大分類動物(貝類)KingdomAnimal(Shellfish)
種名Buccinum tsubaiSpeciesBuccinum tsubai
学名(一般名)Buccinum tsubai[つばい、ツバイ、こばい、コバイ、だごばい、ダゴバイ]Latin Name(General Name)Buccinum tsubai
科名エゾバイ科FamilyBuccinidae
原産/分布分布水深は幅広い。
水深200-1300mまでで漁獲され、800m付近が最も多い。
OriginIt ranges from 200m to1300m deep. The most densely populated depth is about 800m.
日本伝来-Introduction into Japan-
概説-Summary-
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食用富山湾あたりのバイ漁獲量ではツバイが40%を占め、オオエッチュウバイとほぼ同じくらいであるが、本種は小さいので総菜用、オオエッチュウバイは料亭に出る高級品である。
味はよく、砂糖煮などにして食べる。
EdibleBuccinum tsubai occupies 40% of the catch volume of Buccinum family in Toyama bay. It is as much as Buccinum tenuissimum which is a luxury food served at restaurants. On the other hand, tsubai is a small shell fish cooked for side dish. The small shell fish is tasty and often candied.
健康促進/薬用-Health Care/ Medicinal Usage-
健康促進 概要-Summary of Health Care-
一般文献多紀保彦ら監修・執筆 食材魚貝大百科 2 貝類、魚類、平凡社(2000)Literature-
加工品-Processed Food-




文部科学省 日本食品標準成分表2020 八訂 登録データなし


アミノ酸成分表 登録データなし