大分類動物(魚類)KingdomAnimal(Fish)
種名Alopias vulpinusSpeciesAlopias vulpinus
学名(一般名)Alopias vulpinus[まおなが、マオナガ、真尾長、おなが、オナガ、ねずみざめ、ネズミザメ、ねずみぶか、ネズミブカ、はたおり、ハタオリ]Latin Name(General Name)Alopias vulpinus
科名オナガザメ科FamilyAlopiidae
原産/分布世界の温帯から熱帯の外洋に分布。OriginThe distributuion is in the open sea of the temperate and tropical zones.
日本伝来-Introduction into Japan-
概説全長約3m。日本では九州以北の海で見られる。SummaryThe full body length is about 3m. They are found in the sea north of Kyusyu in Japan.
--
食用ひれはフカヒレに、肉は練り製品。切り身でも食べられる。
ネズミザメは肉質がよく、刺身やステーキなどに、ひれは「フカヒレ」として利用。
EdibleThe fin is used for Sharks fin in Chinese dish. The meat is an ingredient of fish paste. Also eaten in a shape of slice. The texture is so good for Sashimi (sliced raw fish) or for steak.
健康促進/薬用-Health Care/ Medicinal Usage-
健康促進 概要-Summary of Health Care-
一般文献多紀保彦ら監修・執筆 食材魚貝大百科 1 エビ・カニ類、魚類(2000)
502品目1590種まいにちを楽しむ食材健康大辞典、時事通信社(2005)
Literature-
加工品-Processed Food-




文部科学省 日本食品標準成分表2020 八訂 登録データなし


アミノ酸成分表 登録データなし