大分類 | 動物(貝類) | Kingdom | Animal(Shellfish) |
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種名 | Buccinum tsubai | Species | Buccinum tsubai |
学名(一般名) | Buccinum tsubai[つばい、ツバイ、こばい、コバイ、だごばい、ダゴバイ] | Latin Name(General Name) | Buccinum tsubai |
科名 | エゾバイ科 | Family | Buccinidae |
原産/分布 | 分布水深は幅広い。 水深200-1300mまでで漁獲され、800m付近が最も多い。 | Origin | It ranges from 200m to1300m deep. The most densely populated depth is about 800m. |
日本伝来 | - | Introduction into Japan | - |
概説 | - | Summary | - |
旬 | - | - | |
食用 | 富山湾あたりのバイ漁獲量ではツバイが40%を占め、オオエッチュウバイとほぼ同じくらいであるが、本種は小さいので総菜用、オオエッチュウバイは料亭に出る高級品である。 味はよく、砂糖煮などにして食べる。 | Edible | Buccinum tsubai occupies 40% of the catch volume of Buccinum family in Toyama bay. It is as much as Buccinum tenuissimum which is a luxury food served at restaurants. On the other hand, tsubai is a small shell fish cooked for side dish. The small shell fish is tasty and often candied. |
健康促進/薬用 | - | Health Care/ Medicinal Usage | - |
健康促進 概要 | - | Summary of Health Care | - |
一般文献 | 多紀保彦ら監修・執筆 食材魚貝大百科 2 貝類、魚類、平凡社(2000) | Literature | - |
加工品 | - | Processed Food | - |
文部科学省 日本食品標準成分表2020 八訂 登録データなし |
アミノ酸成分表 登録データなし |