大分類植物KingdomPlant
種名Brassica rapaSpeciesBrassica rapa
学名(一般名)Brassica rapa L. [rapeseed、あぶらな、アブラナ、油菜、なのはな、ナノハナ、菜の花、なばな、ナバナ、菜花、turnip、かぶ、カブ、かぶら、カブラ、蕪、蕪菁、すずな、スズナ、菘]
Brassica rapa L. 'Mibuna'、Brassica campestris var. laciniifolia[みぶな、ミブナ、壬生菜]
Brassica rapa L. subsp.pekinensis Lour. Hanelt[chinese cabbage、はくさい、ハクサイ、白菜]
Brassica rapa L. var. nipposinica (L.H.Bailey) Kitam.、Brassica rapa L. var. laciniifolia (L.H. Bailey) Kitam.[potherb mustard、みずな、ミズナ、水菜、きょうな、キョウナ、京菜]
Brassica rapa L. var. chinensis L. Kitam.、Brassica rapa var. chinensis[qing geng cai、qing gin cai、ちんげんさい、チンゲンサイ、青梗菜、チンゲン菜、あおじくぱくちょい、アオジクパクチョイ]
Brassica rapa L.'Komatsuna' 、Brassica rapa var. perviridis[komatsuna、こまつな、コマツナ、小松菜、ふゆな、フユナ、冬菜、ゆきな、ユキナ、雪菜、うぐいすな、ウグイスナ、鶯菜]
Brassica rapa L.var.rapa [turnip、かぶな、カブナ、カブ菜、てんのうじかぶ、テンノウジカブ、天王寺蕪、turnip greens、nozawana、のざわな、ノザワナ、野沢菜、しんしゅうな、シンシュウナ]
Brassica rapa var.[やまとまな、ヤマトマナ、大和マナ、大和真菜、せんすじみずな、センスジミズナ、千筋みずな、かたひらあかね、カタヒラアカネ、片平あかね、しもきたはるまな、シモキタハルマナ、下北春まな、ひのな、ヒノナ、ひの菜(宇陀産)、日野菜、ひらくきな、ヒラクキナ]
Latin Name(General Name)Brassica rapa L. [rapeseed,turnip]
Brassica rapa L. 'Mibuna'
Brassica rapa L. subsp.pekinensis Lour. Hanelt[chinese cabbage]
Brassica rapa L. var. laciniifolia (L.H. Bailey) Kitam.[potherb mustard]
Brassica rapa L. var. chinensis L. Kitam.[qing geng cai,qing gin cai]
Brassica rapa L.'Komatsuna' [komatsuna]
Brassica rapa L.var.rapa [turnip,turnip greens,nozawana]
Brassica rapa var.
科名アブラナ科FamilyBrassicaceae
原産/分布地中海沿岸地帯
小松菜の原産地は日本(東京都)。
チンゲンサイは中国南部が原産と言われる。
野沢菜は日本(長野県)原産。
白菜は中国が原産。
カブは南ヨーロッパの地中海沿岸または中央アジア原産とされる
カブ:ヨーロッパ南部、アフガニスタン
チンゲンサイ:中国
ナバナ:北ヨーロッパ、地中海沿岸、中央アジア
ミズナ:日本(京都)
OriginBrassica rapa was originated in costal areas of the Mediterranean sea.
Komatuna occured in Tokyo, Japan.
Qing geng cai is regarded to originate in south China.
Nozawana is originated in Nagano, Japan.
Chinese cabbage is from China.
Turnip is regarded to originate from coasts of the Mediterranean sea in south Europe or central Asia.
日本伝来「日本書紀」(693)に栽培を薦めていた。松ヶ崎うきなかぶは奈良時代に伝わったかぶと言われている。
「野沢菜」は江戸時代の宝暦年間(1759-64年)、信州のある寺の僧が京都から持ち帰った「天王寺蕪」に由来するという説がある。野沢温泉のスキー客に好まれて全国的に知名度が高まった。三池タカナや広島菜と並ぶ「日本三大漬け菜」の一つ。現在の多くの栽培種は200-300年前である。
「毛吹草」(1638)には、山城の内野かぶ、摂津かぶ、天王寺かぶ、陸奥のかぶの記載がある。明治時代に欧米からレッドトップと言う品種のかぶが導入された。
酸茎菜(スグキナ)は、賀茂別雷神社(京都市北区)で栽培されたのが発祥とされる。
小松菜は江戸時代にアブラナとカブの交雑によって生まれた野菜。
チンゲンサイの今の品種が伝わったのは1970年頃。
白菜は江戸時代後期に渡来したが、普及したのは日清戦争後。
カブは中国経由のアジア型とヨーロッパから朝鮮半島を経て伝わったヨーロッパ型がある。西日本はアジア型、東日本はヨーロッパ型が分布。
Introduction into Japan'Nihon Shoki'' (the Chronicles of Japan) written in 693 recommended the cultivation. ''Matsugasaki ukina kabu'' is believed to have come down in Nara period.
''Nozawa na'' is said to originate in ''Tennoji kabu'' which a monk of temple in Shinsyu brought from Kyoto in Edo period of Horeki(1759-64). It became popular nationwide through skiiers who visited Nozawa spring. It is recognized as one of the three major pickled leaf in Japan, as well as Miike takana and Hiroshima na. Most of cultivars today ocurred 200 to 300 years ago.
The description of ''Yamashiro utino kabu'' , ''Settu kabu'' , ''Tennoji kabu'' , ''Mutu nokabu'' are found in ''Kefukiso'' written in 1638. In Meiji era, a turnip of Red Top was introduced from Europe.
The cultivation of ''Sugukina'' is believed to start from Kamo betsurai shrine of Kitaku, Kyoto city.
''Komatsuna'' was made by crossing rapeseed and turnip.
Qing geng cai of today's species was introduced in 1970s.
Chinese cabbage was brought in Edo period and it became popular after the first Sino-Japanese war.
Turnips are divided into two types by which way they arrived, through China(Asian type) or from Europe through the Korean Peninsula(European type). Asian type turnip are mainly found in the West Japan, while European type in the East Japan.
概説カブ:根を食用とするものをカブという。
カブ菜:葉を食用とするものをカブ菜という。小松菜、チンゲン菜のように葉がまかない系統と白菜のように葉が巻き結球する系統がある。
佐波賀かぶ、聖護院かぶ、鶯かぶ、松ヶ崎うきなかぶなど。
かぶは古くから「すずな」と呼ばれ春の七草の一つに数えられている。
京菜は寒さに強く、霜が降りた後のほうがやわらかくておいしい。
チンゲンサイは味にくせがない中国野菜。1980年代の中国野菜ブームで評価され定着した。
白菜は明治時代中期以降に導入され、大正時代以降各地で栽培されるようになった。[白菜の品種]結球はくさい、半結球はくさい、不結球はくさいに区別されるが結球形が一番多く出回っている。やわらかくて繊維が少ない。
ひのなはかぶの一種だが、根が大根のような形をしており、根の上部三分の一ほどが紫赤色で下が白のツートンカラーになっている。
[小松菜の品種]東京小松菜:最もポピュラーな品種。新潟小松菜
菜の花のつぼみ、花茎、若葉をなばなという。
[カブの仲間]金町小カブ、聖護院カブ、日野菜、酢茎菜
カブ:ジアスターゼを含み、胃もたれや胸やけの解消に効果がある。小カブ(小型の白カブ、最もポピュラー)、京小町カブ(やわらかく甘味がある、加熱してよい)、大カブ(京都の千枚図漬け、塩漬けしたカブの輪切りにブリ、サバ、シャケなどの切り身をはさみ、麹漬けしたのが富山の「かぶら漬け」である)、東京長カブ(青首大根のように地上部が緑色になる)、あやめ雪(上部が赤紫になる、皮ごとスライスして酢漬けなどにする)、みやま小カブ(東京の在来種の金町小カブから作られた小カブ、肉質がやわらか、甘味があり生で食べても煮てもよい)、天王寺カブ(江戸時代から栽培されてきた大阪のカブ、煮物、漬物に向く)、日野菜カブ(滋賀県日野市の特産、糠漬け)、津田カブ(松江市津田地区の在来種、漬物)、木曽紅カブ(長野県木曽郡の在来種10-11月が旬)、藤沢カブ(山形県の焼畑農法で作られる、漬物など)、大野紅カブ(酢漬け、塩漬け)、近江万木カブ(滋賀県の在来種、赤カブと白カブの自然交配、外皮が赤く中が白い)、肘折カブ(山形県北部、最上地方の肘折温泉に伝わる品種)、温海カブ(山形県の山間地の急斜面の焼畑農で作られる、赤カブ)、飛鳥あかねカブ(奈良県山添村で継承されている、片平あかねの系統、漬物向き)、宝谷カブ(山形県で焼畑農で作られる)、西又カブ(山形県北部、最上地方の在来種、漬物、刺身のつま)、黄カブ(ヨーロッパ系品種、生食は向かない、スープ、煮込み)、黄金カブ(根の皮の部分が淡いオレンジ色、ヨーロッパ系のカブ、甘味があり歯ごたえがよい)。
チンゲンサイ:Qing geng cai、もともと、中国の華中地区で作られた。おひたし、和え物、炒めもの、クリーム煮など。チンゲンサイ、ミニチンゲンサイなどがある。
ナバナ:ノラボウ菜(埼玉、東京で栽培。花茎や若葉がやわらかく、菜の花よりも苦味は少ない)、カキナ(北関東の伝統野菜)、アスパラ菜(中国野菜のコウサイタイとサイシンを元に作られた品種、オータムポエムも同品種)、おいしい菜(西洋アブラナから改良されたカキナの一種で、福岡で作られた博多ナバナ、クセもアクもない。)、コウサイタイ(紅菜苔、加熱すると緑色になる。甘みがあり、炒めものにも向く)
ハクサイ:中国には、卵円型の山東系、長い筒型の河北系、丸みのある河南系がある。日本では山東系が定着した。寒くなり畑で霜にあたることで甘味を増す。繊維がやわらかくおいしくなる野菜。食べる前にや漬ける前に2-3日天日干しすると、甘味がさらに増す。オレンジハクサイ(外葉が緑で、中心部の葉がオレンジ色の品種。生でもよい)、山東菜(結球せずハクサイよりも葉の色が濃い、カロテン量が多い。漬物などに向く)、タイニーシュシュ(サラダミニハクサイともいう。生食に向く)、花芯山東菜(埼玉県産、漬物、鍋もの適する)、東京べが菜(山東菜からちいさめにつくられた漬け菜)。
ミズナ:サラダミズナ(サラダ、スープなど)、京 壬生菜葉(ミズナの変異種、漬物や煮物)、晩生種京水菜(京菜、大きな株に育つ)。
ハクサイ:だいこん、豆腐とともに「養生三宝」といわれ、精進料理には欠かせない、東洋を代表する葉野菜です。クセがなく淡白なので食べやすく、二日酔いや食欲がないときにも胃にやさしい野菜です。
ミズナ:肥料を使わず水と土だけでつくられていたことから「水菜」と呼ばれるようになったという京野菜です。
小松菜:かぶの一種で井戸時代初期に現在の東京都江戸川区小松川付近で栽培され始めたためこの名がついたとされる。ほぼ一年中栽培でき、丈夫で病気にかかりにくく半日陰でも育つ。
ハクサイ:キムチ:朝鮮料理で塩で下漬けした野菜にとうがらし、にんにく、しょうが、魚介の干物、塩から等を混ぜてつくった薬味を加え、低温で発酵させた発酵食品。キムチの種類は非常に多く、もっとも基本的なはくさいキムチのほか、だいこんキムチ、きゅうりキムチ、海藻を使ったキムチ等があり、また季節ごとにたんぽぽの根、からしな、ねぎ等、いろいろな材料を使って漬ける。
キムチという名は、野菜の塩漬けを意味する沈菜(チムチェ)が変化したものといわれる。キムチは3000年ほど前からつくられてきたらしいが、とうがらしを使用したキムチになったのはあまり古くはない。とうがらしが朝鮮へ伝わったのは16世紀の豊臣秀吉の朝鮮侵攻のときという説があり、本格的にとうがらしをキムチに利用し始めたのは18世紀からだといわれる。はくさいが原料となったのは1990年代に入ってからで、それ以前はだいこんが主流だった。現在のようなキムチの形が出来上がったのは20世紀以降である。日本では熟成を抑えた非発酵の浅漬けキムチが多く出回っているがこれは朝鮮ではキムチとは呼ばず、コッチョリといい、サラダ感覚で食べるものである。熟成型キムチは乳酸菌発酵が進んでうま味が増すが、浅漬型キムチは時間の経過とともに味が落ちていやなにおいが発生する。
SummaryThe turnip is a root vegetable.
Turnip leaves are also eaten.
Brassica rapa family is devided into two types. One does not form a head like komatsuna, bok choy. The other forms a head like napa cabbage.
Turnip has been called suzuna and one of seven herbs in spring since ancient times. There are many varieties of turnip such as Sahaga kabu, Uguisu kabu, Matugasaki ukina kabu.
Kyona is cold resistant. The frost makes the vegetable tender and tasty.
Bok choy is a mild chinese vegetable. It established itself in Japan after the trend of chinese vegetables in the 1980s.
Napa cabbage was introduced after the middle of Meiji era. The cultivation began around Japan after Taisyo era.
Varieties of napa cabbage are three types, head-forming, half head-forming, no head-forming. The most popular type is a head-forming. The leaves are soft and less fibrous.
Hinona is a variety of turnip. The form of the root is similar to daikon. One third of the root from the top is purple red, and the lower part is white.
The most popular cultivar among Komatuna is Tokyo komatuna. Varieties of turnip are Kanamati kokabu, syogoin kabu, hinona, sugukina. Turnip contains diastase and has an effect against heartburn, maldigestion. Kokabu, small turnip is most popular. Kyokomati kabu is sweet and tender, tasty even when cooked with heat. Big turnip is pickled. The famous pickle is Senmaiduke in Kyoto. Kaburaduke in Toyama is also famous. Slices of fish like yellowtail, mackerel, salmon are sandwitched with the salted slices of turnip in round. Leave it malted until Kaburaduke is made.
Tokyo long turnip is green above the ground. Ayame yuki is red purple above the ground. This turnip is sliced without peeling and pickled. Miyama kokabu is made from Kanamati kokabu which is domestic species. The texture is tender and sweet. Tasty both eaten raw and boiled.
Tennoji kabu has been grown in Osaka since Edo period. Tasty if boiled or pickled.
Hinona kabu is a specialty of Hino city of Shiga prefecture. It is pickled with sake lees.
Tsuda kabu is a native species of Tsuda area of Matsue city. It is pickles.
Kiso beni kabu is a native speciesof Kiso county of Nagano prefecture. The best season is from October to November.
Fujisawa kabu is cultivated in Yamagata prefecture by the slash-and-burn method. It is pickled.
Ono beni kabu is pickled or salted.
Omi yuruki kabu is domestic in Shiga prefecture. It is a natural cross between red and white turnip. The outer skin is red and inside is white.
Hijiori kabu is a local species only around Hijikake spring in Mogami region of north Yamagata.
Atsumi kabu is a red turnip which is grown on steep slopes by the slash-and-burn farming in mountaneous areas in Yamagata.
Asuka akane kabu is a descent of Katahira akane and has been handed down in Yamazoe village, Nara prefecture. It is suitable for pickles.
Hoya kabu is cultivated by the slash-and-burn method in Yamagata.
Nishimata kabu is domestic in Mogami regions in north Yamagata. It is pickled or used as condiment of sashimi.
Yellow turnip is derived from European species and rather boiled or put in soups than eaten raw.
Ogon kabu, literal meaning golden turnip, is also derived from European species, sweet and crispy. The skin of root is light orange.
Qing geng cai was first cultivated in China. It is boiled and tossed with seasonings, stewed with cream.
Norabona is a variety of Brassica rapa which is cultivated in Saitama, Tokyo. The stalks and young leaves are tender and have less bitterness than rape blossoms.
Kakina is a traditional vegetable in North Kanto region.
Asparana is also called as autumn poem. This species was developped on the base of kousaitai, purple stem mustard and saisin, Asiasarum sieboldii.
Oisiina was improved from rapeseed. This is a variety of kakina. Mild and clean.
Kousaitai, purple stem mustard is sauteed. The vegetable turns green when heated.
Napa cabbage popular in Japan is oval shape derived from shandong China. Exposition to frost increases sugar and makes the leaves softer. If sun dried for a few days before being eaten or pickled, the leaves get sweeter.
Orange napa cabbage is green outside, and orange inside.
Shantung vegetable does not form a head. The colour is darker than napa cabbage and rich in carotine. Suitable for pickle.
Tiny shushu is also called as salad mini hakusai is eaten raw.
Kashin santousai is produced in Saitama. Pickled and boiled.
Tokyo Begana is suitable for pickle and bred from shantong vegetable in small size.
Mizuna is also called as kyona. Salad mizuna is suitable for salads and soups. Kyo mibuna is a variety of mizuna and pickled and boiled. Kyomizuna of late maturing grows large.
Napa cabbabe is a vegetable indispensable for Buddhism cuisine along with daikon and tofu. The taste is mild and easy to eat and digest.
Mizuna is a local vegetable for Kyoto. It was grown with only water and soil.
Komatsuna is a variety of turnip. It was first cultivated near Komatsu river in Tokyo for which the vegetable was named. It is so tough that it grows all year and even in half shade.
3-5月(カブ)、10-12月(カブ)、12-2月(コマツナ)、9-2月(チンゲンサイ)、2-3月(ナバナ)、11-2月(ハクサイ)、12-2月(ミズナ)、11-2月(京菜)、12-2月(野沢菜)、10-11月(ひのな)Turnip from March to May or October to December, Komatsuna from December to February, Qing geng cai from September to February, Nabana from February to March, Napa cabbage from November to February, Mizuna from December toFebruary, Kyona from November to February, Nozawana from December to February, Hinona from October to November
食用生食(葉、根)、ミズナは京都で生まれた。京菜と言う別名もある。[葉]鉄分、カルシウムが豊富。[根]ビタミンC
[チンゲンサイの品種]パクチョイ
コマツナ:葉先が丸く小ぶりのものがやわらかい。葉柄が短く厚めでピンとしたものがよい。緑が濃くみずみずしいものが新鮮。
保存:全体を霧吹きでぬらし、保存袋に入れて根を下にして野菜室へ。
コマツナ:緑黄色野菜の代表格。成分はほうれん草に似ていますが、カルシウムが非常に多いのが特徴です。コマツナのビタミンCは熱で壊れやすいため、さっとゆでるなど、加熱は短時間で済ませましょう。アクが少ないため、水にさらす必要もありません。
チンゲンサイ:葉先までみずみずしく幅広で、緑色が濃いものを選ぶ。葉が黄色っぽくなっているものは、鮮度が落ちているので避ける。根元がどっしりして横に張り出し、茎が厚いものがよい。
チンゲンサイ:保存:湿った新聞紙に包んで冷蔵。
チンゲンサイ:油との相性がよく、炒めものにすると脂溶性の成分を効率よく摂ることができます。ゆでるなら、湯にごま油などをたらすとよいでしょう。クセがなくどんな料理にもむくので手軽に美味しく食べられます。
ハクサイ:外側の葉の緑色がきれいで、葉に黄ばみや斑点がないものがよい。葉がしっかり巻いていて、ずっしりと重たいものを選ぶ。白い軸の部分にツヤがあるものが新鮮。カットものを選ぶときは、切り口がみずみずしく、芯の部分が盛り上がっていないもの。葉が隙間なく詰まっているものを選ぶ。
ハクサイ:保存:新聞紙に包んで冷暗所に立てておく。夏場はラップに包んで冷蔵庫の野菜室へ。
ミズナ:葉の緑色が濃くしおれていないものが新鮮。まっすぐ伸びていて茎にツヤがあるものがよい。茎の白色と葉の緑色の色合いが美しいものを選ぶ。
ミズナ:保存:湿った新聞紙に包んで立てて冷蔵庫の野菜室へ。早めに食べきる。
みぶな:漬菜の仲間で葉が細長く丸みがあり独特の辛みと香りがある。耐寒性が強く、霜にあたった方が品質がよい。
カブ:葉がみずみずしくて色鮮やかなものがよい。葉のつけ根がきれいなものが良品。根は光沢があって丸く、硬く締まっているものを選ぶ。
カブ:保存:根と葉に分けて水分の蒸発防止を。葉は湿らせた新聞紙で包んで、根はポリ袋に入れて冷蔵庫へ。
カブ:形が丸く整ってかたく締まり、ひび割れていないものがよい。
京菜:漬け物、和え物、鍋物、煮物、汁物、鯨とともに鍋物にしたのをはりはり鍋という。
コマツナ:東京風の雑煮には欠かせない。あくが少なく扱いやすい。浸し物、和え物、汁の実、煮物、炒め物等。
コマツナ:緑色が濃く、葉が厚くて茎が太いものがよい。
コマツナ:保存:軽く濡らした新聞紙で包み、ポリ袋に入れて冷蔵庫で保存。
EdibleThe eaten raw parts are leaves and roots. Mizuna was bred in Kyoto and also called as Kyona. The leaves are rich in iron and calcium. The roots are rich in vitamin C.
Tasty komatsuna have small leaves with round tips and the petioles are short and thick.
Before placing the komatsuna in the vegetable drawer of refrigrator, spray water and put it in a storage bag in a standing position.
Komatsuna is similar to spinach nutritiously except its large amount of calcium. In order to prevent vitamin C from breaking by heat, cooking time is better to kept as short as possible. No need to put komatuna in water since it has no pungency.
Qing geng cai:Choose the vegetable with fresh wide leaves of which base are thick and heavy. Wrap it with wet newspaper and keep in a refrigerator. Qing geng cai contains fat-soluble nutritions which can be taken efficiently when cooked in oil. The vegetable is mild and easy to cook in various ways. When boiled in water, a few drops of sesami oil will add the appetizing flavor to the vegetable.
Napa cabbage:Check the outer leaves which are better to be greener. Choose the vegetable without dots or yellowish parts on leaves, and which are forming a tight head. When a nappa cabbage is cut half. Check the cross section. The cut must be fresh, the core is not swellingand the leaves are dense. Wrap the vegetable with wet newspaper and keep it upright in a dark and cool place. In summer, wrap it with cellophane and place it in a refrigerator.
Mizuna:Check if the stalks are grown straight and the leaves are not laguished. Wrap it with wet newspaper and place it in a refrigerator. Better to eat all as soon as possible.
Mibuna:One of the leaf vegetables used for pickles. It has a distinctive falvor and pungency. It is a cold registant plant. The frost wil make the leaves tastier.
Turnip:Devide it by the base. The leaves are to be wrapped with wet newespaper. The root is put in a platic bag. Both are placed in a refrigerator.
Kyona:It is pickled, boiled and tossed with dressing. Hot pot of mizuna boiled with whale meat is called as Harihari nabe.
健康促進/薬用「成形図説」(1804)に、二日酔いにはかぶの生汁が効くと記述されている。
根には消化酵素のアミラーゼが含まれるが生で食べないとその効果は期待できない。抗菌作用。
赤蕪(ラディッシュ)に含まれるアントシアニジンには活性酸素の消去作用がある。
京菜は体内のダイオキシンの排泄に効果があり、また、ダイオキシンが体内に吸収されるのを防ぐ働きも認められている。京菜は野菜の中ではカルシウムが多い。
白菜は淡色野菜の中ではビタミンCが比較的多い。外側の緑色の葉にはカロテン、カルシウム、鉄も含まれる。低エネルギー、アミノ酸組成が良いので肥満症に適する。高血圧予防、動脈硬化予防、ガン抑制、血栓防止、糖尿病予防、便秘改善、骨の強化
小松菜:動脈硬化予防、ガン抑制、血栓防止、高血圧予防、糖尿病予防、解毒機能強化、便秘改善、貧血改善、骨の強化
チンゲンサイ:血栓防止、動脈硬化予防、便秘改善、ガン抑制、免疫力強化、高血圧予防、皮膚機能維持改善
菜の花:動脈硬化予防、ガン抑制、血栓防止、便秘改善、免疫力強化、皮膚機能維持改善、視力維持改善
野沢菜:動脈硬化予防、ガン抑制、血栓防止、糖尿病予防、便秘改善、皮膚・粘膜の保護、骨の強化、細胞老化防止
水菜・壬生菜:動脈硬化予防、便秘改善、ガン抑制、血栓防止、糖尿病予防、免疫力強化、皮膚機能維持改善
カブ:便秘改善、ガン抑制、動脈硬化予防、消化促進、免疫力強化、皮膚機能維持改善、細胞老化防止
コマツナ:風邪予防、骨粗鬆症予防
チンゲンサイ:生活習慣病予防、風邪予防、骨粗鬆症予防
Health Care/ Medicinal Usage-
健康促進 概要「成形図説」(1804)に、二日酔いにはかぶの生汁が効くと記述されている。

根(生):
消化酵素のアミラーゼが含まれる
抗菌作用

赤蕪(ラディッシュ):
アントシアニジンには活性酸素の消去作用

京菜:
体内のダイオキシンの排泄に効果
ダイオキシンが体内に吸収されるのを防ぐ働き

白菜:
低エネルギー、アミノ酸組成が良いので肥満症に適する。
高血圧予防
動脈硬化予防
ガン抑制
血栓防止
糖尿病予防
便秘改善
骨の強化

小松菜:
動脈硬化予防
ガン抑制
血栓防止
高血圧予防
糖尿病予防
解毒機能強化
便秘改善
貧血改善
骨の強化

チンゲンサイ:
血栓防止
動脈硬化予防
便秘改善
ガン抑制
免疫力強化
高血圧予防
皮膚機能維持改善

菜の花:
動脈硬化予防
ガン抑制
血栓防止
便秘改善
免疫力強化
皮膚機能維持改善
視力維持改善

野沢菜:
動脈硬化予防
ガン抑制
血栓防止
糖尿病予防
便秘改善
皮膚・粘膜の保護
骨の強化
細胞老化防止

水菜・壬生菜:
動脈硬化予防
便秘改善
ガン抑制
血栓防止
糖尿病予防
免疫力強化
皮膚機能維持改善

カブ:
便秘改善
ガン抑制
動脈硬化予防
消化促進
免疫力強化
皮膚機能維持改善
細胞老化防止
Summary of Health CareSEIKEI ZUSETSU (1804) describes the raw juice of turnip is effective on hangover

Root (raw):
Digestive enzyme amylase is contained
Antibacterial action

Red radish:
Anthocyanidin has extinction effect of reactive oxygen

Brassica rapa var nipposinica:
Effective on excreting dioxin out of the body
Function to prevent dioxin from being absorbed into the body

Brassica pekinensis:
Suitable for obesity since having low energy and good amino acid composition
Prevention of hypertension
Prevention of atherosclerosis
Inhibition of cancer
Thrombosis prevention
Prevention of diabetes
Constipation improvement
Strengthening of bones

Japanese mustard spinach:
Prevention of atherosclerosis
Inhibition of cancer
Thrombosis prevention
Prevention of hypertension
Prevention of diabetes
Enhansment of detoxification function
Constipation improvement
Anemia improvement
Strengthening of bones

Pak-choi:
Thrombosis prevention
Prevention of atherosclerosis
Constipation improvement
Inhibition of cancer
Enhancement of immunocompetence
Prevention of hypertension
Maintenance and improvement skin function

Rapeseed:
Prevention of atherosclerosis
Inhibition of cancer
Thrombosis prevention
Constipation improvement
Enhancement of immunocompetence
Maintenance and improvement skin function
Maintenance or improvement of eyesight

Brassica compestris:
Prevention of atherosclerosis
Inhibition of cancer
Thrombosis prevention
Prevention of diabetes
Constipation improvement
Protection of skin and mucous membranes
Strengthening of bones
Prevention of cellular senescence

Potherb mustard:
Prevention of atherosclerosis
Constipation improvement
Inhibition of cancer
Thrombosis prevention
Prevention of diabetes
Enhancement of immunocompetence
Maintenance and improvement skin function

Turnips:
Constipation improvement
Inhibition of cancer
Prevention of atherosclerosis
Digestive promotion
Enhancement of immunocompetence
Maintenance and improvement skin function
Prevention of cellular senescence
一般文献大場秀章、サラダ野菜の植物史、新潮選書(2004)
高嶋四郎編著、歳時記京の伝統野菜と旬野菜、トンボ出版(2003)
白鳥早奈英ら監修、もっとからだにおいしい野菜の便利帳、高橋書店(2009)
芳本信子、新しい視点生きた知識食べ物じてん、学建書院(2005)
オールガイド五訂増補食品成分表2009、実教出版(2009)
五明紀春監修、502品目1590種まいにちを楽しむ食材健康大辞典、時事通信社(2005)
猪俣慶子監修、かしこく選ぶ・おいしく食べる 野菜まるごと事典、成美堂出版(2012)
三浦理代監修、からだよく効く 食べもの大辞典、池田書店(2009)
Literature-
加工品-Processed Food-

Brassica_rapa(Hinona_Uda_1).jpg


Brassica_rapa(Kabu_1).jpg


Brassica_rapa(Katahiraakane_1).jpg


Brassica_rapa(Katahiraakane_2).jpg


Brassica_rapa(Katahiraakane_3).jpg


Brassica_rapa(Katahiraakane_4).jpg


Brassica_rapa(Katahiraakane_5).jpg


Brassica_rapa(Katahiraakane_6).jpg


Brassica_rapa(Katahiraakane_7).jpg


Brassica_rapa(Katahiraakane_8).jpg


Brassica_rapa(Katahiraakane_9).jpg


Brassica_rapa(Komatsuna_1).jpg


Brassica_rapa(Komatsuna_2).jpg


Brassica_rapa(Nozawana_1)_PR.jpg


Brassica_rapa(Qing_geng_cai_1).jpg


Brassica_rapa(Sensuji_mizuna_1).jpg


Brassica_rapa(Sensuji_mizuna_2).jpg


Brassica_rapa(Sensuji_mizuna_3).jpg


Brassica_rapa(Sensuji_mizuna_4).jpg


Brassica_rapa(Shimokitaharu_mana_1).jpg


Brassica_rapa(Shimokitaharu_mana_2).jpg


Brassica_rapa(Shimokitaharu_mana_3).jpg


Brassica_rapa(Shimokitaharu_mana_4).jpg


Brassica_rapa(Shimokitaharu_mana_5).jpg


Brassica_rapa(Shimokitaharu_mana_6).jpg


Brassica_rapa(Shimokitaharu_mana_7).jpg


Brassica_rapa(Tennouji_tumip_1).jpg


Brassica_rapa(YamatoMizuna_1).jpg


Brassica_rapa(YamatoMizuna_2).jpg


Brassica_rapa(Yamato_mana_1).jpg


Brassica_rapa(Yamato_mana_2).jpg


Brassica_rapa(Yamato_mana_3).jpg


Brassica_rapa(Yamato_mana_4).jpg


Brassica_rapa(Yamato_mana_5).jpg


Brassica_rapa(Yamato_mana_6).jpg


Brassica_rapa(Yamato_mana_7).jpg


Brassica_rapa(Yamato_mana_8).jpg


Brassica_rapa(Yamato_mana_9).jpg


Brassica_rapa(chinese_cabbage_1).jpg


Brassica_rapa(chinese_cabbage_2).jpg





文部科学省 日本食品標準成分表2020 八訂 可食部100g当たり
食品番号 分類 食品名 エネルギー エネルギー 水分 たんぱく質 脂質 炭水化物 有機酸 灰 分 無機質(ミネラル)

ビタミン

食塩相当量
利用可能炭水化物 食物繊維総量 糖アルコール 炭水化物 ナトリウム カリウム カルシウム マグネシウム リン 亜鉛 マンガン ヨウ素 セレン クロム モリブデン ビタミンA D ビタミンE K B1 B2 ナイアシン ナイアシン当量 B6 B12 葉酸 パントテン酸 ビオチン C
アミノ酸組成によるたんぱく質 たんぱく質 トリアシルグリセロール当量 コレステロール 脂質 利用可能炭水化物(単糖当量) 利用可能炭水化物(質量計) 差引き法による利用可能炭水化物 レチノール αカロテン βカロテン βクリプトキサンチン βカロテン当量 レチナール活性当量 αトコフェロール βトコフェロール γトコフェロール δトコフェロール
kJ kcal g g g g mg g g g g g g g g g mg mg mg mg mg mg mg mg mg μg μg μg μg μg μg μg μg μg μg μg mg mg mg mg μg mg mg mg mg mg μg μg mg μg mg g
06034野菜類かぶ葉、生822092.3(2.0)2.3(0.1)(0)0.1--1.42.9-3.9-1.42433025025422.10.30.100.6463216(0)02800412800230(0)3.10.10.103400.080.160.9(1.7)0.16(0)1100.362.7820.1
06035野菜類かぶ葉、ゆで832092.2(2.0)2.3(0.1)(0)0.1--1.13.7-4.4-0.91818019014471.50.20.080.41----(0)03200463200270(0)3.30.10.103700.020.050.2(1.0)0.14(0)660.24-47Tr
06036野菜類かぶ根、皮つき、生741893.90.60.7(0.1)(0)0.13.03.03.11.5-4.60.10.65280248280.30.10.030.06----(0)0000(0)(0)000000.030.030.60.80.08(0)480.25-190
06037野菜類かぶ根、皮つき、ゆで771893.8(0.6)0.7(0.1)(0)0.1(3.1)(3.1)2.91.8-4.70.20.663102810320.30.10.030.07----(0)0(0)0(0)(0)(0)000000.030.030.6(0.8)0.05(0)490.22-160
06038野菜類かぶ根、皮なし、生781993.90.50.6(0.1)(0)0.13.53.53.51.4-4.800.55250248250.20.10.030.050001(0)0000(0)(0)000000.030.030.60.70.07(0)490.231.0180
06039野菜類かぶ根、皮なし、ゆで822093.7(0.5)0.6(0.1)(0)0.1(3.6)(3.6)3.41.7-5.000.54250289260.20.10.02-----(0)0000(0)(0)000000.030.030.5(0.6)0.06(0)560.21-160
06040野菜類かぶ漬物、塩漬、葉1142787.9(2.0)2.3(0.1)(0)0.2--2.83.6-6.0-3.691029024032462.60.30.060.33----(0)01200381200100(0)2.90.10.103600.070.191.0(1.8)1.10(0)780.49-442.3
06041野菜類かぶ漬物、塩漬、根、皮つき902190.5(0.8)1.0(0.1)(0)0.2--3.21.9-4.9-3.411003104811360.30.10.030.05----(0)0000(0)(0)000000.020.030.7(0.9)0.08(0)480.39-192.8
06042野菜類かぶ漬物、塩漬、根、皮なし791989.4(0.7)0.8(0.1)(0)0.1--2.92.0-4.7-4.817004003314380.30.20.040.05----(0)0000(0)(0)000000.040.030.1(0.3)0.10(0)580.25-214.3
06043野菜類かぶ漬物、ぬかみそ漬、葉1453583.5-3.3-(0)0.1--3.14.0-7.1-6.0150054028065812.20.40.090.40----(0)01600371600140(0)4.00.10.102600.310.244.85.40.36(0)810.73-493.8
06044野菜類かぶ漬物、ぬかみそ漬、根、皮つき1122789.5-1.5-(0)0.1--3.92.0-5.9-3.08605005729440.30.20.040.09----(0)0000(0)(0)0000Tr0.250.042.83.10.19(0)740.46-282.2
06045野菜類かぶ漬物、ぬかみそ漬、根、皮なし1293183.5-1.4-(0)0.1--5.11.8-6.9-7.927007402668760.30.20.04-----(0)0000(0)(0)000000.450.053.23.40.42(0)701.11-206.9
06072野菜類みずな葉、生962391.4(1.9)2.2-(0)0.1--2.13.0-4.8-1.33648021031642.10.50.070.4172320(0)0130001300110(0)1.8Tr0.101200.080.150.7(1.5)0.18(0)1400.503.1550.1
06073野菜類みずな葉、ゆで852191.8(1.7)2.0-(0)0.1--1.43.6-4.7-1.12837020025642.00.20.050.31----(0)0170001700140(0)1.3Tr0.101200.040.080.4(1.1)0.10(0)900.29-190.1
06074野菜類みずな塩漬1072688.2(1.7)2.0-(0)0.1--2.73.5-5.9-3.490045020030601.30.30.060.25----(0)011000110092(0)1.100.101300.070.150.5(1.2)0.19(0)1300.39-472.3
06086野菜類こまつな葉、生551394.11.31.50.1(0)0.20.30.30.81.9-2.4-1.31550017012452.80.20.060.1321210(0)03100283100260(0)0.900.102100.090.131.01.60.12(0)1100.322.9390
06087野菜類こまつな葉、ゆで591494.0(1.4)1.6(0.1)(0)0.1(0.3)(0.3)0.92.4-3.0-1.01414015014462.10.30.070.17----(0)03100283100260(0)1.5Tr0.103200.040.060.3(0.9)0.06(0)860.23-210
06144野菜類-たいさい類つまみな葉、生801992.3(1.7)1.90.1(0)0.3--1.72.3-3.6-1.62245021030553.30.40.070.22----(0)01900-1900160(0)1.40.10.102700.060.141.0(1.7)0.10(0)650.33-470.1
06160野菜類チンゲンサイ葉、生36996.00.70.6(0.1)(0)0.10.40.40.71.2-2.00.10.83226010016271.10.30.070.12Tr117(0)0200032000170(0)0.7000840.030.070.30.60.08(0)660.171.3240.1
06161野菜類チンゲンサイ葉、ゆで451195.3(1.0)0.9(0.1)(0)0.1(0.5)(0.5)0.71.5-2.40.10.82825012017270.70.20.060.17----(0)02600-2600220(0)0.90001200.030.050.3(0.7)0.04(0)530.12-150.1
06201野菜類-なばな類和種なばな花らい・茎、生1413488.4(3.6)4.4(0.1)(0)0.2--2.54.2-5.8-1.21639016029862.90.70.090.321116(0)02200212200180(0)2.9Tr0.602500.160.281.3(2.6)0.26(0)3400.7312.01300
06202野菜類-なばな類和種なばな花らい・茎、ゆで1172890.2(3.8)4.7(0.1)(0)0.1--0.94.3-4.3-0.7717014019861.70.40.070.25----(0)02400202400200(0)2.8Tr0.602500.070.140.5(1.9)0.11(0)1900.30-440
06229野菜類のざわな葉、生601494.0(0.8)0.9(0.1)(0)0.1--1.72.0-3.5-1.12439013019400.60.30.050.2311210(0)0120001200100(0)0.5Tr001000.060.100.7(1.0)0.11(0)1100.171.4410.1
06230野菜類のざわな漬物、塩漬701791.8(1.0)1.2(0.1)(0)0.1--1.82.5-4.1-2.461030013021390.40.30.050.13----(0)0160001600130(0)0.7Tr001100.050.110.5(0.9)0.06(0)640.13-271.5
06231野菜類のざわな漬物、調味漬932289.5-1.7-(0)0--2.33.1-5.4-3.29603609421360.70.30.080.15----(0)0240002400200(0)1.30002000.030.110.50.80.08(0)350.17-262.4
06233野菜類はくさい結球葉、生541395.20.60.8Tr(0)0.12.02.02.11.3-3.2-0.662204310330.30.20.030.111Tr06(0)09213998(0)0.2000590.030.030.60.70.09(0)610.251.4190
06234野菜類はくさい結球葉、ゆで541395.4(0.7)0.9Tr(0)0.1(1.9)(1.9)1.81.4-2.9-0.55160439330.30.20.030.12----(0)0130013011(0)0.1000870.010.010.3(0.5)0.04(0)420.25-100
06235野菜類はくさい漬物、塩漬721792.1(1.1)1.5Tr(0)0.10-1.81.803.30.32.88202403912410.40.20.040.0640Tr8(0)014Tr141(0)0.2000610.040.030.4(0.6)0.08Tr590.110.5292.1
06236野菜類はくさい漬物、キムチ1142788.4-2.3-(0)0.10-2.72.205.40.33.611002905011480.50.20.040.1014116(0)2211011017015(0)0.5Tr0.1Tr420.040.060.61.00.13Tr220.240.8152.9
06237野菜類パクチョイ葉、生631594.0-1.6(0.1)(0)0.2(2.2)(2.1)1.01.8-2.7-1.11245010027390.80.30.040.251116(0)01800171800150(0)0.9TrTr01900.070.120.81.10.11(0)1400.342.6450
06252野菜類ひのな根・茎葉、生701792.5(0.8)1.0-(0)Tr--1.93.0-4.7-1.31048013021510.80.20.040.17----(0)0120011120098(0)0.70.100930.050.130.7(0.9)0.14(0)920.18-520
06253野菜類ひのな根・茎葉、甘酢漬2947076.4(1.1)1.4-(0)0.5--12.94.7-17.3-3.9110055013022400.90.30.080.12----(0)0200002000170(0)1.40001200.040.080.7(1.0)0.12(0)690.20-392.8
06254野菜類ひろしまな葉、生801992.7(1.1)1.5(0.1)(0)0.2--2.32.4-4.2-1.12855020032550.80.30.040.5411315(0)0190001900160(0)1.3Tr001600.060.150.7(1.0)0.10(0)1200.472.2490.1
06255野菜類ひろしまな塩漬621592.7(0.9)1.2(0.2)(0)0.2--1.22.4-3.3-2.58401207413170.80.30.060.12----(0)0210002100170(0)0.6Tr002100.020.070.2(0.4)0.04(0)150.07-152.1
06338野菜類チンゲンサイ葉、油いため1493692.6(0.8)0.8(3.1)03.2(0.5)(0.5)0.71.4-2.20.10.7312309216270.90.30.070.12----(0)0300053000250(0)1.401.0Tr1100.030.060.3(0.6)0.05(0)620.12-210.1
06360野菜類みぶな葉、生581493.9(0.9)1.1(0.1)(0)0.3--1.41.8-2.9-1.33249011030340.50.20.030.22----(0)41800281800150(0)0.90001600.040.070.7(1.0)0.11(0)1100.12-380.1
06376野菜類ちぢみゆきな葉、生1473588.1(3.2)3.6-(0)0.6--2.23.9-5.701.71857018030883.00.90.090.41----(0)124200284300350(0)----3900.090.211.6(2.9)-(0)1800.29-69Tr
06377野菜類ちぢみゆきな葉、ゆで1413489.1(3.3)3.8-(0)0.7--1.44.3-5.201.01532013021821.40.70.090.32----(0)145900405900500(0)----5000.060.120.7(2.1)-(0)1200.27-39Tr
06392野菜類はなっこりー1453589.5-3.6--0.5--2.33.1-5.4-1.053805122790.50.50.060.28Tr103-412009120097-1.3-0.1-1400.090.151.01.60.23-2200.508.590Tr
14008油脂類-植物油脂類なたね油-36498870-097.52100--2.50-0-00TrTr0Tr0Tr000000000000(0)15.00.332.01.01200000(0)(0)(0)(0)0(0)0


アミノ酸組成表 食品可食部の100gあたりのアミノ酸成分表
食品番号 分類 食品名 水分 アミノ酸組成によるタンパク質 タンパク質 イソロイシン ロイシン リジン 含硫アミノ酸 芳香族アミノ酸 トレオニン(スレオニン) トリプトファン バリン ヒスチジン アルギニン アラニン アスパラギン酸 グルタミン酸 グリシン プロリン セリン アミノ酸合計 アンモニア
メチオニン シスチン 合計 フェニルアラニン チロシン 合計
( ----------- g ----------- ) ( ----------------------------------------------- mg ----------------------------------------------- )
06034 野菜類 かぶ 葉、生 92.3 (2.0) 2.3 (100) (180) (140) (29) (19) (48) (130) (80) (210) (110) (50) (140) (57) (150) (130) (270) (370) (120) (110) (110) (2300) -
06035 野菜類 かぶ 葉、ゆで 92.2 (2.0) 2.3 (100) (180) (140) (29) (19) (48) (130) (80) (210) (110) (50) (140) (57) (150) (130) (270) (370) (120) (110) (110) (2300) -
06036 野菜類 かぶ 根、皮つき、生 93.9 0.6 0.7 27 45 50 9.4 11 20 28 23 51 35 9.5 40 18 30 39 73 120 33 32 37 660 38
06037 野菜類 かぶ 根、皮つき、ゆで 93.8 (0.6) 0.7 (27) (45) (49) (9.3) (11) (20) (28) (22) (50) (32) (9.4) (39) (18) (30) (38) (73) (120) (33) (32) (33) (650) -
06038 野菜類 かぶ 根、皮なし、生 93.9 0.5 0.6 24 40 43 8.7 9.4 18 24 20 45 31 7.7 36 16 27 34 64 110 29 29 32 580 36
06039 野菜類 かぶ 根、皮なし、ゆで 93.7 (0.5) 0.6 (24) (39) (42) (8.6) (9.3) (18) (24) (20) (44) (29) (7.7) (35) (15) (26) (33) (63) (110) (29) (28) (28) (570) -
06040 野菜類 かぶ 漬物、塩漬、葉 87.9 (2.0) 2.3 (100) (180) (140) (29) (19) (48) (130) (80) (210) (110) (50) (140) (57) (150) (130) (270) (370) (120) (110) (110) (2300) -
06041 野菜類 かぶ 漬物、塩漬、根、皮つき 90.5 (0.8) 1.0 (39) (65) (70) (14) (15) (30) (40) (33) (73) (48) (13) (58) (26) (44) (56) (110) (180) (48) (47) (47) (950) -
06042 野菜類 かぶ 漬物、塩漬、根、皮なし 89.4 (0.7) 0.8 (32) (52) (56) (11) (12) (24) (32) (26) (58) (38) (10) (46) (21) (35) (44) (84) (140) (39) (37) (37) (760) -
06072 野菜類 みずな 葉、生 91.4 (1.9) 2.2 (96) (170) (140) (27) (18) (45) (120) (77) (200) (100) (48) (140) (55) (150) (130) (260) (350) (110) (100) (100) (2200) -
06073 野菜類 みずな 葉、ゆで 91.8 (1.7) 2.0 (87) (150) (120) (25) (16) (41) (110) (70) (180) (95) (44) (120) (50) (130) (120) (230) (320) (100) (95) (94) (2000) -
06074 野菜類 みずな 塩漬 88.2 (1.7) 2.0 (87) (150) (120) (25) (16) (41) (110) (70) (180) (95) (44) (120) (50) (130) (120) (230) (320) (100) (95) (94) (2000) -
06086 野菜類 こまつな 葉、生 94.1 1.3 1.5 67 120 94 19 12 31 85 55 140 77 33 96 38 100 88 180 240 78 73 79 1500 100
06087 野菜類 こまつな 葉、ゆで 94.0 (1.4) 1.6 (70) (120) (100) (20) (13) (33) (90) (56) (150) (76) (35) (100) (40) (110) (93) (190) (260) (83) (76) (75) (1600) -
06144 野菜類-たいさい類 つまみな 葉、生 92.3 (1.7) 1.9 (85) (150) (120) (24) (16) (40) (110) (69) (180) (97) (42) (120) (48) (130) (110) (220) (310) (99) (92) (100) (1900) (130)
06160 野菜類 チンゲンサイ 葉、生 96.0 0.7 0.6 34 56 47 7.0 4.7 12 39 26 65 40 16 46 19 48 52 84 170 38 35 39 800 76
06161 野菜類 チンゲンサイ 葉、ゆで 95.3 (1.0) 0.9 (49) (83) (70) (10) (6.9) (17) (58) (38) (95) (55) (24) (67) (28) (70) (77) (130) (250) (56) (52) (52) (1200) -
06201 野菜類-なばな類 和種なばな 花らい・茎、生 88.4 (3.6) 4.4 (180) (320) (280) (77) (51) (130) (210) (140) (350) (210) (77) (250) (99) (270) (260) (430) (690) (210) (200) (210) (4200) -
06202 野菜類-なばな類 和種なばな 花らい・茎、ゆで 90.2 (3.8) 4.7 (190) (340) (300) (83) (54) (140) (230) (150) (380) (230) (83) (260) (110) (290) (280) (460) (740) (230) (220) (230) (4400) -
06229 野菜類 のざわな 葉、生 94.0 (0.8) 0.9 (39) (69) (56) (11) (7.4) (19) (51) (31) (82) (43) (20) (56) (22) (60) (52) (110) (140) (46) (43) (42) (900) -
06230 野菜類 のざわな 漬物、塩漬 91.8 (1.0) 1.2 (52) (92) (75) (15) (9.8) (25) (67) (42) (110) (57) (26) (75) (30) (80) (70) (140) (190) (62) (57) (56) (1200) -
06233 野菜類 はくさい 結球葉、生 95.2 0.6 0.8 26 44 44 9.9 9.7 20 26 22 48 33 8.4 37 17 40 50 71 180 32 27 37 720 50
06234 野菜類 はくさい 結球葉、ゆで 95.4 (0.7) 0.9 (29) (49) (49) (11) (11) (22) (29) (24) (53) (34) (9.3) (41) (18) (45) (56) (79) (200) (36) (30) (37) (790) -
06235 野菜類 はくさい 漬物、塩漬 92.1 (1.1) 1.5 (48) (81) (81) (18) (18) (36) (48) (39) (87) (56) (15) (68) (30) (74) (92) (130) (330) (60) (49) (61) (1300) -
06252 野菜類 ひのな 根・茎葉、生 92.5 (0.8) 1.0 (38) (64) (70) (13) (16) (29) (40) (32) (71) (46) (13) (56) (26) (43) (54) (100) (170) (47) (45) (47) (930) -
06253 野菜類 ひのな 根・茎葉、甘酢漬 76.4 (1.1) 1.4 (53) (90) (98) (19) (22) (41) (56) (44) (100) (65) (19) (78) (36) (60) (76) (150) (240) (65) (64) (66) (1300) -
06254 野菜類 ひろしまな 葉、生 92.7 (1.1) 1.5 (48) (81) (82) (18) (18) (36) (49) (39) (88) (57) (16) (68) (31) (74) (93) (130) (340) (60) (50) (61) (1300) -
06255 野菜類 ひろしまな 塩漬 92.7 (0.9) 1.2 (38) (65) (65) (15) (14) (29) (39) (31) (70) (45) (12) (55) (25) (59) (74) (110) (270) (48) (40) (49) (1100) -
06338 野菜類 チンゲンサイ 葉、油いため 92.6 (0.8) 0.8 (41) (69) (58) (8.6) (5.8) (14) (48) (31) (80) (46) (20) (56) (23) (59) (64) (100) (210) (47) (43) (43) (970) -
06360 野菜類 みぶな 葉、生 93.9 (0.9) 1.1 (46) (81) (66) (13) (8.7) (22) (60) (37) (97) (50) (23) (66) (26) (71) (62) (120) (170) (55) (50) (50) (1100) -
06376 野菜類 ちぢみゆきな 葉、生 88.1 (3.2) 3.6 (160) (280) (230) (45) (30) (75) (200) (130) (330) (180) (79) (230) (91) (240) (210) (430) (580) (190) (170) (190) (3700) (240)
06377 野菜類 ちぢみゆきな 葉、ゆで 89.1 (3.3) 3.8 (170) (290) (240) (47) (31) (78) (210) (140) (350) (190) (83) (240) (95) (260) (220) (440) (600) (200) (180) (200) (3800) (250)