大分類 | 動物(貝類) | Kingdom | Animal(Shellfish) |
種名 | Babylonia japonica | Species | Babylonia japonica |
学名(一般名) | Babylonia japonica[ivory shell、ばい、バイ] | Latin Name(General Name) | Babylonia japonica[ivory shell] |
科名 | エゾバイ科 | Family | Babyloniidae |
原産/分布 | 日本沿岸のどこにでも住んでいる。 日本各地の沿岸に生息。 | Origin | It occurs on the coasts all over Japan |
日本伝来 | - | Introduction into Japan | - |
概説 | 殻は厚く、身はかためだが味がよい。 エッチュウバイ、ツバイ、ウスイロバイなどの仲間がいる。 | Summary | The shell is thick. The flesh is chewy and good. Other species belonging to the same family is Babylonia kirana Habe. |
旬 | 春から夏 | | From spring to summer |
食用 | 海ツボとか単にツボという。 バイの身は黒くて多少かたいが味はよい。 塩ゆで、串焼き、煮付けなど。 | Edible | It has an alternative name ''umitubo'' or just ''tubo''. The flesh is dark colored, chewy and tasty. [how to eat]boiled in salted water, skewered and grilled, simmered with soysauce |
健康促進/薬用 | 動脈硬化予防、肝機能強化、骨の強化、高血圧予防、糖尿病予防、味覚機能維持改善、貧血改善、タウリン、ベタイン | Health Care/ Medicinal Usage | - |
健康促進 概要 | - | Summary of Health Care | - |
一般文献 | 多紀保彦ら監修・執筆 食材魚貝大百科 2 貝類、魚類、平凡社(2000) 502品目1590種まいにちを楽しむ食材健康大辞典、時事通信社(2005) | Literature | - |
加工品 | - | Processed Food | - |