大分類植物KingdomPlant
種名Brasenia schreberiSpeciesBrasenia schreberi
学名(一般名)Brasenia schreberi[water shield、じゅんさい、ジュンサイ、奴縄、蓴菜、純菜、ぬなわ、ヌナワ、沼縄]Latin Name(General Name)Brasenia schreberi[water shield]
科名ハゴロモモ科
スイレン科
FamilyCabombaceae
原産/分布アジア・アフリカやオーストラリアの温帯地域の水のきれいな池や沼に自生している。
日本でも全国的に分布。
OriginIt grows naturally in clean lakes and marshs in temperate zones of Asia, Africa and Australia.
It is found all over Japan.
日本伝来万葉時代に吸い物や漬物に調理された。
「古事記」にも奴那波(ぬなは)として記載されている。
Introduction into JapanIt was consumed as an ingredient of soup or pickled in Manyo Era.
Described as ''Nunaha'' in ''Kojiki'', the oldest extant chronicle in Japan.
概説各地の池や沼に自生しているが、栽培もされている。
透明なゼリー状の粘質物に包まれている若芽や蕾を食用にする。
一般に瓶やプラスチックの袋に詰めて販売されている。
秋田県で約90%を生産。
SummaryIt is found in ponds and marshes all over Japan. It is also farmed. Young buds and sprouts covered with transparent gelly like mucilage are eaten.
They are packed in a bottle or plastic bag and sold.
90% is produced in Akita prefecture.
4-9月From April to September
食用食物繊維
酢の物、和え物、汁の実等。
生の場合、ぬめりがおちないように注意して軽く水で洗い、たっぷりの湯に通し、鮮やかな緑色に変わったら手早く冷水で冷やしてから使う。
加工ものはボール等に移し、水で酢抜きをしてから調理する。
EdibleIt is rich in dietary fibers.
[how to cook]Before cooking the raw Brasenia schreberi, rinse it so gently not to wash off the mucilage and parboil in a lot of hot water. When the colour turns bright green, cool it quickly with cold water.
Processed Brasenia schreberi is put in water to remove vinegar and then cooked.
健康促進/薬用ゼリーのようなぬめりが胃壁を守る。
便秘改善、ガン抑制、糖尿病予防、胃粘膜の保護、動脈硬化予防
Health Care/ Medicinal Usage-
健康促進 概要便秘改善
ガン抑制
糖尿病予防
胃粘膜の保護
動脈硬化予防
Summary of Health CareConstipation improvement
Inhibition of cancer
Prevention of diabetes
Protection of the gastric mucosa
Prevention of atherosclerosis
一般文献廣野卓、食の万葉集、中公新書、1452(1998)
白鳥早奈英ら監修、もっとからだにおいしい野菜の便利帳、高橋書店(2009)
オールガイド五訂増補食品成分表2009、実教出版(2009)
五明紀春監修、502品目1590種まいにちを楽しむ食材健康大辞典、時事通信社(2005)
Literature-
加工品-Processed Food-




文部科学省 日本食品標準成分表2020 八訂 可食部100g当たり
食品番号 分類 食品名 エネルギー エネルギー 水分 たんぱく質 脂質 炭水化物 有機酸 灰 分 無機質(ミネラル)

ビタミン

食塩相当量
利用可能炭水化物 食物繊維総量 糖アルコール 炭水化物 ナトリウム カリウム カルシウム マグネシウム リン 亜鉛 マンガン ヨウ素 セレン クロム モリブデン ビタミンA D ビタミンE K B1 B2 ナイアシン ナイアシン当量 B6 B12 葉酸 パントテン酸 ビオチン C
アミノ酸組成によるたんぱく質 たんぱく質 トリアシルグリセロール当量 コレステロール 脂質 利用可能炭水化物(単糖当量) 利用可能炭水化物(質量計) 差引き法による利用可能炭水化物 レチノール αカロテン βカロテン βクリプトキサンチン βカロテン当量 レチナール活性当量 αトコフェロール βトコフェロール γトコフェロール δトコフェロール
kJ kcal g g g g mg g g g g g g g g g mg mg mg mg mg mg mg mg mg μg μg μg μg μg μg μg μg μg μg μg mg mg mg mg μg mg mg mg mg mg μg μg mg μg mg g
06101野菜類じゅんさい若葉、水煮びん詰15498.6-0.4-(0)0--01.0-1.0-Tr2242500.20.020.02----(0)0290292(0)0.10001600.0200.10(0)30-00


アミノ酸成分表 登録データなし