活性当量 αトコフェロール βトコフェロール γトコフェロール δトコフェロール
kJ kcal g g g g mg g g g g g g g g g mg mg mg mg mg mg mg mg mg μg μg μg μg μg μg μg μg μg μg μg mg mg mg mg μg mg mg mg mg mg μg μg mg μg mg g
06305野菜類-らっきょう類らっきょうりん茎、生3428368.30.91.4(0.1)(0)0.2--9.220.7-29.3-0.822301414350.50.50.060.4511014(0)(0)0(0)(0)(0)(0)0.8Tr0010.070.052.12.40.12(0)290.560.9230
06306野菜類-らっきょう類らっきょう甘酢漬50111867.5(0.3)0.4(0.2)(0)0.30-26.52.9029.40.61.9750911171.80.10.060.084Tr33(0)0000(0)-0.20001TrTr0.1(0.2)0.020Tr0.030.401.9


アミノ酸組成表 食品可食部の100gあたりのアミノ酸成分表
食品番号 分類 食品名 水分 アミノ酸組成によるタンパク質 タンパク質 イソロイシン ロイシン リジン 含硫アミノ酸 芳香族アミノ酸 トレオニン(スレオニン) トリプトファン バリン ヒスチジン アルギニン アラニン アスパラギン酸 グルタミン酸 グリシン プロリン セリン アミノ酸合計 アンモニア
メチオニン シスチン 合計 フェニルアラニン チロシン 合計
( ----------- g ----------- ) ( ----------------------------------------------- mg ----------------------------------------------- )
06305 野菜類-らっきょう類 らっきょう りん茎、生 68.3 0.9 1.4 29 47 74 13 12 25 43 27 70 30 16 37 26 150 37 70 310 29 32 43 1000 46
06306 野菜類-らっきょう類 らっきょう 甘酢漬 67.5 (0.3) 0.4 (8.7) (14) (23) (4.0) (3.7) (7.7) (13) (8.1) (21) (8.7) (5.0) (11) (7.9) (46) (11) (21) (94) (8.8) (9.7) (12) (310) -