大分類 | 動物(魚類) | Kingdom | Animal(Fish) |
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種名 | Aulops japonicus | Species | Aulops japonicus |
学名(一般名) | Aulops japonicus[Japanese aulops、flagfish、ひめ、ヒメ] | Latin Name(General Name) | Aulops japonicus[Japanese aulops,flagfish] |
科名 | エソ科 | Family | Aulopidae |
原産/分布 | 日本各地やフィリピン、ハワイに分布。 | Origin | It is distributed in Japan, the Philippines, Hawaii. |
日本伝来 | - | Introduction into Japan | - |
概説 | - | Summary | - |
旬 | - | - | |
食用 | 肉は水っぽく、小骨があるために、主にかまぼこなどの練製品の材料とされる。 汁の具材や干物あるいは天ぷらなど。 | Edible | The fish has a lot of fine bones and the flesh is watery. So it is mainly used as an ingredient of fish paste products. It is also used for Himono (dried), Tempura (deep-fried), or put in a soup. |
健康促進/薬用 | - | Health Care/ Medicinal Usage | - |
健康促進 概要 | - | Summary of Health Care | - |
一般文献 | 多紀保彦ら監修・執筆 食材魚貝大百科 1 エビ・カニ類、魚類(2000) | Literature | - |
加工品 | - | Processed Food | - |
文部科学省 日本食品標準成分表2020 八訂 登録データなし |
アミノ酸成分表 登録データなし |