大分類 | 海藻 | Kingdom | Algae |
---|---|---|---|
種名 | Bangia atropurpurea | Species | Bangia atropurpurea |
学名(一般名) | Bangia atropurpurea[うしけのり、ウシケノリ、牛毛海苔] | Latin Name(General Name) | Bangia atropurpurea |
科名 | ウシケノリ科 | Family | Bangiaceae |
原産/分布 | - | Origin | - |
日本伝来 | - | Introduction into Japan | - |
概説 | 引き潮時に半分乾いた状態で大きな岩上に生える状態が、ウシの背中から臀部にかけての毛並と似るので、「牛毛」とついた。 | Summary | The laver grows on the rocks and appears semi-dried at the ebb. The appearance looks like cow's coat on the back to buttocks. This is where the Japanese name ''Ushinoke'', literally meaning cow's coat came from. |
旬 | - | - | |
食用 | 乾燥させたものを飯にふりかけて食する。 | Edible | Dried laver is sprinkled over rice. |
健康促進/薬用 | - | Health Care/ Medicinal Usage | - |
健康促進 概要 | - | Summary of Health Care | - |
一般文献 | 多紀保彦ら監修・執筆 食材魚貝大百科 4 海藻類・魚類・その他、平凡社(2000) | Literature | - |
加工品 | - | Processed Food | - |
文部科学省 日本食品標準成分表2020 八訂 登録データなし |
アミノ酸成分表 登録データなし |