大分類動物(魚類)KingdomAnimal(Fish)
種名Aulops japonicusSpeciesAulops japonicus
学名(一般名)Aulops japonicus[Japanese aulops、flagfish、ひめ、ヒメ]Latin Name(General Name)Aulops japonicus[Japanese aulops,flagfish]
科名エソ科FamilyAulopidae
原産/分布日本各地やフィリピン、ハワイに分布。OriginIt is distributed in Japan, the Philippines, Hawaii.
日本伝来-Introduction into Japan-
概説-Summary-
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食用肉は水っぽく、小骨があるために、主にかまぼこなどの練製品の材料とされる。
汁の具材や干物あるいは天ぷらなど。
EdibleThe fish has a lot of fine bones and the flesh is watery. So it is mainly used as an ingredient of fish paste products.
It is also used for Himono (dried), Tempura (deep-fried), or put in a soup.
健康促進/薬用-Health Care/ Medicinal Usage-
健康促進 概要-Summary of Health Care-
一般文献多紀保彦ら監修・執筆 食材魚貝大百科 1 エビ・カニ類、魚類(2000)Literature-
加工品-Processed Food-




文部科学省 日本食品標準成分表2020 八訂 登録データなし


アミノ酸成分表 登録データなし