大分類植物KingdomPlant
種名Arachis hypogaeaSpeciesArachis hypogaea
学名(一般名)Arachis hypogaea[peanut、らっかせい、ラッカセイ、落花生、ぴーなっつ、ピーナッツ、なんきんまめ、ナンキンマメ、南京豆]Latin Name(General Name)Arachis hypogaea[peanut]
科名マメ科FamilyFabaceae
原産/分布中南米
南アメリカ
OriginIt is native to Central and South America.
日本伝来明治7年
江戸初期に中国より伝わった
Introduction into JapanIt was introduced to Japan from China in early Edo.
概説[品種]黒落花生、ナカテユタカ、千葉半立、サヤカ、郷の香
千葉と茨城が主産地。
夏に開花し花が散るとつる(子房の基部)が延びて地中にもぐり殻入りの実を結ぶ。この実(種子)を食用とする。
人体に害のあるアフラトキシンは落花生に含まれるコウジカビ(カビ毒)の一種が汚染して産生された複雑な有期化合物名の一種。
熱に安定(280℃以下では熱分解しない)なので食べるときは特に注意が必要。
アフラトキシンの食品汚染とヒト肝臓ガンの発生率との地理的分布には相関がある。
アフラトキシン類に短時間接触しただけでも中毒が生じ、多量の摂取によって死亡する。また、微量でも慢性的に接触すると肝臓ガンを起こす。
信頼のおけるところで購入し、カビが生えたものは食べないようにする。
コロンブスの新大陸発見で世界に広まった。
東南アジア経由で日本に伝わったので「南京豆」という。ただし現在栽培されいているラッカセイは、明治維新以降はいってきた別品種。
レシチン、オレイン酸、リノール酸などの不飽和脂肪酸を含むので生活習慣病予防によいとされる。
黒ラッカセイ(薄皮が黒い、アントシアニンに富む)、おおまさり(千葉県でつくられるジャンボラッカセイ、サヤの大きさは5cm以上と通常の約2倍)。
大豆と成分が似ており、ミネラルやビタミンが豊富に含まれます。
とくに多く含み「若返りのビタミン」と呼ばれるビタミンEは、抗酸化作用を持ち、体内の細胞を丈夫にし、血管壁を掃除する。
Summary[cultivars]''kurorakkasei'' , ''Nakateyutaka'' , ''Chiba handati'' , ''Sayaka'' , ''Gonoka''
The main producing areas are Chiba and Ibaraki.
The flowers bloom in summer. When the flowers end, the vines stretch into the ground and bear fruits in shells.
Aflatoxin is a harmful organic compound produced by the mold Aspergillus flavus. The toxin is not decomposed below 280℃.
There is a correlation between the geografical distribution of foods contaminated by aflatoxin and liver cancerogenesis rate.
Even a slight contact to the kind of aflatoxin causes poisoning. Consuming a lot will lead to death. Chronical contact to aflatoxin even in a small amount will result in liver cancer.
To avoid it, better to buy at reliable stores and do not eat moldy peanuts.
This plant spread to the world after Colombus discovered the new continent.
It was brought to Japan by way of South Eastern Asia, this was the reason the bean was called ''Nankinmame'', the beans of South Eastern Asia.
The species produced now is different species which was introduced after the Meiji restoration.
The peanuts contain unsaturated fatty acid like lecithin, oleic acid, linoleic acid, which help prevent lifestyle related diseases.
Black peanuts are rich in anthocyanin, Oomasakari bears big fruits whose pods are more than 5cm long and are twice as long as the normal size.
The components are similar to soy beans. They are rich in minerals and vitamins. Among them, especially anti-aging vitamin E is contained a lot. It has an antioxicant effect, activate cells, clean blood vessel walls.
8-9月From August to September
食用[実]ビタミンE(動脈硬化予防)、リノール酸、オレイン酸、ナイアシン(アルコール代謝を助ける)
タンパク質と脂質を多く含む。脂質は大豆より多い。糖質は種実類の中では少ない。
ビーナッツバター、煎り豆、塩豆、煮豆、和菓子、洋菓子、中華菓子、あえ衣など。
殻つきのもの、国内産のもの。カビ臭いものは避ける。
保存:生のものはゆでてから冷凍庫へ。乾燥したものは湿気の少ない、風通しの良いところへ。
バージニアタイプ:大粒と呼ばれるタイプ。そのままの形で食べられることが多い。
スパニッシュタイプ:小粒と呼ばれるタイプ。チョコレートをまぶしたものや豆菓子など、加工にむいている。
Edible[part used:seeds]The peanuts are rich in vitamin E which prevents atherosclerosis, linoleic acid, oleic acid, niathin which helps alcholic metabolism.
They also contain a lot of protein and lipid. The amount of lipid in peanuts are bigger than soy beans. Among the nuts and seeds, it contains less carbohydrate.
[how to use:peanut butter, roasted, salted, boiled, cakes, Japanese sweets, Chinese sweets, fry coating]
Avoid eating moldy peanuts.
[how to preserve]Raw peanuts are boiled and put in freezer. Dried peanuts are to be kept at a cool and airy place.
Virginia type:larger-seeded, eaten without special processing
Spanish type:small-seeded, suitable for processing.
健康促進/薬用動脈硬化予防。アルコール代謝を助ける動物性脂質が制限されている場合の治療食として適する。
動脈硬化予防、細胞老化防止、骨の強化、老人性認知症予防、冷え性改善、美肌効果、ガン抑制
Health Care/ Medicinal Usage-
健康促進 概要アルコール代謝を助ける動物性脂質が制限されている場合の治療食

動脈硬化予防
細胞老化防止
骨の強化
老人性認知症予防
冷え性改善
美肌効果
ガン抑制
Summary of Health CareTherapeutic feeding when the animal fat helping alcohol metabolism is limited

Prevention of atherosclerosis
Prevention of cellular senescence
Strengthening of bones
Senile dementia prevention
Improving sensitivity to cold
Beautiful skin effect
Inhibition of cancer
一般文献白鳥早奈英ら監修、もっとからだにおいしい野菜の便利帳、高橋書店(2009)
芳本信子、新しい視点生きた知識食べ物じてん、学建書院(2005)
オールガイド五訂増補食品成分表2009、実教出版(2009)
五明紀春監修、502品目1590種まいにちを楽しむ食材健康大辞典、時事通信社(2005)
猪俣慶子監修、かしこく選ぶ・おいしく食べる 野菜まるごと事典、成美堂出版(2012)
Literature-
加工品ガジャ豆[落花生、サトウキビ(奄美特産黒糖)、ざらめ](ガジャ豆本舗(有)喜久屋, 鹿児島県奄美市名瀬小浜町21-12, http://9199.jp/phone_page/06053192/)
ミックスナッツ(中国産,名古屋バナナ加工株式会社)
Processed Food-

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文部科学省 日本食品標準成分表2020 八訂 可食部100g当たり
食品番号 分類 食品名 エネルギー エネルギー 水分 たんぱく質 脂質 炭水化物 有機酸 灰 分 無機質(ミネラル)

ビタミン

食塩相当量
利用可能炭水化物 食物繊維総量 糖アルコール 炭水化物 ナトリウム カリウム カルシウム マグネシウム リン 亜鉛 マンガン ヨウ素 セレン クロム モリブデン ビタミンA D ビタミンE K B1 B2 ナイアシン ナイアシン当量 B6 B12 葉酸 パントテン酸 ビオチン C
アミノ酸組成によるたんぱく質 たんぱく質 トリアシルグリセロール当量 コレステロール 脂質 利用可能炭水化物(単糖当量) 利用可能炭水化物(質量計) 差引き法による利用可能炭水化物 レチノール αカロテン βカロテン βクリプトキサンチン βカロテン当量 レチナール活性当量 αトコフェロール βトコフェロール γトコフェロール δトコフェロール
kJ kcal g g g g mg g g g g g g g g g mg mg mg mg mg mg mg mg mg μg μg μg μg μg μg μg μg μg μg μg mg mg mg mg μg mg mg mg mg mg μg μg mg μg mg g
05034種実類らっかせい大粒種、乾23685726.024.025.246.4(0)47.010.710.012.48.5-19.40.32.32740491703801.62.30.591.56120488006381011.00.37.10.300.410.1020.024.00.49(0)762.5692.000
05035種実類らっかせい大粒種、いり25376131.723.625.050.5(0)49.610.810.110.111.4-21.30.42.42760502003901.73.00.692.1512096(0)05361(0)10.00.37.00.3Tr0.240.1323.028.00.46(0)582.20110.000
05036種実類らっかせいバターピーナッツ25216092.422.623.351.8(0)53.28.98.310.69.5-18.30.32.8120700501903802.03.10.642.8115168(0)0425Tr(0)1.90.23.30.4Tr0.200.1017.021.00.48(0)982.4296.000.3
05037種実類らっかせいピーナッツバター24845991.219.720.647.8(0)50.419.818.620.57.6-24.90.32.9350650471803701.62.70.651.4515392(0)0324Tr(0)4.80.37.10.500.100.0916.020.00.36(0)861.8779.0(0)0.9
05044種実類らっかせい小粒種、乾23765736.0(24.2)25.446.9(0)47.5(10.7)(10.0)13.27.4-18.8-2.32740501703801.62.30.591.56120488(0)---61(0)10.00.46.00.3Tr0.850.1017.0(22.0)0.46(0)762.5692.0(0)0
05045種実類らっかせい小粒種、いり25156072.1(25.0)26.5(50.3)(0)49.4(10.7)(10.0)13.07.2-19.6-2.42770502003901.73.00.69-----(0)---71(0)11.00.37.10.3Tr0.230.1017.0(22.0)0.46(0)572.19-(0)0
06303野菜類らっかせい未熟豆、生126830650.1(11.2)12.0(23.9)(0)24.2--9.54.0-12.4-1.31450151002000.91.20.500.7501058(0)0505Tr(0)7.20.32.90.100.540.0910.0(12.0)0.21(0)1501.4044.0200
06304野菜類らっかせい未熟豆、ゆで123729851.3(11.1)11.9(23.2)(0)23.5--9.24.2-12.3-1.0229024861700.91.10.360.50----(0)0101Tr(0)6.80.22.70.100.300.138.2(10.0)0.19(0)1500.91-190
14014油脂類-植物油脂類落花生油-36288820-096.40100--3.60-0-000Tr0Tr0000----000000(0)6.00.35.40.540000(0)(0)(0)(0)-(0)0


アミノ酸組成表 食品可食部の100gあたりのアミノ酸成分表
食品番号 分類 食品名 水分 アミノ酸組成によるタンパク質 タンパク質 イソロイシン ロイシン リジン 含硫アミノ酸 芳香族アミノ酸 トレオニン(スレオニン) トリプトファン バリン ヒスチジン アルギニン アラニン アスパラギン酸 グルタミン酸 グリシン プロリン セリン アミノ酸合計 アンモニア
メチオニン シスチン 合計 フェニルアラニン チロシン 合計
( ----------- g ----------- ) ( ----------------------------------------------- mg ----------------------------------------------- )
05034 種実類 らっかせい 大粒種、乾 6.0 24.0 25.2 970 1800 1000 290 380 680 1500 1100 2600 850 280 1200 700 3300 1100 3400 5600 1600 1200 1600 28000 580
05035 種実類 らっかせい 大粒種、いり 1.7 23.6 25.0 950 1800 920 280 340 630 1500 1000 2500 850 270 1200 700 3200 1100 3400 5500 1600 1300 1500 27000 570
05036 種実類 らっかせい バターピーナッツ 2.4 22.6 23.3 930 1800 910 290 360 650 1400 970 2400 800 250 1200 680 3000 1100 3200 5300 1500 1200 1400 26000 550
05037 種実類 らっかせい ピーナッツバター 1.2 19.7 20.6 810 1500 740 230 290 530 1200 830 2100 690 210 1000 600 2700 920 2800 4700 1300 1000 1200 23000 490
05044 種実類 らっかせい 小粒種、乾 6.0 (24.2) 25.4 (970) (1800) (1000) (300) (380) (680) (1500) (1100) (2600) (850) (280) (1200) (700) (3300) (1100) (3500) (5600) (1600) (1200) (1600) (28000) (580)
05045 種実類 らっかせい 小粒種、いり 2.1 (25.0) 26.5 (1000) (1900) (970) (300) (360) (660) (1600) (1100) (2700) (900) (280) (1300) (740) (3300) (1200) (3600) (5800) (1700) (1300) (1600) (29000) (610)
06303 野菜類 らっかせい 未熟豆、生 50.1 (11.2) 12.0 (450) (860) (470) (140) (180) (320) (710) (510) (1200) (370) (130) (560) (330) (1500) (520) (1600) (2600) (750) (580) (650) (13000) -
06304 野菜類 らっかせい 未熟豆、ゆで 51.3 (11.1) 11.9 (440) (860) (470) (140) (180) (320) (700) (500) (1200) (370) (130) (560) (330) (1500) (510) (1600) (2600) (750) (570) (650) (13000) -