大分類動物(肉)KingdomAnimal(Meat)
種名Anas platyrhynchosSpeciesAnas platyrhynchos
学名(一般名)Anas platyrhynchos[duck、wild、まがも、マガモ、真鴨]
Anas platyrhynchos var. domestica[あおくびあひる、アオクビアヒル、青首アヒル]
[かーきーきゃんべる、カーキーキャンベル、かーきー・きゃんべる、カーキー・キャンベル]
Anas platyrhynchos var. domesticus[duck、domesticated、あひる、アヒル、家鴨]
Anas platyrhynchos var. domesticus[Domestic Duck、aigamo、あいがも、アイガモ、合鴨]
Latin Name(General Name)Anas platyrhynchos[duck,wild]
Anas platyrhynchos var. domestica
Anas platyrhynchos var. domesticus[duck,domesticated]
Anas platyrhynchos var. domesticus[Domestic Duck,aigamo]
科名ガンカモ科FamilyAnatidae
原産/分布北半球に広く分布する渡り鳥。OriginIt is a migratory bird widely distributed across the northern hemisphere.
日本伝来-Introduction into Japan-
概説野生のカモを代表する品種。
日本へは冬に飛来し、全国の沼や湖などに暮らす。
青首アヒルの原種。
オスは鮮やかな緑色の首をしている。メスは全体的に褐色の羽をもつ。
鴨猟で主に狩猟の対象となるのはこの種。
日本において、初めてカモ料理が記録に登場するのは奈良時代の「薩摩風土記」である。その中で、現在の兵庫県加古川流域で天皇が鴨猟をし、射落としたカモを鴨汁にして食べたという記述が残されている。
アオクビアヒル:日本在来種。オスは濃緑色の首と褐色の羽。メスは全体が茶褐色で黒い斑点をもつ。
俗に「青首」といわれるマガモから派生した種。
アイガモはカモと青首アヒルを交配したもの。
肉用種。
カーキーキャンベル:小型であるが多産で卵用種として飼育される。
アヒル料理で有名な国として、フランスと中国が挙げられる。
アヒルはフランスでは古代ローマ時代から、中国ではそれよりさらに古くから家禽化していたとされる。
日本では平安時代に飼育されたという記録が残っている。
野生のマガモを家禽(家で飼育する鳥)化したもの。
野生の鴨より脂が多く、肉はやわらかい。
北京ダックで有名な北京種などがある。
アイガモはアヒルとマガモの交配種。幼鳥を水田に放し飼いにして雑草や害虫を駆除するアイガモ農法が近年注目を集めている。
Summarya typical species among wild ducks
It flies over to Japan in winter and lives in lakes and swamps across the country.
The male birds have a glossy green head. The female are covered with brown plumage.
It is the main target in duck hunting.
It was in the ''Satsumafudoki'', in Nara period that a duck dish was described in a record for the first time. In that there is an article that the Emperor hunt a duck in the Kakogawa valley and ate it in a soup.
It is native to Japan
The male has a dark green neck and brownish feathers.
The female is predominantly brown with black speckeles. This species has descended from the mallard.
a cross between a mallard and domestic duck
It is raised for meat
Khaki campbell is a small species and prolific, raised for eggs.
There are famous duck dishes in China and France.
Ducks have been domesticated since the ancient roman times in France. Since more ancient times in China.
There is a record that the domestication in Japan began in Heian period.The meat is more fatty and tender than wild mallards.
The farming using ducklings has drawn attention nowadays. Ducklings are released in rice fields for letting them eat weeds or pests.
夏(アヒル)
冬(マガモ、アイガモ)
winter
ducks in summer, the hybrid in winter
食用カモは抱き身と呼ばれる胸肉を主に用いる。
肉のやわらかい10から12週くらいの若鶏が商品として出回っている。
[アヒル]身が柔らかいのは16週未満の若鶏。
[アヒル]白い羽に黄色のくちばしをもつ北京種が多く北京ダックに使う場合は特別に大食させて太らせる。
[アイガモ]食用にされるのは成鳥で、アヒル肉よりも野性味がありカモ肉よりもやわらかい。
EdibleThe mainly eaten part is breast.
The tender meat of juveniles between 10 to 12 weeks are sold on markets.
The meat of juvenileducks younger than 16 weeks is soft.
Peking species has white feathers and a yellow bill. They are fattened before being cooked for Peking duck.
The meat of a hybrid is softer than wild mallards and wilder than ducks. The meat is taken from an adult.
健康促進/薬用[マガモ]貧血改善、皮膚機能維持改善、コラーゲン、ヘム鉄
[アヒル]皮膚機能維持改善、コラーゲン、ヘム鉄
[アイガモ]貧血改善、皮膚機能維持改善、コラーゲン、ヘム鉄
Health Care/ Medicinal Usage-
健康促進 概要-Summary of Health Care-
一般文献502品目1590種まいにちを楽しむ食材健康大辞典、時事通信社(2005)
オールガイド五訂増補食品成分表2009、実教出版(2009)
Literature-
加工品-Processed Food-




文部科学省 日本食品標準成分表2020 八訂 可食部100g当たり
食品番号 分類 食品名 エネルギー エネルギー 水分 たんぱく質 脂質 炭水化物 有機酸 灰 分 無機質(ミネラル)

ビタミン

食塩相当量
利用可能炭水化物 食物繊維総量 糖アルコール 炭水化物 ナトリウム カリウム カルシウム マグネシウム リン 亜鉛 マンガン ヨウ素 セレン クロム モリブデン ビタミンA D ビタミンE K B1 B2 ナイアシン ナイアシン当量 B6 B12 葉酸 パントテン酸 ビオチン C
アミノ酸組成によるたんぱく質 たんぱく質 トリアシルグリセロール当量 コレステロール 脂質 利用可能炭水化物(単糖当量) 利用可能炭水化物(質量計) 差引き法による利用可能炭水化物 レチノール αカロテン βカロテン βクリプトキサンチン βカロテン当量 レチナール活性当量 αトコフェロール βトコフェロール γトコフェロール δトコフェロール
kJ kcal g g g g mg g g g g g g g g g mg mg mg mg mg mg mg mg mg μg μg μg μg μg μg μg μg μg μg μg mg mg mg mg μg mg mg mg mg mg μg μg mg μg mg g
11205鳥肉類-かもあいがも肉、皮つき、生125730456.0(12.4)14.228.28629.0(0.1)(0.1)2.7(0)-0.1-0.7622205161301.91.40.260.02----46---(0)4610.200.20210.240.353.8(6.5)0.321.121.67-10.2
11206鳥肉類-かもあひる肉、皮つき、生98523762.7(13.3)14.918.28519.8(0.1)(0.1)5.0(0)-0.1-0.8672505171601.61.60.200.01716Tr26200-0620.80.500.10410.300.265.3(8.2)0.342.1101.204.020.2
11208鳥肉類-かもまがも肉、皮なし、生49811872.1(19.8)23.62.2863.0(0.1)(0.1)4.7(0)-0.1-1.2724005272604.31.40.360.03----15---Tr153.1Tr000140.400.699.3(14.0)0.613.532.17-10.2
11247鳥肉類-かもあひる肉、皮なし、生3989477.217.220.11.5882.2(0.2)(0.2)3.0(0)-0.2-1.1843605262302.42.30.310.02112102900-090.40.400.10220.460.417.912.00.543.0141.835.630.2
11284鳥肉類-かもあひる皮、生185244841.37.67.342.97945.8007.9(0)-0-0.3428455590.40.70.0302101114000-01401.40.800.20700.070.051.42.10.050.850.271.520.1
12020卵類あひる卵ピータン78318866.7-13.713.568016.5003.0(0)-0-3.1780659062303.01.30.110.033429Tr5220---222206.21.90.10.5Tr26Tr0.270.12.40.011.1630.9416.0(0)2.0


アミノ酸組成表 食品可食部の100gあたりのアミノ酸成分表
食品番号 分類 食品名 水分 アミノ酸組成によるタンパク質 タンパク質 イソロイシン ロイシン リジン 含硫アミノ酸 芳香族アミノ酸 トレオニン(スレオニン) トリプトファン バリン ヒスチジン アルギニン アラニン アスパラギン酸 グルタミン酸 グリシン プロリン セリン アミノ酸合計 アンモニア
メチオニン シスチン 合計 フェニルアラニン チロシン 合計
( ----------- g ----------- ) ( ----------------------------------------------- mg ----------------------------------------------- )
11205 鳥肉類-かも あいがも 肉、皮つき、生 56.0 (12.4) 14.2 (630) (1100) (1200) (360) (170) (520) (570) (480) (1100) (630) (160) (690) (460) (1000) (940) (1300) (2100) (1000) (750) (580) (14000) -
11206 鳥肉類-かも あひる 肉、皮つき、生 62.7 (13.3) 14.9 (680) (1200) (1300) (380) (180) (560) (610) (530) (1100) (710) (170) (750) (480) (1100) (1000) (1400) (2200) (1100) (800) (690) (16000) (210)
11208 鳥肉類-かも まがも 肉、皮なし、生 72.1 (19.8) 23.6 (1100) (1900) (2100) (630) (280) (910) (970) (850) (1800) (1100) (300) (1200) (810) (1600) (1400) (2200) (3500) (1100) (920) (950) (23000) -
11247 鳥肉類-かも あひる 肉、皮なし、生 77.2 (17.2) 20.1 970 1700 1800 540 240 780 830 750 1600 1000 260 1000 690 1400 1200 1900 3000 930 800 910 20000 280
11284 鳥肉類-かも あひる 皮、生 41.3 7.6 7.3 260 490 490 150 84 230 280 200 480 300 43 340 170 660 680 660 1100 1400 800 360 9000 110