大分類 | 植物 | Kingdom | Plant |
種名 | Aralia cordata | Species | Aralia cordata |
学名(一般名) | Aralia cordata[udo salad plant、うど、ウド、独活土当帰、やまうど、ヤマウド、山うど、山ウド、山独活] | Latin Name(General Name) | Aralia cordata[udo salad plant] |
科名 | ウコギ科 | Family | Araliaceae |
原産/分布 | 日本(山菜) 東アジア 日本をはじめ中国、朝鮮半島にも自生している | Origin | It is native to Japan, China, and the Korean peninsula |
日本伝来 | 江戸時代より軟化栽培がされている。「農業全書」(1696)に栽培法が記載されている。また、「本朝食鑑」(1697)に軟白栽培の記載がある。 | Introduction into Japan | 'Nogyozensyo'', the agricultural encyclopedia is the oldest ever published(1696) in Japan and a description about blanching culture can be found in it. |
概説 | 一般的にうどと呼ばれるのは太陽の光があたらない室(むろ)で軟化栽培したもの。 やまうどの方が香りもあくも強い。 以前は山野に自生しているものをやまうどと呼んでいたが、現在では、半地下式で上半分を緑化する栽培法でつくったものをいう。 姿、形、風味とも自生種に似ている。 [品種]ヤマウド、軟化ウド、緑化ウド 日本原産の野菜。 クロロゲン酸、フラボノイドを含む。 芽のついた根株を地価の藁で発芽成長させ、日にあてずに育てる。 軟白ウド、白ウドなどと呼ばれる。 東京都三鷹市、立川市などが産地。天然のウドを山ウドという。 | Summary | Aralia cordata normally recognized in Japan is grown blanched in the environment kept out of light. Aralia cordata growing wild are more astringent and have stronger smell. Native species used to be called ''Yamaudo''. But today what is cultivated in a semi-basement so that the upper half stem remain green is called ''Yamaudo''. The cultivated ''Yamaudo'' is similar to the native species both in the form and the flavor. [cultivars]native udo, blanched udo, greened udo It contains chlorogenic acid, flavonoid. Germinated seed roots are covered with straws and left to grow without light. They are cultivated in Mitaka city, Tatikawa city in Tokyo. |
旬 | 3-5月 | | From March to May |
食用 | [新芽]カリウム、クロロゲン酸 生食、刺身のつま、吸い物、煮物など。 香りと歯触りを楽しむ野菜。 あくが強いので皮を厚くむいて塩水か酢水に浸けてあくを抜く。 皮はきんぴらにするとよい。 長さ80cm程度で茎が太いものがよい。 | Edible | [part used:shoots]They contain potassium, chlorogenic acid. [how to eat]It is eaten raw, as garnish to sashimi (raw sliced fish), as an ingredient of soup, simmered with soy sauce and sugar The smell and the texture are characteristic. [how to cook]The skin is better to cut thickly and be soaked in salt water or diluted vinegar to get rid of the astringency. The pared skin is finely sheredded and cooked with sugar and soy sauce(kinpira). Choose the vegetables which are about 80cm long with the thick stems. |
健康促進/薬用 | 発汗、利尿作用 解熱作用、高血圧予防、便秘改善、神経痛緩和、ガン抑制、糖尿病予防 | Health Care/ Medicinal Usage | - |
健康促進 概要 | 発汗 利尿作用 解熱作用 高血圧予防 便秘改善 神経痛緩和 ガン抑制 糖尿病予防 | Summary of Health Care | Perspiration Diuretic action Antipyretic effect Prevention of hypertension Constipation improvement Neuralgic pain alleviation Inhibition of cancer Prevention of diabetes |
一般文献 | 高嶋四郎ら,原色日本野菜図鑑、保育者(1964) 白鳥早奈英ら監修、もっとからだにおいしい野菜の便利帳、高橋書店(2009) 芳本信子、新しい視点生きた知識食べ物じてん、学建書院(2005) オールガイド五訂増補食品成分表2009、実教出版(2009) 五明紀春監修、502品目1590種まいにちを楽しむ食材健康大辞典、時事通信社(2005) 猪俣慶子監修、かしこく選ぶ・おいしく食べる 野菜まるごと事典、成美堂出版(2012) | Literature | - |
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