大分類 | 動物(魚類) | Kingdom | Animal(Fish) |
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種名 | Auxis rochei | Species | Auxis rochei |
学名(一般名) | Auxis rochei[round frigate mackerel、bullet mackerel、まるそうだ、マルソウダ、丸宗太] | Latin Name(General Name) | Auxis rochei[round frigate mackerel,bullet mackerel] |
科名 | サバ科 | Family | Scombridae |
原産/分布 | 本州中部以南、世界中の温帯から熱帯に分布。 | Origin | It is globally distributed in temperate and tropical zones. |
日本伝来 | - | Introduction into Japan | - |
概説 | カツオと同じサバ科に属する近縁種。 カツオに比べて赤身が濃い。 一本釣りや定置網などで漁獲される。 ヒラソウダとマルソウダに区分されるが生食されるのは前者。 マルソウダは血液に弱毒をもち、中毒の危険性があるので加工食品として利用されることが多い。 沿岸の表層を群れで回遊するが、ヒラソウダよりもやや沖合性。 | Summary | It belongs to the Scombridae family and closely related to bonito. The reddishness of the flesh is darker compared to bonito. The fish is caught with pole-and line fishing or in a fixed net. There are two species in the Auxis, Ausis thazard (Frigate tuna) and Auxis rochei (Bullet tuna). Auxis thazard is eaten raw, while Auxis rohei is used for processing due to the weak toxin it has. The fish migrates in the surface of the sea far off the coast than A. thazard. |
旬 | 11-1月 | From November to January | |
食用 | 身肉はややばさばさとし、血合いはくさが強い。 鮮度は落ちやすい。 生節、削り節の材料。 たたきや照り焼きなどに料理される他、ソウダ節などに加工される。 | Edible | The flesh is rather dry. The dark-red meat has strong smell and it degrades quickly. The fish is processed into Namaribusi (steamed or boiled fillet), or Sodabushi (dried, fermented and smoked fillet). Or cooked as Tataki (seared, broiled and served with condiments), (Teriyaki)grilled with sugar and soysauce. |
健康促進/薬用 | - | Health Care/ Medicinal Usage | - |
健康促進 概要 | - | Summary of Health Care | - |
一般文献 | 多紀保彦ら監修・執筆 食材魚貝大百科 4 海藻類・魚類・その他、平凡社(2000) 502品目1590種まいにちを楽しむ食材健康大辞典、時事通信社(2005) | Literature | - |
加工品 | - | Processed Food | - |
文部科学省 日本食品標準成分表2020 八訂 登録データなし |
アミノ酸成分表 登録データなし |