大分類 | 植物 | Kingdom | Plant |
種名 | Allium tricoccum | Species | Allium tricoccum |
学名(一般名) | Allium tricoccum[Ramps、Wild leek、らんぷ、ランプ] | Latin Name(General Name) | Allium tricoccum[Ramps,Wild leek] |
科名 | ユリ科 | Family | Amaryllidaceae |
原産/分布 | 北米東部 | Origin | It is native to Northeastern America. |
日本伝来 | - | Introduction into Japan | - |
概説 | ハーブの一種 [葉、球根]ツンとするハーブ。 多年生。耐寒性-5度 成分はA.sativumに似ている。 | Summary | a herb [part used:leaves, bulbs]a perennnial herb with pungent flavour, cold-tolerant until minus 5 degree,. The components are similar to those of A. satium. |
旬 | - | | - |
食用 | 球根は伝統的に直火焼きにするか、乾燥させたものを酸味抑制料にしていた。 今日では主にサラダ、料理の香味料として使われる。 | Edible | The bulbs were traditionally grilled or dried to inhibite acidity. Today, they are used for salad or to flavor dishes. |
健康促進/薬用 | 北米原住民の間で活力増強、風邪、喉の痛み、小児の寄生虫駆除に内服する。 外用薬として耳痛に有効。 | Health Care/ Medicinal Usage | Among North American natives |
健康促進 概要 | 北米原住民の間で 内服: 活力増強 風邪 喉の痛み 小児の寄生虫駆除
外用薬: 耳痛 | Summary of Health Care | Among North American natives Oral administration: Increase in energy Cold Sore throat Parasiticides in children #N/A External medicine: Ear pain |
一般文献 | デニー・バウン著、英国王立園芸協会ハーブ大百科、誠文堂新光社(1997) | Literature | - |
加工品 | - | Processed Food | - |