大分類動物(魚類)KingdomAnimal(Fish)
種名Antimora microlepisSpeciesAntimora microlepis
学名(一般名)Antimora microlepis[blue antimora、かなだだら、カナダダラ]Latin Name(General Name)Antimora microlepis[blue antimora]
科名チゴダラ科FamilyMoridae
原産/分布北太平洋の水深510-2800mの大陸棚斜面に生息。
日本近海では三崎以北の太平洋側。
OriginThe habitat is on the continental shelf at depths from 510 to 2800 m in North Pacific. Where it is found near Japan is the Pacific coast north to Mitsuzaki.
日本伝来-Introduction into Japan-
概説-Summary-
--
食用肉は淡泊な白身で、練り製品の原料として高級品。
汁の身にもなる。
EdibleThe flesh is light and delicate. It is highly valued as an ingredient of fish paste products.
It can be a soup ingredient.
健康促進/薬用-Health Care/ Medicinal Usage-
健康促進 概要-Summary of Health Care-
一般文献多紀保彦ら監修・執筆 食材魚貝大百科 1 エビ・カニ類、魚類(2000)Literature-
加工品-Processed Food-




文部科学省 日本食品標準成分表2020 八訂 登録データなし


アミノ酸成分表 登録データなし