大分類 | 動物(エビ、カニ) | Kingdom | Animal(Crustacean) |
種名 | Anchisquilla fasciata | Species | Anchisquilla fasciata |
学名(一般名) | Anchisquilla fasciata[mantis shrimp、すじおしゃこ、スジオシャコ、筋尾蝦蛄] | Latin Name(General Name) | Anchisquilla fasciata[mantis shrimp] |
科名 | シャコ科 | Family | Squillidae |
原産/分布 | 東京湾および舞鶴湾から南に分布し、インド洋東部まで分布。 | Origin | The destribution ranges from Tokyo Bay to the south to Maizuru bay, to the east of Indian Ocean |
日本伝来 | - | Introduction into Japan | - |
概説 | 体長10cm程度で、シャコよりやや小さい。 | Summary | The body length is about 10cm. It is smaller than Oratosquilla oratoria (mantis shrimp) |
旬 | - | | - |
食用 | 中国料理などでよく使われ、ゆでたり炒めものなどにする。 | Edible | It is often used in Chinese dishes, maily boiled or stir-fried. |
健康促進/薬用 | - | Health Care/ Medicinal Usage | - |
健康促進 概要 | - | Summary of Health Care | - |
一般文献 | 多紀保彦ら監修・執筆 食材魚貝大百科 1 エビ・カニ類、魚類(2000) 502品目1590種まいにちを楽しむ食材健康大辞典、時事通信社(2005) | Literature | - |
加工品 | - | Processed Food | - |