大分類 | 植物 | Kingdom | Plant |
種名 | Canavalia gladiata | Species | Canavalia gladiata |
学名(一般名) | Canavalia gladiata[Sword bean、Jack Bean、なたまめ、ナタマメ、刀豆、鉈豆、刀豆] | Latin Name(General Name) | Canavalia gladiata[Sword bean,Jack Bean] |
科名 | マメ科 | Family | Fabaceae |
原産/分布 | 熱帯アジア | Origin | It occures in tropical Asia. |
日本伝来 | 江戸時代に中国から伝わった。「多識篇」(1631)に記載がある。 | Introduction into Japan | It was introduced in Japan from China in Edo period. In Tashikihen written by Hayashi Razan in 1631, there was the description about the plant. |
概説 | 赤なた豆には毒素を含むので毒抜きが必要。 熱帯アジア、アフリカで食用や薬用に用いられている。 日本では、江戸時代から薩摩で栽培されていた。 ナタマメ茶は血行促進、免疫力アップに効果がアリ、花粉症やアレルギー性鼻炎、口臭の緩和によいと注目されている。 | Summary | Red sword beans are toxic. The toxin must be removed before consuming. It is used pharmaceutically and for food. In Japan, the beans have been cultivated in Satuma (Kagoshima) since Edo period. The tea made of this plant improves blood circulation and strengths immunity. The effect for hay fever, allergic rhinitis, bad breath is drawing attention. |
旬 | 9-10月 | | From September to October |
食用 | [実]福神漬けの原料。 若いサヤは炒めもの、漬物にする。 福神漬けにはナタマメがはいっている。 | Edible | [part used:fruits]It is one of the ingredients of Fukujinzuke pickle. Young pods are sauteed or pickled. |
健康促進/薬用 | - | Health Care/ Medicinal Usage | - |
健康促進 概要 | - | Summary of Health Care | - |
一般文献 | 高嶋四郎ら,原色日本野菜図鑑、保育者(1964) 白鳥早奈英ら監修、もっとからだにおいしい野菜の便利帳、高橋書店(2009) 猪俣慶子監修、かしこく選ぶ・おいしく食べる 野菜まるごと事典、成美堂出版(2012) | Literature | - |
加工品 | - | Processed Food | - |