大分類 | 植物 | Kingdom | Plant |
種名 | Beta vulgaris | Species | Beta vulgaris |
学名(一般名) | Beta vulgaris[table beet、てーぶるびーと、テーブルビート、びーつ、ビーツ、Swiss chard、ふだんそう、フダンソウ、不断草、かえんさい、カエンサイ、火焔菜、びーと、ビート] | Latin Name(General Name) | Beta vulgaris[table beet,Swiss chard] |
科名 | アカザ科 | Family | Amaranthaceae |
原産/分布 | 地中海沿岸,栽培の起源は紀元前1000年、シシリー島。 中国では9世紀半ばごろに栽培された。 | Origin | The cultivation occurred along the Mediterranean Sea B.C.1000. In China, it was cultivated in the middle of 9th century. |
日本伝来 | 250年前に中国より伝えられた。 江戸時代と明治時代に伝わったがいずれも一般に普及しなかった。 | Introduction into Japan | It was introduced from China 250 years ago. It did not become popular. |
概説 | 根は外側だけでなく中まであかく、輪切りにすると同心円状の赤い輪がある。 天然系色素としても利用する。 [品種]シュガー・ビート、リーフ・ビート ベタシアニンを含む。 ビーツ(カブのような形で根は赤い)、オレンジビーツ(明るいオレンジ色、ほかに白、黄もある)、マーブルビーツ(横に切ると赤と白が渦巻き)。 | Summary | The root is also red inside. When cut cross sectionally, concentric circles appear. The color red is used as a naturally-derived pigment. [cultivars]sugar beet, leaf beet It contains betacyanine. The colour is various depending on cultivars white, yellow, distinct red and white zoned. |
旬 | 7-10月(ビーツ) | | From July to October |
食用 | [根]ベタシアニン(抗酸化作用)、沖縄では、ンスナパーといい、白和え、炒めたあとで味噌で煮込む料理などに使われる。 カロテン、ビタミンE、B2、カリウム、鉄。 食用。 ロシア料理のボルシチに欠かせない。 肥大した根を食用とする。 | Edible | [part used:roots]It contains betacyanine which has an antioxidant effect. In Okinawa, it is called as nsunabar and used for Shiraae(tossed with smoothed tofu) or Nikomi(boiled with miso after being stir-fried). The nutritions contained are carotene, vitamin E, vitamin B2, potassium, iron. It is an indispensable ingredient for borsht, a Russian dish. The edible part is an enlarged root. |
健康促進/薬用 | 抗酸化作用 ガン抑制、高血圧予防、動脈硬化予防、肝機能強化、腸内乳酸菌群増殖、便秘改善、糖尿病予防、貧血改善 | Health Care/ Medicinal Usage | - |
健康促進 概要 | 抗酸化作用
ガン抑制 高血圧予防 動脈硬化予防 肝機能強化 腸内乳酸菌群増殖 便秘改善 糖尿病予防 貧血改善 | Summary of Health Care | Antioxidant action
Inhibition of cancer Prevention of hypertension Prevention of atherosclerosis Enhancement of liver function Growth of intestinal lactobacillus Constipation improvement Prevention of diabetes Anemia improvement |
一般文献 | 高嶋四郎ら,原色日本野菜図鑑、保育者(1964) 白鳥早奈英ら監修、もっとからだにおいしい野菜の便利帳、高橋書店(2009) オールガイド五訂増補食品成分表2009、実教出版(2009) 五明紀春監修、502品目1590種まいにちを楽しむ食材健康大辞典、時事通信社(2005) 猪俣慶子監修、かしこく選ぶ・おいしく食べる 野菜まるごと事典、成美堂出版(2012) | Literature | - |
加工品 | カゴメ野菜ジュース(カゴメ株式会社,愛知県名古屋市中区錦三丁目14番15号,www.kagome.co.jp/since1973vj/) | Processed Food | - |