大分類植物KingdomPlant
種名Allium tuberosum RottlerSpeciesAllium tuberosum Rottler
学名(一般名)Allium tuberosum Rottler [Garlic chives、Chinese chive、cuchay、にら、ニラ、韮、美良、韮子]Latin Name(General Name)Allium tuberosum Rottler[Garlic chives,Chinese chive,cuchay]
科名ユリ科FamilyAmaryllidaceae
原産/分布東アジアOriginIt is native to East Asia
日本伝来「古事記」(712)に韮の記載あり。
中国では紀元前から利用されており、日本には弥生時代に中国から伝わった。
Introduction into JapanIn ''Kojiki''(records of Ancient matters, the oldest extant chronicle in Japan), there is a description of Allium tuberosum Rottler.
In China, Allium tuberosum Rottler has been used since B.C. and it was Introduced into Japan in the Yayoi period.(Yayoi period is an Iron Age in the history of Japan)
概説中国や東南アジアでは古代から栽培されているが、ヨーロッパではほとんど栽培されていない。
市場に多く出回るのは「グリーンベルト」と呼ばれる品種でこれを一般にニラと呼ぶ。
葉の幅が広く、肉厚でやわらかい、他に「はなにら(テンダーポール)」や黄色い葉の「黄にら」がある。
[品種]葉ニラ、黄ニラ、花ニラ:ハーブの1種。
[葉、根、蕾、種子]抗嘔吐性のハーブ。
穏やかなオニオン・ガーリックの香りがする。
ニラ、黄ニラ(日光をあてずに軟化栽培しているため、ニラモヤシともいう。香りが控えめで、やや甘味。)、花ニラ(青ニラとは別品種。花が開く前に収穫する)。
アリシンが空気に触れ、アリシンとなる。このアリシンが独特の臭み成分である。アリシンは体内でビタミンB1と結合して、アリチアミンとなるため、ビタミンB1分解酵素アノイリナーゼの作用を阻害する。
SummaryIn China and Southeast Asia, Allium tuberosum Rottler has been cultivated since ancient times. It is rarely cultivated in Europe.
The species named ''Green belt'' is most common on the market.
Tenderpoll is an other species, with buds on the end of scapes, harvested before buds come into flower. The leaves are wide, thick and tender.
There is also a yellow leave type, whose leaves are blanched by growing under cover. The smell is subtler and slightly sweet.
a herb
[part used:leaves, roots, buds, seeds]Allium tuberosum Rottler is a herb with anti-emetic agent.
It smells like onion-garlic.
Alliin exposed to air is converted into Allicin, which is responsible for the specific aroma. Allicin combined with Vitamin B1 forms Allithiamine. Allithiamine inhibits the act of Thiaminase to break down Vitamin B1.
11-3月From November to March
食用ニラとアノリナーゼを含むハマグリなどの貝類をともに食べるとよい。
黄にらは日光をあてずに軟化栽培したもの。中華料理等の高級食材として利用されている。脳の老化防止と記憶力アップ効果があるとされる。
刻んだ葉と花をサラダ、ソフトチーズに混ぜる。油炒めにする。
料理時間が長引くと香りが飛んでしまう。
中華料理では湯どうしした葉をライスアンドポークに入れる。
ニラ:緑色が濃く肉厚で幅が広いものがよい。切り口が新しく、香りが強いものが新鮮。
ニラ:保存:新聞紙にくるんでからポリ袋に入れて冷蔵。
EdibleRecommended is eating Allium tuberosum Rottler together with shellfish which contains Thiaminase, an enzyme that breaks down Vitamin B1.
Yellow garlic chives is blanched by growing under cover. It is a luxury food in Chinese cuisine. It is said to be good for the brain and strength memory.
cooking examples:fried, or salad( cut leaves and flowers), mixed with soft cheese.
The aroma is ruined by cooking long.
There is a menu in Chinese dish, in which scalded leaves are put in rice and pork.
tips for choosing fresh leaves.
choose leaves greener and thicker, with fresh cut end and strong smell.
how to preserve:wrap in newspapers, put in a plastic bag and place in a refrigerator.
健康促進/薬用体脂肪の分解を高める作用があり、肥満防止になる。抗菌作用。発ガン物質を活性化する酵素を抑制し、体外へ排泄しやすくするための酵素を活性化する。ガン細胞に特異的な抗体の分泌を促進。夜尿症の解消。
動脈硬化予防、スタミナ増強、便秘改善、ガン抑制、抗菌・殺菌作用、免疫力強化、皮膚・粘膜の保護
腎臓機能促進作用がある。
失禁、腎臓、膀胱機能低下、嘔吐を伴う腹部の冷えに種子を内服する。
外用薬としてGardenia augustaをあわせて膝のケガの湿布薬にする。
ニラ:疲労回復、夏バテ予防、風邪予防
Health Care/ Medicinal Usage-
健康促進 概要体脂肪の分解を高める作用があり、肥満防止
夜尿症の解消
動脈硬化予防
スタミナ増強
便秘改善
ガン抑制
抗菌・殺菌作用
免疫力強化
皮膚・粘膜の保護
腎臓機能促進作用

内服(種子):
失禁、腎臓、膀胱機能低下、嘔吐を伴う腹部の冷え

外用薬:
Gardenia augustaをあわせて膝のケガの湿布薬
Summary of Health CareHas an effect of promoting the decomposition of body fat and preventing obesity
Resolution of nocturnal enuresis
Prevention of atherosclerosis
Enhancement of stamina
Constipation improvement
Inhibition of cancer
Antibacterial, bactericidal action
Enhancement of immunocompetence
Protection of skin and mucous membranes
Promoting action on kidney function

Oral administration (seed):
Incontinence, kidney/bladder dysfunction, cold in the abdomen accompanied by vomiting

External medicine:
A poultice for knee injuries with Gardenia augusta
一般文献廣野卓、食の万葉集、中公新書、1452(1998)
白鳥早奈英ら監修、もっとからだにおいしい野菜の便利帳、高橋書店(2009)
芳本信子、新しい視点生きた知識食べ物じてん、学建書院(2005)
オールガイド五訂増補食品成分表2009、実教出版(2009)
五明紀春監修、502品目1590種まいにちを楽しむ食材健康大辞典、時事通信社(2005)
デニー・バウン著、英国王立園芸協会ハーブ大百科、誠文堂新光社(1997)
猪俣慶子監修、かしこく選ぶ・おいしく食べる 野菜まるごと事典、成美堂出版(2012)
三浦理代監修、からだよく効く 食べもの大辞典、池田書店(2009)
Literature-
加工品-Processed Food-

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文部科学省 日本食品標準成分表2020 八訂 可食部100g当たり
食品番号 分類 食品名 エネルギー エネルギー 水分 たんぱく質 脂質 炭水化物 有機酸 灰 分 無機質(ミネラル)

ビタミン

食塩相当量
利用可能炭水化物 食物繊維総量 糖アルコール 炭水化物 ナトリウム カリウム カルシウム マグネシウム リン 亜鉛 マンガン ヨウ素 セレン クロム モリブデン ビタミンA D ビタミンE K B1 B2 ナイアシン ナイアシン当量 B6 B12 葉酸 パントテン酸 ビオチン C
アミノ酸組成によるたんぱく質 たんぱく質 トリアシルグリセロール当量 コレステロール 脂質 利用可能炭水化物(単糖当量) 利用可能炭水化物(質量計) 差引き法による利用可能炭水化物 レチノール αカロテン βカロテン βクリプトキサンチン βカロテン当量 レチナール活性当量 αトコフェロール βトコフェロール γトコフェロール δトコフェロール
kJ kcal g g g g mg g g g g g g g g g mg mg mg mg mg mg mg mg mg μg μg μg μg μg μg μg μg μg μg μg mg mg mg mg μg mg mg mg mg mg μg μg mg μg mg g
06207野菜類-にら類にら葉、生751892.61.31.7(0.1)Tr0.31.71.71.92.7-4.0-1.115104818310.70.30.070.3911115(0)03500323500290(0)2.500.501800.060.130.61.10.16(0)1000.502.1190
06208野菜類-にら類にら葉、ゆで1122789.8(1.9)2.6(0.2)Tr0.5(2.3)(2.3)2.44.3-5.7-1.114005120260.70.30.090.49----(0)04400304400370(0)3.10.10.703300.040.120.3(1.1)0.13(0)770.39-110
06209野菜類-にら類花にら花茎・花らい、生1132791.4(1.4)1.9(0.1)(0)0.2--3.72.8-5.9-0.612502215410.50.30.080.20----(0)011000110091(0)1.000.101000.070.080.6(1.2)0.17(0)1200.42-230
06210野菜類-にら類黄にら葉、生761894.0(1.5)2.1Tr(0)0.1--1.92.0-3.3-0.5Tr1801511350.70.20.070.18----(0)0590595(0)0.3000290.050.080.7(1.3)0.12(0)760.38-150
06344野菜類-にら類にら葉、油いため2836985.8(1.4)1.9(5.4)(Tr)5.7(2.0)(2.0)2.23.5-4.9-1.3Tr6004822380.80.40.080.46----(0)24500494600380(0)4.103.30.12200.060.160.8(1.3)0.20(0)1400.59-210


アミノ酸組成表 食品可食部の100gあたりのアミノ酸成分表
食品番号 分類 食品名 水分 アミノ酸組成によるタンパク質 タンパク質 イソロイシン ロイシン リジン 含硫アミノ酸 芳香族アミノ酸 トレオニン(スレオニン) トリプトファン バリン ヒスチジン アルギニン アラニン アスパラギン酸 グルタミン酸 グリシン プロリン セリン アミノ酸合計 アンモニア
メチオニン シスチン 合計 フェニルアラニン チロシン 合計
( ----------- g ----------- ) ( ----------------------------------------------- mg ----------------------------------------------- )
06207 野菜類-にら類 にら 葉、生 92.6 1.3 1.7 64 110 93 25 17 42 77 56 130 78 31 82 31 77 100 160 250 74 65 86 1500 82
06208 野菜類-にら類 にら 葉、ゆで 89.8 (1.9) 2.6 (95) (170) (140) (38) (26) (64) (120) (82) (200) (110) (48) (120) (47) (120) (150) (240) (370) (110) (98) (120) (2200) -
06209 野菜類-にら類 花にら 花茎・花らい、生 91.4 (1.4) 1.9 (69) (120) (100) (28) (19) (47) (85) (60) (150) (81) (35) (90) (34) (85) (110) (180) (270) (82) (71) (85) (1600) -
06210 野菜類-にら類 黄にら 葉、生 94.0 (1.5) 2.1 (77) (130) (110) (31) (21) (52) (94) (66) (160) (90) (38) (99) (38) (94) (120) (200) (300) (90) (79) (94) (1800) -
06344 野菜類-にら類 にら 葉、油いため 85.8 (1.4) 1.9 (68) (120) (100) (28) (19) (46) (84) (59) (140) (80) (34) (88) (34) (84) (110) (170) (270) (81) (71) (84) (1600) -