大分類植物KingdomPlant
種名Armoracia rusticanaSpeciesArmoracia rusticana
学名(一般名)Armoracia rusticana P.Gaertner、 Meyer & Scherb.[horse radish、Horseradish、ほーすらでぃっしゅ、ホースラディッシュ、せいようわさび、セイヨウワサビ、西洋山葵、わさびだいこん、ワサビダイコン、山葵大根、cran、くらん、クラン、cranson、くらんそん、クランソン、raifort、れふぉーる、レフォール、れほーる、レホール]
Armoracia lapathifolia、Cochlearia armoracia
Latin Name(General Name)Armoracia rusticana P.Gaertner, Meyer & Scherb.[horse radish,Horseradish,cran,cranson,raifort]
Armoracia lapathifolia,Cochlearia armoracia
科名アブラナ科FamilyBrassicaceae
原産/分布ヨーロッパ南東部
フィンランド
OriginNative to southeastern Europe
Finland
日本伝来日本には、明治時代のはじめに導入された。日本でも中部地方以北や北海道の水際などに自生する。Introduction into JapanIt was introduced in Japan early Meiji. It is found in Central Honsyu and northward, and at water edges of Hokkaido.
概説根はごぼうのように太く長く伸びる。
旬は冬。
越冬中に辛味成分がもっとも多くなる。
歴史は古く、紀元前から栽培されていたという。
ハーブの一種
[葉、根]強く舌を指す、刺激性のハーブ。
SummaryThe root grows thick and long like burdock.
The best season is winter. The pungent component increases most during the winter.
It is sait to have been cultivated since B.C.
a herb
[part used:leaves, roots]a harsh and irritative herb
冬。越冬中に辛味成分がもっとも多くなる(ホースラディッシュ)Winter. It gets most pungent during winter.
食用ダイコンのように肥大する根に、ワサビのような強烈な刺激物質が多量に含まれる。
チューブ入りの練りワサビの主原料となっている。
ドイツでは田舎料理で盛んに食べられていた。
すり潰してソースにすることが多い。
フランスでは葉をサラダにする。
日本ではお浸しや揚げ物にされることが多い。
根にアミラーゼ(デンプン消化酵素)を含むので、餅にだいこんおろしを添える東北地方の習慣は、消化を助ける工夫である。
アリルイソチオシアネートを含む。
ホースラディッシュ:生の若葉は穏やかな良い香りがし、サラダ、サンドイッチ、特にサバの燻製に添えると非常に合う。
生の根は単独か、あるいはリンゴとともにすりおろして魚料理の香辛料に、また酢とクリームを混ぜてローストビーフ、ゆで卵に添える。
ホースラディッシュソースは煮立てるとピリっとした辛味の素である揮発性オイルが分解してしまうので、静かに温める方が良い。
EdibleIt has an enlarged root like daikon radish, in which the strongly pungent substance similar to Japanese horseradish is contained.
It is a main ingredient of horseradish paste in a tube.
It used to be eaten with local dishes in Germany.
It is often mashed and made into sauce.
The leaves are used in salad in France.
It is often eaten boiled or deep-fried in Japan.
The root contains amylase(an enzyme catalysing the hydrolysis of starch). It makes a sense to serve grated radish together with a rice cake, as is customarily seen in Tohoku.
It contains allyl isothiocyanate.
horseradish:Young fresh leaves have a mild good scent, which goes well with salad, sandwiches, smoked mackerels.
The grated root, sometimes mixed with grated apple is used as a spice in fish dishes. Or the grated root is mixed with vinegar and cream to serve with roasted beef or boiled eggs.
The volatile oil in horseradish which is responsible for the pungency is decomposed if boiled. To keep the pungency, it is better to heat quietly.
健康促進/薬用古くから壊血病や消化不良の治療薬、利尿剤、駆虫剤として利用。
血栓防止、食欲増進、抗菌・殺菌作用、消化促進、高血圧予防、利尿促進
細菌感染抑制、発汗促進による解熱、また利尿作用があり、組織を刺激して末梢血行を良くする。
ホースラディッシュ:虚弱体質、関節炎、痛風、挫骨神経通、呼吸器及び泌尿器の感染症、悪寒を伴なう発熱に内服する。
過剰摂取は嘔吐をおこし、他のあらゆるアレルギー反応を誘発するようである。
胃潰瘍または甲状腺疾患の患者に使用してはならない。
外用薬として化膿した傷、胸膜炎、関節炎および心膜炎の湿布に使用する。
Health Care/ Medicinal Usage-
健康促進 概要壊血病治療薬
消化不良の治療薬
駆虫剤

作用:
血栓防止
食欲増進
抗菌・殺菌
消化促進
高血圧予防
利尿促進
細菌感染抑制
発汗促進による解熱
組織を刺激して末梢血行を良くする

ホースラディッシュ・内服:
虚弱体質
関節炎
痛風
挫骨神経通
呼吸器及び泌尿器の感染症
悪寒を伴なう発熱

過剰摂取は嘔吐をおこし、他のあらゆるアレルギー反応を誘発するようである。
胃潰瘍または甲状腺疾患の患者に使用してはならない。

外用薬:
化膿した傷
胸膜炎
関節炎および心膜炎の湿布
Summary of Health CareTherapeutic agent of scurvy
Treatment of dyspepsia
Anthelmintic

Action:
Thrombosis prevention
Appetite improvement
Antibacterial, bactericidal
Digestive promotion
Prevention of hypertension
Diuretic promotion
Suppression of bacterial infection
Antipyretic by perspiration promotion
Increases peripheral blood circulation by stimulating tissue

Horseradish, oral administration:
Weak constitution
Arthritis
Gout
Sciatica
Respiratory and urinary infections
Fever with chills

Excessive intake seems to cause vomiting and induce any other allergic reaction
Should not be used in patients with gastric ulcer or thyroid disease

External medicine:
Purulent wounds
Pleurisy
Poultice of arthritis and pericarditis
一般文献大場秀章、サラダ野菜の植物史、新潮選書(2004)
廣野卓、食の万葉集、中公新書、1452(1998)
白鳥早奈英ら監修、もっとからだにおいしい野菜の便利帳、高橋書店(2009)
オールガイド五訂増補食品成分表2009、実教出版(2009)
五明紀春監修、502品目1590種まいにちを楽しむ食材健康大辞典、時事通信社(2005)
デニー・バウン著、英国王立園芸協会ハーブ大百科、誠文堂新光社(1997)
Literature-
加工品-Processed Food-




文部科学省 日本食品標準成分表2020 八訂 可食部100g当たり
食品番号 分類 食品名 エネルギー エネルギー 水分 たんぱく質 脂質 炭水化物 有機酸 灰 分 無機質(ミネラル)

ビタミン

食塩相当量
利用可能炭水化物 食物繊維総量 糖アルコール 炭水化物 ナトリウム カリウム カルシウム マグネシウム リン 亜鉛 マンガン ヨウ素 セレン クロム モリブデン ビタミンA D ビタミンE K B1 B2 ナイアシン ナイアシン当量 B6 B12 葉酸 パントテン酸 ビオチン C
アミノ酸組成によるたんぱく質 たんぱく質 トリアシルグリセロール当量 コレステロール 脂質 利用可能炭水化物(単糖当量) 利用可能炭水化物(質量計) 差引き法による利用可能炭水化物 レチノール αカロテン βカロテン βクリプトキサンチン βカロテン当量 レチナール活性当量 αトコフェロール βトコフェロール γトコフェロール δトコフェロール
kJ kcal g g g g mg g g g g g g g g g mg mg mg mg mg mg mg mg mg μg μg μg μg μg μg μg μg μg μg μg mg mg mg mg μg mg mg mg mg mg μg μg mg μg mg g
06270野菜類ホースラディシュ根茎、生2906977.3(2.5)3.1(0.3)(0)0.3--10.28.2-17.7-1.6151011065581.02.30.190.4000Tr1(0)---71(0)000000.100.100.5(1.0)0.23(0)990.325.5730


アミノ酸組成表 食品可食部の100gあたりのアミノ酸成分表
食品番号 分類 食品名 水分 アミノ酸組成によるタンパク質 タンパク質 イソロイシン ロイシン リジン 含硫アミノ酸 芳香族アミノ酸 トレオニン(スレオニン) トリプトファン バリン ヒスチジン アルギニン アラニン アスパラギン酸 グルタミン酸 グリシン プロリン セリン アミノ酸合計 アンモニア
メチオニン シスチン 合計 フェニルアラニン チロシン 合計
( ----------- g ----------- ) ( ----------------------------------------------- mg ----------------------------------------------- )
06270 野菜類 ホースラディシュ 根茎、生 77.3 (2.5) 3.1 (110) (140) (150) (34) (39) (73) (97) (76) (170) (130) (30) (170) (68) (140) (130) (270) (930) (110) (110) (120) (2900) (240)