大分類 | 動物(魚類) | Kingdom | Animal(Fish) |
種名 | Brotula multibarbata | Species | Brotula multibarbata |
学名(一般名) | Brotula multibarbata[brotulid、weaselfish、いたちうお、イタチウオ] | Latin Name(General Name) | Brotula multibarbata[brotulid,weaselfish] |
科名 | アシロ科 | Family | Ophidiidae |
原産/分布 | 福島県および富山県以南の日本各地、インド洋、西太平洋沿岸に分布。 | Origin | It lives in the coasts of Indo-Pacific Oceans, south to Fukushima and Toyama. |
日本伝来 | - | Introduction into Japan | - |
概説 | - | Summary | - |
旬 | - | | - |
食用 | 淡泊な白身の肉で、汁など。 | Edible | The flesh is white and mild. Use in a soup. |
健康促進/薬用 | - | Health Care/ Medicinal Usage | - |
健康促進 概要 | - | Summary of Health Care | - |
一般文献 | 多紀保彦ら監修・執筆 食材魚貝大百科 1 エビ・カニ類、魚類(2000) | Literature | - |
加工品 | - | Processed Food | - |