大分類 | 植物 | Kingdom | Plant |
種名 | Apium graveolens | Species | Apium graveolens |
学名(一般名) | Apium graveolens L.[celery、せろり、セロリ、せろりー、セロリー、おらんだみつば、オランダミツバ、和蘭三葉、せるりー、セルリー、まつばぜり、マツバゼリ、きんさい、キンサイ、芹菜、せろりしーど、セロリシード] Apium graveolens L. var.dulce (Miller) DC.[香辛料]種 Apium graveolens var. rapaceum[Celeriac、せるりあっく、セルリアック、せろりあっく、セロリアック] [Wild celery、Smallage、わいるど・せろり、ワイルド・セロリ] | Latin Name(General Name) | Apium graveolens L.[celery] Apium graveolens L. var.dulce (Miller) DC. Apium graveolens var. rapaceum[Celeriac] [Wild celery,Smallage] |
科名 | セリ科 | Family | Apiaceae |
原産/分布 | ヨーロッパ、西南アジア、インド | Origin | It occurs in Europe, South Western Asia, India. |
日本伝来 | セロリ:古代ギリシアやローマ時代から薬草として利用。17世紀、イタリアで食用となり、その後、欧米に広がった。 日本には、「本草綱目啓蒙」(小野蘭山、1803)に清正人参として記録が残る。 「西洋蔬菜栽培法」(北海道開拓使発行,1863)に茎の部分をセルリアックとして記載された。 日本へは安土・桃山時代に朝鮮半島から伝わった。 | Introduction into Japan | celery:It has been used as a medicinal herb since ancient Greece or Roman era. In the 17th century in Italy, people began to grow it for food. After that, it spread to other European countries. In Japan, it was recorded as Masakiyoninjin in the Honzo Komoku Keimo, ''Dictated compendium of Materia Medica''translated by Ono Ranzan, a Japanese botanist. In Seiyousosaisaibaiho, ''Western Olericulture''published in 1863 by Hokkaido development commissioner, the stalk was called as celeric. It was brought to Japan from the Korean peninsula in the era of Azuti Momoyama. |
概説 | [品種]コーネルセロリ、ホワイトプルーム、ゴールデンプルーム、トップセラー、セロリアック、ホワイトセロリー 色によって黄色種、緑色種、中間種に大別される 独特の歯触り。茎が太く筋がはっきりしているものがよい。 ワイルド・セロリ:ハーブの一種。 ワイルド・セロリ[全体、根、種子]苦い芳香、強壮性のハーブ。 | Summary | [cultivars]Cornel celery, White bloom, Golden bloom, Topseller, Celeriac, White celery The species are roughly divided into 3 species according to the colours, yellow, green, or yellowgreen The texture is distinctive. Good celery has a thick stalk with the fibers standing out. Wild celery is a herb [part used:whole, roots, seeds]a tonic herb with a bitter aroma |
旬 | 11-5月 | | From November to May |
食用 | セロリ:生食(茎)。子。ビタミンC,B群,ミネラル類、食物繊維、ビラジン(血液をさらさらにする効果) [香辛料]種。 駆風(腸内に溜まったガスを排出させる作用), 利用。 サラダ、炒め物、スープ、漬物、香味野菜として利用、など。 セロリアック:生食、煮込み料理。 カリウム、ビタミンB1,C,食物繊維。(整腸作用、美肌効果、生活習慣病予防) [ワイルド・セロリ]苦味と、大量に使うと有毒であることから食用にすることは殆どない。しかし、種子はごく少量をスープやシチューの香味料、また、食卓塩にまぜて香辛料にすることはある。 セロリ:香りが強く葉が青々としてパリッとしているものが新鮮。 茎が太く丸みがあって、内側のくぼみが狭いものを選ぶ。株は白くひび割れがないもの。 保存:葉と茎に分け、葉は保存袋に入れて、立てたまま冷蔵庫へ。茎は水を入れたコップに根元をさす。 キンサイ:セロリーの一種の中国野菜で、中華料理等の風味づけに使う香味野菜。セロリーより葉は小さく茎も細長いが繊維質が少なく香りが高い。 キンサイ:スープ、サラダ、肉料理のつけ合わせ等。 キンサイ:香りが強く葉の緑色が濃いものがよい。 キンサイ:保存:湿らせた新聞紙に包み、冷蔵庫で立てて保存する。 | Edible | Clery [part used:stalks]eaten raw. It contains vitamin C, vitamin B group, minerals, dietary fibers, pyrazine which smoothens the blood flow. [part used:seeds]used as spice. It has an effect as carminative which prevents formation of gas in the gastrointestinal. [how to eat]used for salads, a soup, or pickled, grilled. Celeriac eaten raw, or boiled. it contains Karium, vitamin B1, vitamin C, dietary fibers which regulate intestinal action, keep the skin beautiful and prevent lifestyle diseases. Wild celery rarely eaten because it is bitter and poisonous when consumed a lot. Only a pinch of seeds can be used to flavor soup or stew, or mixed with salt and used as spice, ''celery salt''. Celery:Fresh celery has a strong smell. The leaves are lush and crispy. Choose ones with thick and roundish stalks. [how to preserve]The point is to cut leaves off stalks, to put leaves in a plastic bag and place in an upright position in the refrigerator. The stalks are to put in the glass to get the roots wet. Chinese celery:one of Chinese vegetables belonging to Celery species, used to flavor Chinese dishes. It has smaller leaves and thinner and less fibrous stalks than celery. But the flavor is stronger and used for soup, salads, or as a garnish to meat dishes. Wrap with wet newspaper and keep it in upright position in the refrigerator. |
健康促進/薬用 | セロリ:ヨーロッパでは強精剤として使用された。イライラを抑制する効、血液をさらさらにする効果、駆風 肝脂肪(肝臓に中性脂肪が蓄積する)のを防ぐ。発ガンのプロモーション抑制効果があるといわれている。利尿作用。消炎。解熱。抗菌。発熱性疾患などの高熱に効果があるとされる。 動脈硬化予防、ガン抑制、高血圧予防、便秘改善、血栓防止、免疫力強化、皮膚・粘膜の保護、細胞老化防止 セロリアック:整腸作用、美肌効果、生活習慣病予防 [ワイルド・セロリ]血糖値降下、消化管機能改善、子宮の刺激、利尿、抗炎症作用がある。鎮静、催淫効果も報告されている。 [ワイルド・セロリ]変形性関節炎、リウマチ性関節炎、痛風、尿道炎に内服する。 外用薬としてはオイルを真菌感染、腫物に予知いる。 ヒンズー教のアーユルヴェーダでは喘息、気管支炎、しゃっくり、ガス、神経を刺激する強壮剤として内服する。 妊娠中には使用してはならない。 食欲増進 | Health Care/ Medicinal Usage | - |
健康促進 概要 | セロリ: ヨーロッパでは強精剤として使用 イライラを抑制する効果 血液をさらさらにする効果 駆風 肝脂肪(肝臓に中性脂肪が蓄積する)のを防ぐ 発ガンのプロモーション抑制効果があるといわれている 利尿作用 消炎 解熱 抗菌 発熱性疾患などの高熱に効果 動脈硬化予防 ガン抑制 高血圧予防 便秘改善 血栓防止 免疫力強化 皮膚・粘膜の保護 細胞老化防止
セロリアック: 整腸作用 美肌効果 生活習慣病予防
ワイルド・セロリ: 血糖値降下 消化管機能改善 子宮の刺激 利尿 抗炎症作用 鎮静 催淫効果
内服(ワイルド・セロリ): 変形性関節炎 リウマチ性関節炎 痛風 尿道炎
外用薬(ワイルド・セロリ): オイルを真菌感染、腫物に用いる。
ヒンズー教のアーユルヴェーダ・内服: 喘息 気管支炎 しゃっくり ガス 神経を刺激する強壮剤
妊娠中には使用してはならない。 | Summary of Health Care | Celery: Used as aphrodisiac in Europe Effects on controlling irritability Effect on smoothening blood Carminative Prevents the fatty liver (accumulation of neutral fat in the liver) Is said to have an inhibitory effect of carcinogenesis promotion
Diuretic action Antiphlogistic Decline of fever Antibacterial Effective on high fever such as febrile illness Prevention of atherosclerosis Inhibition of cancer Prevention of hypertension Constipation improvement Thrombosis prevention Enhancement of immunocompetence Protection of skin and mucous membranes Prevention of cellular senescence
Celeriac: Intestinal regulation action Beautiful skin effect Lifestyle diseases
Wild celery: Descent in blood glucose level Improvement of gastrointestinal function Stimulation on uterus Diuretic Anti-inflammatory action Sedation Aphrodisiac effect
Oral administration (wild celery): Osteoarthritis Rheumatoid arthritis Gout Urethritis
External medicine(Wild celery): The oil is used for fungal infection and tumor
Hinduism Ayurveda, oral administration: Asthma Bronchitis Hiccup Gas Tonic agent stimulating nerves
Shall not be used during pregnancy |
一般文献 | 大場秀章、サラダ野菜の植物史、新潮選書(2004) 池部誠、野菜探検隊世界を歩く、文芸春秋(1986) 白鳥早奈英ら監修、もっとからだにおいしい野菜の便利帳、高橋書店(2009) Wiliam, Medicines form the Earth,McGraw-Hill Book Company,(New York)、(1978) 難波恒雄,原色和漢薬図鑑(上、下),保育者、大阪(1980) 芳本信子、新しい視点生きた知識食べ物じてん、学建書院(2005) オールガイド五訂増補食品成分表2009、実教出版(2009) 五明紀春監修、502品目1590種まいにちを楽しむ食材健康大辞典、時事通信社(2005) デニー・バウン著、英国王立園芸協会ハーブ大百科、誠文堂新光社(1997) | Literature | - |
加工品 | カゴメ野菜ジュース(カゴメ株式会社,愛知県名古屋市中区錦三丁目14番15号,www.kagome.co.jp/since1973vj/) | Processed Food | - |