大分類植物KingdomPlant
種名Allium tricoccumSpeciesAllium tricoccum
学名(一般名)Allium tricoccum[Ramps、Wild leek、らんぷ、ランプ]Latin Name(General Name)Allium tricoccum[Ramps,Wild leek]
科名ユリ科FamilyAmaryllidaceae
原産/分布北米東部OriginIt is native to Northeastern America.
日本伝来-Introduction into Japan-
概説ハーブの一種
[葉、球根]ツンとするハーブ。
多年生。耐寒性-5度
成分はA.sativumに似ている。
Summarya herb
[part used:leaves, bulbs]a perennnial herb with pungent flavour, cold-tolerant until minus 5 degree,. The components are similar to those of A. satium.
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食用球根は伝統的に直火焼きにするか、乾燥させたものを酸味抑制料にしていた。
今日では主にサラダ、料理の香味料として使われる。
EdibleThe bulbs were traditionally grilled or dried to inhibite acidity.
Today, they are used for salad or to flavor dishes.
健康促進/薬用北米原住民の間で活力増強、風邪、喉の痛み、小児の寄生虫駆除に内服する。
外用薬として耳痛に有効。
Health Care/ Medicinal UsageAmong North American natives
健康促進 概要北米原住民の間で
内服:
活力増強
風邪
喉の痛み
小児の寄生虫駆除

外用薬:
耳痛
Summary of Health CareAmong North American natives
Oral administration:
Increase in energy
Cold
Sore throat
Parasiticides in children
#N/A
External medicine:
Ear pain
一般文献デニー・バウン著、英国王立園芸協会ハーブ大百科、誠文堂新光社(1997)Literature-
加工品-Processed Food-




文部科学省 日本食品標準成分表2020 八訂 登録データなし


アミノ酸成分表 登録データなし