大分類 | 動物(魚類) | Kingdom | Animal(Fish) |
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種名 | Alopias vulpinus | Species | Alopias vulpinus |
学名(一般名) | Alopias vulpinus[まおなが、マオナガ、真尾長、おなが、オナガ、ねずみざめ、ネズミザメ、ねずみぶか、ネズミブカ、はたおり、ハタオリ] | Latin Name(General Name) | Alopias vulpinus |
科名 | オナガザメ科 | Family | Alopiidae |
原産/分布 | 世界の温帯から熱帯の外洋に分布。 | Origin | The distributuion is in the open sea of the temperate and tropical zones. |
日本伝来 | - | Introduction into Japan | - |
概説 | 全長約3m。日本では九州以北の海で見られる。 | Summary | The full body length is about 3m. They are found in the sea north of Kyusyu in Japan. |
旬 | - | - | |
食用 | ひれはフカヒレに、肉は練り製品。切り身でも食べられる。 ネズミザメは肉質がよく、刺身やステーキなどに、ひれは「フカヒレ」として利用。 | Edible | The fin is used for Sharks fin in Chinese dish. The meat is an ingredient of fish paste. Also eaten in a shape of slice. The texture is so good for Sashimi (sliced raw fish) or for steak. |
健康促進/薬用 | - | Health Care/ Medicinal Usage | - |
健康促進 概要 | - | Summary of Health Care | - |
一般文献 | 多紀保彦ら監修・執筆 食材魚貝大百科 1 エビ・カニ類、魚類(2000) 502品目1590種まいにちを楽しむ食材健康大辞典、時事通信社(2005) | Literature | - |
加工品 | - | Processed Food | - |
文部科学省 日本食品標準成分表2020 八訂 登録データなし |
アミノ酸成分表 登録データなし |