大分類 | 動物(魚類) | Kingdom | Animal(Fish) |
種名 | Allothunnus fallai | Species | Allothunnus fallai |
学名(一般名) | Allothunnus fallai[slender tuna、ほそがつお、ホソガツオ、細鰹] | Latin Name(General Name) | Allothunnus fallai[slender tuna] |
科名 | サバ科 | Family | Scombridae |
原産/分布 | 南半球の中緯度から高緯度に分布。 | Origin | It is distributed between the middle and the high latitudes in the southern hemisphere. |
日本伝来 | - | Introduction into Japan | - |
概説 | 産卵場から仔稚魚の成育上はやや低緯度に、成魚の索餌場は高緯度にある。南半球に生息する表層性でプランクトン食性の大型魚。 | Summary | Allothunnus fallai is a large fish feeding on plankton and living in the surficial zone of the southern hemisphere. |
旬 | - | | - |
食用 | カツオよりも脂質に富むが、身肉が黒っぽいので、刺身などには好まれない。照り焼き、塩焼きなど。鮮魚利用は少なく缶詰め用。 | Edible | Allothunnus fallai is richer in lipid than bonito. The meat is not suitable for Sashimi because of the dark colour of the meat. The fish is usullay canned. It is good grilled with salt (shioyaki) or grilled with sweet say sauce(teriyaki). |
健康促進/薬用 | - | Health Care/ Medicinal Usage | - |
健康促進 概要 | - | Summary of Health Care | - |
一般文献 | 多紀保彦ら監修・執筆 食材魚貝大百科 4 海藻類・魚類・その他、平凡社(2000) | Literature | - |
加工品 | - | Processed Food | - |