大分類 | 植物 | Kingdom | Plant |
種名 | Brasenia schreberi | Species | Brasenia schreberi |
学名(一般名) | Brasenia schreberi[water shield、じゅんさい、ジュンサイ、奴縄、蓴菜、純菜、ぬなわ、ヌナワ、沼縄] | Latin Name(General Name) | Brasenia schreberi[water shield] |
科名 | ハゴロモモ科 スイレン科 | Family | Cabombaceae |
原産/分布 | アジア・アフリカやオーストラリアの温帯地域の水のきれいな池や沼に自生している。 日本でも全国的に分布。 | Origin | It grows naturally in clean lakes and marshs in temperate zones of Asia, Africa and Australia. It is found all over Japan. |
日本伝来 | 万葉時代に吸い物や漬物に調理された。 「古事記」にも奴那波(ぬなは)として記載されている。 | Introduction into Japan | It was consumed as an ingredient of soup or pickled in Manyo Era. Described as ''Nunaha'' in ''Kojiki'', the oldest extant chronicle in Japan. |
概説 | 各地の池や沼に自生しているが、栽培もされている。 透明なゼリー状の粘質物に包まれている若芽や蕾を食用にする。 一般に瓶やプラスチックの袋に詰めて販売されている。 秋田県で約90%を生産。 | Summary | It is found in ponds and marshes all over Japan. It is also farmed. Young buds and sprouts covered with transparent gelly like mucilage are eaten. They are packed in a bottle or plastic bag and sold. 90% is produced in Akita prefecture. |
旬 | 4-9月 | | From April to September |
食用 | 食物繊維 酢の物、和え物、汁の実等。 生の場合、ぬめりがおちないように注意して軽く水で洗い、たっぷりの湯に通し、鮮やかな緑色に変わったら手早く冷水で冷やしてから使う。 加工ものはボール等に移し、水で酢抜きをしてから調理する。 | Edible | It is rich in dietary fibers. [how to cook]Before cooking the raw Brasenia schreberi, rinse it so gently not to wash off the mucilage and parboil in a lot of hot water. When the colour turns bright green, cool it quickly with cold water. Processed Brasenia schreberi is put in water to remove vinegar and then cooked. |
健康促進/薬用 | ゼリーのようなぬめりが胃壁を守る。 便秘改善、ガン抑制、糖尿病予防、胃粘膜の保護、動脈硬化予防 | Health Care/ Medicinal Usage | - |
健康促進 概要 | 便秘改善 ガン抑制 糖尿病予防 胃粘膜の保護 動脈硬化予防 | Summary of Health Care | Constipation improvement Inhibition of cancer Prevention of diabetes Protection of the gastric mucosa Prevention of atherosclerosis |
一般文献 | 廣野卓、食の万葉集、中公新書、1452(1998) 白鳥早奈英ら監修、もっとからだにおいしい野菜の便利帳、高橋書店(2009) オールガイド五訂増補食品成分表2009、実教出版(2009) 五明紀春監修、502品目1590種まいにちを楽しむ食材健康大辞典、時事通信社(2005) | Literature | - |
加工品 | - | Processed Food | - |