大分類植物KingdomPlant
種名Benincasa hispidaSpeciesBenincasa hispida
学名(一般名)Benincasa hispida、Benicasa Cerifera[Winter melon、Wax gourd、White gourd、Ash pumpkin、とうがん、トウガン、とうが、トウガ、冬瓜、とうがぴ、トウガピ、冬瓜皮、とうがし、トウガシ、冬瓜子、とうがにん、トウガニン、冬瓜仁、かもうり、カモウリ、かもうり、カモウリ]Latin Name(General Name)Benincasa hispida,Benicasa Cerifera[Winter melon,Wax gourd,White gourd,Ash pumpkin]
科名ウリ科FamilyCucurbitaceae
原産/分布インド
東南アジア
OriginIt is native to India, South East Asia.
日本伝来平安時代から栽培。Introduction into JapanThe cultivation began in Heian Period.
概説夏に収穫するが貯蔵がきくため冬にも利用できる事からこの名がついた。
ほとんどが水分で果肉は白くてやわらかく、味も香りも淡白。
[品種]小トウガン、長トウガン、大丸トウガン、早生トウガン、琉球種
ハーブの一種
[実の外皮、種子]冷却性の美味なハーブ。
実の外皮から掻き採ったワックスはロウソクになる。
トウガン(低カロリーな食材)、シロウリ(熟しても甘くならないので、漬物に向く)、マクワウリ(甘味がある。プリンスメロンの品種改良のもと、洋ナシのような下ぶくれ型。炒めもの、シチュー)、ヘチマ(若い実を食用にする)、トカドヘチマ(角ばった実の形から「十角」という。食用には緑がかった若い実で収穫する。炒めものに向く)、ひと口ヒョウタン(実が小さなうちに収穫する。奈良漬、しば漬などに使われる。ウリのような食感でくせがない。炒めものに向く)、ハグラウリ(千葉県の伝統野菜、芯をくりぬいてトウガラシなどを詰める鉄砲漬けにする、歯がぐらついても食べられるやわらかさからこの名がついた)。
95%以上が水分の低カロリー野菜であるため、ダイエットに積極的に取り入れたい食材です。
SummaryIt is harvested in summer and can be stored for many months. That makes the vegetable obtainable in winter. This is where the name, winter melon comes from.
Most of the component is moisture. The flesh is white and soft. The taste and smell are delicate.
[cultivars]Ko-togan(small), Naga-togan(long), Daimaru-togan(round), Wase-togan(early picked), Ryukyu-togan(Okinawan)
a herb [part used:skin, seeds]a cooling, tasty herb
The wax is gathered by scratching the skin of the fruit and is used to make a candle.
Togan, wax gourd is low-caloried., Shirouri, oriental pickling melon is suitable for pickling because it doesn't turn sweet even when mature.
Makuwauri, oriental melon is sweet and pear-shaped because it was bred with price melon. It is used for stir-fry and stew.
Hetima, sponge gourd whose young fruits are eaten.
Tokadohetima, Luffa acutangula is suitable for stir-fry. Greenish young fruits are edible. The etymology of Tokadohetima. Tokado means ten edges. It comes from the shape of the fruit.
Hitokutihyotan, small calabash is harvested when the fruit is still small and used for Naraduke or shibaduke pickling. The texture is similar to melon and mild. Tasty when stir-fried.
Hagurauri is a traditional vegetable of Chiba. It is used for Teppoduke pickling. (To hollow out the seeds, stuff the hole with peppers and soak in liquid seasoning) The etymology of Hagurauri. The flesh is so soft that even a man with a loose tooth can eat. Ha means tooth. Gra means loose. The vegetable is low-caloried consisiting of 95 % water and recommendable for dieters.
7-9月(トウガン)From July to September
食用[実]食用。
カリウムを含む。
熱していない実の果肉は野菜として、特にカレーに入れる。またピクルスにしても良い。
熟した実は砂糖漬けにする
種子は炒って食べる。
保存:皮をむき、使いやすい大きさに切ってラップをして冷蔵庫の野菜室へ。丸ごとなら冷暗所で長期保存できる。
表面にシワがなく、ずっしりと重たいものがよい。
収穫したてのものには皮の表面に細かいトゲがある
。市販のものはトゲを落として出荷されており、全体に白く粉を吹いていれば完熟品。
煮物、あんかけ、酢の物、蒸し物、スープ等にする。
タネとわたをくりぬき、中にスープを具を入れて蒸す中国料理が有名。
Edible[part used:fruits]It contains potassium. The flesh of unripe fruit is used as vegetable especially for curry. Pickling is also a good way to eat it.
Ripe fruits are candied.
The seeds are roasted and eaten.
[how to preserve]Peeled, cut into handy size, wrapped with cling film and stored in a refrigerator. The whole fruit can be stored long in a cool, dark place.
Tips of choosing:what is good is heavy and smoonth on the surface.
Freshly harvested fruits are covered with small fuzz on the surface.
The fruits in the market have been removed of the fuzz. The white powder found all over the fruit indicates that it is fully ripe.
[how to eat]It is eaten boiled in a soup, boiled with starchy sauce on top of it, tossed with vinegar-based seasoning, or steamed.
One of the famous Chinese dishes is
It is removed of the seeds, soup and ingredients are poured into the hole and steamed whole and served.
健康促進/薬用スタミナ回復
利尿促進、便秘改善、高血圧予防、動脈硬化予防、糖尿病予防、疲労回復
実の外皮は利尿作用、種子は抗炎症、去痰、下熱作用がある。
中国漢方では泌尿器機能不全と夏風に外皮を、濃い痰の出る咳、内臓器膿瘍、膣のおりものに種子をそれぞれ内服する。
ヒンズー教アーユルヴェーダでは、肺疾患、喘息、咳としゃっくり、尿閉、内痔核に果実を、糖尿に外皮を、サナダムシに種子を内服する。
生のジュースを水銀、アルコール、ヘビ、毒草の解毒剤にする。
風邪予防、肥満予防
Health Care/ Medicinal Usage-
健康促進 概要作用:
スタミナ回復
利尿促進
便秘改善
高血圧予防
動脈硬化予防
糖尿病予防
疲労回復

作用(実の外皮):
利尿作用

作用(種子):
抗炎症
去痰
下熱

中国漢方・内服(外皮):
泌尿器機能不全
夏風

中国漢方・内服(種子):
濃い痰の出る咳
内臓器膿瘍
膣のおりもの

ヒンズー教アーユルヴェーダ・内服(果実):
肺疾患
喘息
咳としゃっくり
尿閉
内痔核

ヒンズー教アーユルヴェーダ・内服(外皮):
糖尿

ヒンズー教アーユルヴェーダ・内服(種子):
サナダムシ

生のジュースを水銀、アルコール、ヘビ、毒草の解毒剤にする。
Summary of Health CareAction:
Recovery of stamina
Diuretic promotion
Constipation improvement
Prevention of hypertension
Prevention of atherosclerosis
Prevention of diabetes
Recovery from fatigue

Action (hull of fruit)
Diuretic action

Action (seed):
Anti-inflammatory
Expectoration
Decline of fever

Traditional Chinese medicine, internal use (Hull):
Urological dysfunction
Summer cold

Traditional Chinese medicine, internal use (Seed):
Cough with thick sputum
Visceral abscess
Vaginal discharge

Hinduism Ayurveda, oral administration(fruit):
Pulmonary disease
Asthma
Cough and Hiccup
Ischuria
Internal hemorrhoid

Hinduism Ayurveda, oral administration(integument):
Diabetes

Hinduism Ayurveda, oral administration(seed):
tapeworm

Uses the raw juice as an antidote of mercury, alcohol, snakes, poisonous plant
一般文献白鳥早奈英ら監修、もっとからだにおいしい野菜の便利帳、高橋書店(2009)
五明紀春監修、502品目1590種まいにちを楽しむ食材健康大辞典、時事通信社(2005)
デニー・バウン著、英国王立園芸協会ハーブ大百科、誠文堂新光社(1997)
猪俣慶子監修、かしこく選ぶ・おいしく食べる 野菜まるごと事典、成美堂出版(2012)
三浦理代監修、からだよく効く 食べもの大辞典、池田書店(2009)
オールガイド五訂増補食品成分表2009、実教出版(2009)
Literature-
加工品-Processed Food-

Benincasa_hispida(1).jpg


Benincasa_hispida(WinterMelonTougan_1).jpg





文部科学省 日本食品標準成分表2020 八訂 可食部100g当たり
食品番号 分類 食品名 エネルギー エネルギー 水分 たんぱく質 脂質 炭水化物 有機酸 灰 分 無機質(ミネラル)

ビタミン

食塩相当量
利用可能炭水化物 食物繊維総量 糖アルコール 炭水化物 ナトリウム カリウム カルシウム マグネシウム リン 亜鉛 マンガン ヨウ素 セレン クロム モリブデン ビタミンA D ビタミンE K B1 B2 ナイアシン ナイアシン当量 B6 B12 葉酸 パントテン酸 ビオチン C
アミノ酸組成によるたんぱく質 たんぱく質 トリアシルグリセロール当量 コレステロール 脂質 利用可能炭水化物(単糖当量) 利用可能炭水化物(質量計) 差引き法による利用可能炭水化物 レチノール αカロテン βカロテン βクリプトキサンチン βカロテン当量 レチナール活性当量 αトコフェロール βトコフェロール γトコフェロール δトコフェロール
kJ kcal g g g g mg g g g g g g g g g mg mg mg mg mg mg mg mg mg μg μg μg μg μg μg μg μg μg μg μg mg mg mg mg μg mg mg mg mg mg μg μg mg μg mg g
06173野菜類とうがん果実、生651595.2(0.3)0.5(0.1)(0)0.1--2.71.3-3.8-0.41200197180.20.10.020.027004(0)0(0)0(0)(0)(0)0.100010.010.010.4(0.5)0.03(0)260.210.2390
06174野菜類とうがん果実、ゆで631595.3(0.4)0.6(0.1)(0)0.1--2.41.5-3.7-0.31200227190.30.10.010.02----(0)0(0)0(0)(0)(0)0.1000Tr0.010.010.4(0.5)0.03(0)250.20-270


アミノ酸組成表 食品可食部の100gあたりのアミノ酸成分表
食品番号 分類 食品名 水分 アミノ酸組成によるタンパク質 タンパク質 イソロイシン ロイシン リジン 含硫アミノ酸 芳香族アミノ酸 トレオニン(スレオニン) トリプトファン バリン ヒスチジン アルギニン アラニン アスパラギン酸 グルタミン酸 グリシン プロリン セリン アミノ酸合計 アンモニア
メチオニン シスチン 合計 フェニルアラニン チロシン 合計
( ----------- g ----------- ) ( ----------------------------------------------- mg ----------------------------------------------- )
06173 野菜類 とうがん 果実、生 95.2 (0.3) 0.5 (14) (23) (20) (5.7) (4.0) (9.7) (15) (12) (27) (13) (5.4) (17) (7.8) (21) (18) (30) (120) (18) (13) (21) (380) -
06174 野菜類 とうがん 果実、ゆで 95.3 (0.4) 0.6 (17) (28) (23) (6.8) (4.8) (12) (18) (14) (32) (15) (6.5) (21) (9.4) (25) (22) (36) (150) (22) (15) (25) (450) -