大分類 | 動物(魚類) | Kingdom | Animal(Fish) |
種名 | Aprion virescens | Species | Aprion virescens |
学名(一般名) | Aprion virescens[green jobfish、あおちびき、アオチビキ、青血引] | Latin Name(General Name) | Aprion virescens[green jobfish] |
科名 | フエダイ科 | Family | Lutjanidae |
原産/分布 | 中部太平洋からインド洋、紅海、ペルシア湾にかけて広く分布。 | Origin | It is widely distributed in the middle of Pacific ocean, Indian Ocean, Red sea and the Percian gulf. |
日本伝来 | - | Introduction into Japan | - |
概説 | - | Summary | - |
旬 | - | | - |
食用 | 海外では美味な食用魚として水産上の重要種となっている地域も多いが、日本では数も少なく、中毒を起こす場合もある。 沖縄では刺身、塩焼きして食べられる。 | Edible | It is an important species for local commercial fisheries in many regions outside Japan. It has been reported to cause ciguatra poisoning. In Okinawa, it is eaten grilled with salt or ''Sashimi'', sliced raw. |
健康促進/薬用 | - | Health Care/ Medicinal Usage | - |
健康促進 概要 | - | Summary of Health Care | - |
一般文献 | 多紀保彦ら監修・執筆 食材魚貝大百科 3 イカ・タコ類ほか、魚類、平凡社(2000) | Literature | - |
加工品 | - | Processed Food | - |