大分類 | 動物(貝類) | Kingdom | Animal(Shellfish) |
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種名 | Atrina pinnata | Species | Atrina pinnata |
学名(一般名) | Atrina pinnata[pen shell、たいらぎ、タイラギ、玉珧、たいらがい、タイラガイ、平貝、ひろうがい、ヒロウガイ、えぼしがい、エボシガイ、たちがい、タチガイ] | Latin Name(General Name) | Atrina pinnata |
科名 | ハボウキガイ科 | Family | Pinnidae |
原産/分布 | 北海道から九州にかけて、内湾の水深10mくらいの泥底に住む。 北海道から九州に分布し、とくに太平洋側に多い。 | Origin | It is found on muddy bottoms at the depth of 10m in inner bays from Hokkaido to Kyusyu, more frequently found in the Pacific Ocean. |
日本伝来 | - | Introduction into Japan | - |
概説 | 30cm以上もある青褐色の殻をもつが、薄くて壊れやすい。 ひと昔前は東京湾や伊勢湾にも多く生息していた。 寿司屋で「貝柱」として出てくるものは、ホタテ貝ではなくタイラギのもの。 三角状の形を特徴とするイガイの仲間で、成長すると長さ約30cmほどにもなり、貝柱は大きくて甘くてやわらかい。 名前のタイラギはタイラガイ(平貝)がなまったもので、なまった方が正式名称になった。 日本各地の内湾に生息するが、生産地は瀬戸内海や三河湾など。 細くとがった先を泥や砂にさして潜り、頭だけを出しているユニークな貝。 美味だが近年は干拓による影響等によってほとんど漁獲されなくなり輸入物が流通している。 | Summary | The brownish blue shells grow more than 30cm long. They are thin and fragile. It is found in bays all over Japan, especially in Setonaikai and Mikawa Bay. The shell used to live in Tokyo Bay and Isewan in former times. The adductor is big, sweet, and tender. The adductor served at a sushi restarurant as ''kaibashira'' is this species, not the scallop. Atrina pinnata is called ''Tairagi'' in Japanese. The original meaning is ''Tairagai'', flat shell. The triangular shape is unique to mussel species. The pointed end is anchored in the mud, while only the top is put above. The shell is tasty but rarely caught in Japan recently, due to the effect of land reclamation. The shell distributed is mostly imported. |
旬 | 12-2月 | From December to February | |
食用 | 市場では、貝柱を「平貝」として売っている。 瀬戸内海で獲れる。 刺身、寿司だね、酢の物、天ぷら、昆布締め、粕漬け、焼き物、鍋物、フライ、バター焼き、コキール等 有明海特産の筑紫漬(ちくしづけ)は貝柱をみりん漬けにしたもの。 | Edible | The adductor muscle is sold on markets under the name of Tairagi. It is caught in Setonaikai. [how to eat]Sasimi (thin sliced raw), Sushi (thin sliced raw on rice ball ), Sunomono (seasoned with vinegar, salt and sugar), Tempura (deep-fried with batter), Kobujime (sandwitched between sheets of kelp), Kasuzuke (pickled in sake lees), Yakimono (grilled), Nabemono (boiled), Furai (deep-fried in breadcrumbs), sauteed in butter, coquille. ''Tikushiduke'' is a speciality of Ariake Sea. It is an adductor seasoned with sweet sake(mirin). |
健康促進/薬用 | 動脈硬化予防、肝機能強化、高血圧予防、糖尿病予防、眼精疲労改善、疲労回復、味覚機能維持改善、タウリン、ベタイン | Health Care/ Medicinal Usage | - |
健康促進 概要 | - | Summary of Health Care | - |
一般文献 | 多紀保彦ら監修・執筆 食材魚貝大百科 2 貝類、魚類、平凡社(2000) 502品目1590種まいにちを楽しむ食材健康大辞典、時事通信社(2005) オールガイド五訂増補食品成分表2009、実教出版(2009) | Literature | - |
加工品 | - | Processed Food | - |
文部科学省 日本食品標準成分表2020 八訂 可食部100g当たり |
食品番号 | 分類 | 食品名 | エネルギー | エネルギー | 水分 | たんぱく質 | 脂質 | 炭水化物 | 有機酸 | 灰 分 | 無機質(ミネラル) | ビタミン |
食塩相当量 | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
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利用可能炭水化物 | 食物繊維総量 | 糖アルコール | 炭水化物 | ナトリウム | カリウム | カルシウム | マグネシウム | リン | 鉄 | 亜鉛 | 銅 | マンガン | ヨウ素 | セレン | クロム | モリブデン | ビタミンA | D | ビタミンE | K | B1 | B2 | ナイアシン | ナイアシン当量 | B6 | B12 | 葉酸 | パントテン酸 | ビオチン | C | |||||||||||||||||||||||||
アミノ酸組成によるたんぱく質 | たんぱく質 | トリアシルグリセロール当量 | コレステロール | 脂質 | 利用可能炭水化物(単糖当量) | 利用可能炭水化物(質量計) | 差引き法による利用可能炭水化物 | レチノール | αカロテン | βカロテン | βクリプトキサンチン | βカロテン当量 | レチナール活性当量 | αトコフェロール | βトコフェロール | γトコフェロール | δトコフェロール | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
kJ | kcal | g | g | g | g | mg | g | g | g | g | g | g | g | g | g | mg | mg | mg | mg | mg | mg | mg | mg | mg | μg | μg | μg | μg | μg | μg | μg | μg | μg | μg | μg | mg | mg | mg | mg | μg | mg | mg | mg | mg | mg | μg | μg | mg | μg | mg | g | ||||
10298 | 魚介類-貝類 | たいらがい | 貝柱、生 | 401 | 94 | 75.2 | (15.8) | 21.8 | 0.1 | 23 | 0.2 | (1.5) | (1.4) | 7.7 | (0) | - | 1.5 | - | 1.3 | 260 | 260 | 16 | 36 | 150 | 0.6 | 4.3 | 0.01 | 0.03 | - | - | - | - | Tr | - | - | - | Tr | Tr | (0) | 0.8 | 0 | 0 | 0 | (0) | 0.01 | 0.09 | 1.5 | (4.6) | 0.06 | - | 25 | 0.51 | - | 2 | 0.7 |
アミノ酸組成表 食品可食部の100gあたりのアミノ酸成分表 | ||||||||||||||||||||||||||||
食品番号 | 分類 | 食品名 | 水分 | アミノ酸組成によるタンパク質 | タンパク質 | イソロイシン | ロイシン | リジン | 含硫アミノ酸 | 芳香族アミノ酸 | トレオニン(スレオニン) | トリプトファン | バリン | ヒスチジン | アルギニン | アラニン | アスパラギン酸 | グルタミン酸 | グリシン | プロリン | セリン | アミノ酸合計 | アンモニア | |||||
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メチオニン | シスチン | 合計 | フェニルアラニン | チロシン | 合計 | |||||||||||||||||||||||
( ----------- g ----------- ) | ( ----------------------------------------------- mg ----------------------------------------------- ) | |||||||||||||||||||||||||||
10298 | 魚介類-貝類 | たいらがい | 貝柱、生 | 75.2 | (15.8) | 21.8 | (770) | (1300) | (1300) | (480) | (270) | (750) | (660) | (610) | (1300) | (810) | (190) | (810) | (490) | (1400) | (1200) | (1900) | (2800) | (1500) | (890) | (820) | (18000) | (350) |