大分類 | 植物 | Kingdom | Plant |
種名 | Armoracia rusticana | Species | Armoracia rusticana |
学名(一般名) | Armoracia rusticana P.Gaertner、 Meyer & Scherb.[horse radish、Horseradish、ほーすらでぃっしゅ、ホースラディッシュ、せいようわさび、セイヨウワサビ、西洋山葵、わさびだいこん、ワサビダイコン、山葵大根、cran、くらん、クラン、cranson、くらんそん、クランソン、raifort、れふぉーる、レフォール、れほーる、レホール] Armoracia lapathifolia、Cochlearia armoracia | Latin Name(General Name) | Armoracia rusticana P.Gaertner, Meyer & Scherb.[horse radish,Horseradish,cran,cranson,raifort] Armoracia lapathifolia,Cochlearia armoracia |
科名 | アブラナ科 | Family | Brassicaceae |
原産/分布 | ヨーロッパ南東部 フィンランド | Origin | Native to southeastern Europe Finland |
日本伝来 | 日本には、明治時代のはじめに導入された。日本でも中部地方以北や北海道の水際などに自生する。 | Introduction into Japan | It was introduced in Japan early Meiji. It is found in Central Honsyu and northward, and at water edges of Hokkaido. |
概説 | 根はごぼうのように太く長く伸びる。 旬は冬。 越冬中に辛味成分がもっとも多くなる。 歴史は古く、紀元前から栽培されていたという。 ハーブの一種 [葉、根]強く舌を指す、刺激性のハーブ。 | Summary | The root grows thick and long like burdock. The best season is winter. The pungent component increases most during the winter. It is sait to have been cultivated since B.C. a herb [part used:leaves, roots]a harsh and irritative herb |
旬 | 冬。越冬中に辛味成分がもっとも多くなる(ホースラディッシュ) | | Winter. It gets most pungent during winter. |
食用 | ダイコンのように肥大する根に、ワサビのような強烈な刺激物質が多量に含まれる。 チューブ入りの練りワサビの主原料となっている。 ドイツでは田舎料理で盛んに食べられていた。 すり潰してソースにすることが多い。 フランスでは葉をサラダにする。 日本ではお浸しや揚げ物にされることが多い。 根にアミラーゼ(デンプン消化酵素)を含むので、餅にだいこんおろしを添える東北地方の習慣は、消化を助ける工夫である。 アリルイソチオシアネートを含む。 ホースラディッシュ:生の若葉は穏やかな良い香りがし、サラダ、サンドイッチ、特にサバの燻製に添えると非常に合う。 生の根は単独か、あるいはリンゴとともにすりおろして魚料理の香辛料に、また酢とクリームを混ぜてローストビーフ、ゆで卵に添える。 ホースラディッシュソースは煮立てるとピリっとした辛味の素である揮発性オイルが分解してしまうので、静かに温める方が良い。 | Edible | It has an enlarged root like daikon radish, in which the strongly pungent substance similar to Japanese horseradish is contained. It is a main ingredient of horseradish paste in a tube. It used to be eaten with local dishes in Germany. It is often mashed and made into sauce. The leaves are used in salad in France. It is often eaten boiled or deep-fried in Japan. The root contains amylase(an enzyme catalysing the hydrolysis of starch). It makes a sense to serve grated radish together with a rice cake, as is customarily seen in Tohoku. It contains allyl isothiocyanate. horseradish:Young fresh leaves have a mild good scent, which goes well with salad, sandwiches, smoked mackerels. The grated root, sometimes mixed with grated apple is used as a spice in fish dishes. Or the grated root is mixed with vinegar and cream to serve with roasted beef or boiled eggs. The volatile oil in horseradish which is responsible for the pungency is decomposed if boiled. To keep the pungency, it is better to heat quietly. |
健康促進/薬用 | 古くから壊血病や消化不良の治療薬、利尿剤、駆虫剤として利用。 血栓防止、食欲増進、抗菌・殺菌作用、消化促進、高血圧予防、利尿促進 細菌感染抑制、発汗促進による解熱、また利尿作用があり、組織を刺激して末梢血行を良くする。 ホースラディッシュ:虚弱体質、関節炎、痛風、挫骨神経通、呼吸器及び泌尿器の感染症、悪寒を伴なう発熱に内服する。 過剰摂取は嘔吐をおこし、他のあらゆるアレルギー反応を誘発するようである。 胃潰瘍または甲状腺疾患の患者に使用してはならない。 外用薬として化膿した傷、胸膜炎、関節炎および心膜炎の湿布に使用する。 | Health Care/ Medicinal Usage | - |
健康促進 概要 | 壊血病治療薬 消化不良の治療薬 駆虫剤
作用: 血栓防止 食欲増進 抗菌・殺菌 消化促進 高血圧予防 利尿促進 細菌感染抑制 発汗促進による解熱 組織を刺激して末梢血行を良くする
ホースラディッシュ・内服: 虚弱体質 関節炎 痛風 挫骨神経通 呼吸器及び泌尿器の感染症 悪寒を伴なう発熱
過剰摂取は嘔吐をおこし、他のあらゆるアレルギー反応を誘発するようである。 胃潰瘍または甲状腺疾患の患者に使用してはならない。
外用薬: 化膿した傷 胸膜炎 関節炎および心膜炎の湿布 | Summary of Health Care | Therapeutic agent of scurvy Treatment of dyspepsia Anthelmintic
Action: Thrombosis prevention Appetite improvement Antibacterial, bactericidal Digestive promotion Prevention of hypertension Diuretic promotion Suppression of bacterial infection Antipyretic by perspiration promotion Increases peripheral blood circulation by stimulating tissue
Horseradish, oral administration: Weak constitution Arthritis Gout Sciatica Respiratory and urinary infections Fever with chills
Excessive intake seems to cause vomiting and induce any other allergic reaction Should not be used in patients with gastric ulcer or thyroid disease
External medicine: Purulent wounds Pleurisy Poultice of arthritis and pericarditis |
一般文献 | 大場秀章、サラダ野菜の植物史、新潮選書(2004) 廣野卓、食の万葉集、中公新書、1452(1998) 白鳥早奈英ら監修、もっとからだにおいしい野菜の便利帳、高橋書店(2009) オールガイド五訂増補食品成分表2009、実教出版(2009) 五明紀春監修、502品目1590種まいにちを楽しむ食材健康大辞典、時事通信社(2005) デニー・バウン著、英国王立園芸協会ハーブ大百科、誠文堂新光社(1997) | Literature | - |
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