大分類 | 動物(魚類) | Kingdom | Animal(Fish) |
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種名 | Atheresthes evermanni | Species | Atheresthes evermanni |
学名(一般名) | Atheresthes evermanni[arrowtooth halibut、Kamchathka halibut、Kamchatka flounder、あぶらがれい、アブラガレイ、油鰈] | Latin Name(General Name) | Atheresthes evermanni[arrowtooth halibut,Kamchathka halibut,Kamchatka flounder] |
科名 | カレイ科 | Family | Pleuronectidae |
原産/分布 | 東北地方以北から日本海北部、ベーリング海西部に分布。 | Origin | The native habitat ranges from north to Tohoku in the Sea of Japan, to west of Bering sea. |
日本伝来 | - | Introduction into Japan | - |
概説 | - | Summary | - |
旬 | - | - | |
食用 | 肉に脂肪が多く、煮付けると肉がとろけてしまうため、そのまま食べるよりも、練り製品の原料となることが多い。 カレイ類中ではもっとも不味の部類として 「ネコマタギ」「エンキリ」という。 フライにされる。 切り身は冷凍でアメリカなどにフライ用として輸出している。 | Edible | The flesh is fatty and easy to fall apart while boiling. It is commonly used as an ingredient for fish paste. Among flatfish, it is counted unpalatable and called ''Nekomatagi'', which literally means that even a cat goes pass and doesn't eat. A frozen slice is exported to America for deep fry. |
健康促進/薬用 | - | Health Care/ Medicinal Usage | - |
健康促進 概要 | - | Summary of Health Care | - |
一般文献 | 多紀保彦ら監修・執筆 食材魚貝大百科 4 海藻類・魚類・その他、平凡社(2000) | Literature | - |
加工品 | - | Processed Food | - |
文部科学省 日本食品標準成分表2020 八訂 登録データなし |
アミノ酸成分表 登録データなし |