大分類植物KingdomPlant
種名Capsicum annuum L.SpeciesCapsicum annuum L.
学名(一般名)Capsicum annuum L.[red pepper、chilli pepper、chili pepper、とうがらし、トウガラシ、唐辛子、唐芥子、蕃椒、Ornamental pepper、かぷしくむ、カプシクム・あんぬうむ、アンヌウム]
Capsicum annuum L. var. glabriusculum (Dunal) Heiser & Pickersgill[トウガラシの変種]
Capsicum annuum L. var.aviculare (Dierback) D'Arcy & Eshb.[トウガラシの変種]
Capsicum annuum L. var. grossum Sendtn.、Capsicum annuum var. angulosum[sweet pepper、ししとう、シシトウ、獅子唐、ししとうがらし、シシトウガラシ、獅子唐辛子、あおとうがらし、アオトウガラシ、青とうがらし、あまとうがらし、アマトウガラシ、green peppe、bell pepper、ぴーまん、ピーマン、Paprika、ぱぷりか、パプリカ、ひもとうがらし、ヒモトウガラシ、むらさきとうがらし、ムラサキトウガラシ、紫とうがらし]
Capsicum annuum var.annuum
Latin Name(General Name)Capsicum annuum L.[red pepper,chilli pepper,chili pepper,Ornamental pepper]
Capsicum annuum L. var. glabriusculum (Dunal) Heiser & Pickersgill
Capsicum annuum L. var.aviculare (Dierback) D'Arcy & Eshb.
Capsicum annuum L. var. grossum Sendtn. [sweet pepper,green peppe,bell pepper,Paprika]
Capsicum annuum var.annuum
科名ナス科FamilySolanaceae
原産/分布ペルー原産、コロンブスが1493年にヨーロッパに伝えた。
ピーマンは南米原産。
パプリカは南アメリカ
ピーマン、パプリカ:熱帯アメリカ
OriginCapsicum annuum is native to Peru and was brought to Europe by Columbus in 1493.
Green peppers, paprika are native to south America.
日本伝来トウガラシは、桃山時代から江戸時代初期の間に伝えられた。南蛮と呼ばれた。貝原益軒は「花譜」(1698)、「山と本草」(1709)、「菜譜」(1714)でとりあげている。
ピーマンは唐辛子の甘味種として発達し、江戸末期に日本に伝わった。
トウガラシ:1542年にポルトガル船が伝えたといわれる。
Introduction into JapanCapsicum annuum was introduced into Japan between Momoyama Era and the early Edo. It was called as ''Namban''. Kaibara Ekken, a Japanese Neo-Confucianist, philosopher and botanist wrote about it in ''Hanafu''in 1698, ''Yama to Honso''in1709 and ''Nafu''in1714.
Green peppers were cultivated as a sweet variety and brought in the end of Edo.
Capsicum annuum was said to be introduced in 1542 by a Portugese ship.
概説ピーマンは、トウガラシの栽培種のひとつ。
トウガラシの栽培品種は、パプリカ群(Longum Group)、八房(Fasciculatum Group)、青果群(Grossum Group)、チェリー群(Cerasiforme Group、「榎実[観賞用栽培種]」)、コーン群(Conoides Group、「鷹の爪」)の5つのグループに分類できる。[品種]万願寺トウガラシ、伏見トウガラシ、田中トウガラシ、鷹ケ峰トウガラシ、ひもとうがらし(奈良県大和野菜)など。
[ピーマンの品種]緑ピーマン、赤ピーマン、パプリカ
非耐寒性の一年生から短命の多年生まである。高さ1.5m広がり2m。枝分かれした茎と単純な先の尖った隋円形の葉がつく。ベル形の白から緑色の花が春と夏に咲き、後に中空の15cm程の実がつく。これは熟すとさまざまな色になる。
ハーブの一種
[実]辛い実には強壮、殺菌作用がある。
鷹の爪(赤トウガラシを乾燥させたもの)、万願寺トウガラシ(京都産のシシトウ、伏見甘長トウガラシとカリフォルニアワンダーとの交配種)、甘とう美人(辛味はマイルド)、シシトウ(辛味が少ない。辛いものもある。先の形が獅子の口に似る)、青トウガラシ(赤トウガラシの未熟なもの、辛味がある。アジア各地でよく使われる)、伏見甘長トウガラシ(京都・伏見産。辛味がないシシトウ)、田中シシトウ(濃い緑色、明治初期から愛宕郡田中群で作られていたシシトウ)、かぐらなんばん(新潟県長岡市の伝統野菜、ピーマンに近い形、15世紀頃入ってきた南蛮原種)、大和トウガラシ(奈良県南部に伝わる伝統野菜、紫トウガラシともいう、辛味はない、加熱するとムラサキ色が薄い黄色にかわる)、朝鮮なんばん(未熟のうちから辛味が強い、韓国のトウガラシ)、沖縄島トウガラシ(沖縄産の小ぶりの品種、泡盛に漬けて辛味調味料に使う)、ゴールデンチリ(コロンビア原産、黄色い激辛)、ハラペーニョ(メキシコ、辛味が強い、ピクルスなどに使われる)、ハバネロ(世界一辛い)、ブリッキーヌ(タイ産、激辛)、ベルビゼン(イタリア産、オレンジ、黄色などカラフル)、チューペティオ(ブラジル産、中辛)、インディアンペッパー(メキシコ産)、アヒ・リモ(ペルーの代表品種、みじん切りにしてサルサソース、肉料理に使う)。
ピーマン、パプリカ:ピラジン(血液をさらさらに保つ)を含む。カラーピーマン(赤、黄、オレンジなど、肉厚で甘味が強い)、甘ピーマン(苦味が抑えられている)、バナナピーマン(サラダ、マリネに向く)、こどもピーマン(苦味が少なく甘味がある、トウガラシから改良された、カロテンが豊富)、パプリカ(赤、オレンジ、黄、白、黒、紫がある)、パレルモ(イタリアンパプリカともいう、高知産のものはフルーティーパレルモという)、ミニパプリカ(生のまま食べる)。
ピーマンの呼び名は、フランス語でとうがらしを意味する「ピマン」からきている。
ししとうがらし:ししとう。小型の甘味種のトウガラシだがピーマンよりは辛味が強い。
トウガラシ:一年草の実。日本では乾燥して用いることが多い。
SummaryThe bell pepper is a variety of Capsicum annum.
The cultivars are devided into 5 following groups. Longum (paprika), Fasciculatum, Grossum, Cerasiforme, and Conoides. [cultivars]Manganji, Fushimi, Tanaka, Takagamine, Himo togarashi is one of Yamato (Nara) vegetables.
Bell peppers are various in colours.
The plant is mostly an annual plant without cold tolerance but depending on the condition some can survive several seasons. It grows as tall as 1.5m and as wide as 2m. It has a branched stalk with tapered leaves. The bell shape flower blooms in spring and summer. The color of flower ranges from white to green. After the bloom, it bears a vacant fruit as big as 15cm. This fruit changes its colour as ripening.
a herb
[part used:fruit]a hot fruit has a tonic and sterilizing effect.
Takanotume is dried chilli pepper. Manganji pepper is a product of Kyoto. It is a cross of Fushimi amanaga(sweet and long ) pepper and California wonder pepper. Amato bijin is a mild pepper. Shishito is not spicy. But some are found hot. The name ''Shishito'' refers to the fact that the tip of the chili pepper looks like the head of a lion ( shishi in Japanese). Green pepper is spicy and common pepper in Asian countries. Fushimi ama pepper is a product of Kyoto Fushimi. It is a sweet variety. Tanaka pepper is dark green which was cultivated in Tanaka village of Atago county in early Meiji. Kagura nanban is a traditional vegetable of Nagaoka Niigata. The shape looks like a bell pepper. Kagura nanban is said to be close to the original species which were brought in about 15th centry.
Yamato pepper is a traditional vegetable which has been handed over in south Nara. It is also called as purple pepper. The pepper is not spicy. The clour changes from purple to faint yellow when heated. Tyosen nanban is a pepper from Korea. It is strongly hot even when unripe. Okinawa shima togarashi is a product of Okinawa. The fruit is small and put in Awamori, an alcoholic beverage distilled, to be used as a seasoning. Golden chilli is a yellow and very hot chilli of Columbia origin. Jalapeno is a very hot chilli of Mexican origin. It is often used in pickles. Habanero is the hottest of all. Chupetinho is produced in Brazil and midium-spicy. Indian pepper is of Mexico. Aji Limo is of Peru, which is chopped and added to salsa sauce or meat dishes.
The bell pepper and paprika contgain pyraine which keep the blood smooth. Bell peppers are thick and sweet. The fruits are red, yellow, orange. The banana pepper is tasty in salad or marinee. Kodomo pepper is an improved variety of capsicum annuum. Kodomo (or baby) pepper is less spicy rather sweet and rich in carotine. Palermo is a species called as Italian paprika. The species produced in Kochi is also called fruity Palermo. Mini paprika is eaten raw. The term ''piman'' used in Japan came from French word piment.
Sisitou pepper is usually called ''sisitou''. Sisito is a small, sweet species but hotter than the bell pepper.
Capsicum annuum is an annal plant. It is used dried in Japan.
7-10月(トウガラシ)、6-8月(シシトウ)、6-9月(ピーマン、パプリカ)Good season for Capsicum annum is from July to October, Shishito from June to August, Bell peppers from July to September
食用獅子唐、トウガラシにはビタミンA、カロテン、ルーティン、クリプトキサンチン、ピラジン、を含まれ、油を用いるとそれらの吸収はよくなる。辛味成分はカプサイシン。七味唐辛子は、トウガラシ、ミカンの乾皮、ケシの実、ゴマ、大麻実、サンショウ実、乾海苔の粉末の混合物。乾燥トウガラシでもビタミンCが豊富。乾燥によりビタミンAは10倍増える。
辛い実、甘い実ともに熟したもの、未熟なもの、生、乾燥物が野菜となる。生、料理、ピクルス、チャツネ等世界各地、特に南米、中米、メキシコ、インド、東南アジアで使われている。
熟した実はカイエン、チリパウダー、パプリカにする。
辛い実のペッパーは使いすぎたり、たまたま眼や皮膚の傷に入るとひどく痛む炎症を起こす。
トウガラシはふつうの料理ではタネを入れると辛すぎるため、タネを取り除いてから調理します。炒めものに使うときは、最初に油で炒め、辛みを油に移すと全体に風味がつきやすくなります。
ししとうがらしは加熱前に破裂防止のため、竹串などで数カ所穴を開けておきます。加熱時間が長いとビタミンCが失われるので短時間の調理を心がけましょう。
とうがらし保存:しっかり乾燥させ、風通しの良いところで保存。
ピーマン:とうがらしの仲間だが、甘味型に属するため、辛味成分のカプサイシンはほとんど含まれない。繊維に沿って縦に切るとシャキッとした歯触りになり、炒めものなどにおすすめ。横に切るとやわらかい食感になり煮ものなどによい。ピーマンは果肉が厚いため調理などによるビタミンCの損失の割合が少ないのが特徴。炒めてもビタミンCがたっぷり摂取できます。緑ピーマンを完熟させると実が赤くなる。青臭さが抜け、ほのかな甘味がある。日持ちしないため店頭に並ぶことは少ない。
ピーマン保存:水気を取ってビニール袋に入れて冷蔵。
ピーマン:下手の緑が鮮やかでピンとしている。肉厚で表面に張りとツヤがある。全体的に緑色が濃く色が均一。
トウガラシ:鮮やかな赤色で表面にツヤのあるものがよい。皮に張りがあるものを選ぶ。
ししとうがらし:塩焼き、炒め物、揚げ物等。
EdibleShishito pepper, capsicum annuum are rich in vitamin A, carotene, lutein, β-cryptoxanthin, pyrazine. The nutrients will be taken in efficiently with oil. The substance that gives chilli peppers their pungency is capsaicin. Shiti-mi-togarashi, seven-flavor chilli pepper is a common Japanese spice mixture containing seven ingredients, such as ground red chilli pepper, dried orange peel, poppy seed, ground sansho(Japanese pepper), sesami, sea weed, hemp seed. Even dried chilli pepper is rich in vitamin C. The content of vitamin A increases ten times by drying.
Hot peppers evoke pains when used too much or got in the eyes or scratches on the skin. The seeds of chilli peppers are removed before cooking due to the strong pungency. Chilli peppers are fried in oil first , by doing it the whole dish gets flavored.
Shishito gets pierced before heating to prevent the bursting. It is better to cook shortly to keep the vitamin C from breaking.
Chilli peppers are dried completely and stored in an airy place.
The bell pepper is a variety of capsicum annuum. It is a sweet species and barely contains capsaicin. When cut vertically, the texture becomes crispy to be suitable for stir-fry. When cut horizontally, the texture becomes soft to be good to be boiled. The bell pepper is a fruit of thick flesh which can retain vitamin C even when cooked.
Green pepper turns red when ripens. Ripe red pepper is easy to go bad and seldom sold at shops.
The bell pepper is wiped up moisture, put in a plastic bag and placed in a refrigerator.
Tips to choose good green peppers. Check if the calyx is firm, the flesh is thick and shiny, the body is evenly dark green.
Tips to choose good chilli peppers. Check if the body is bright red, the skin is shiny and firm.
Shishito peppers are grilled, sauteed, deep-fried.
健康促進/薬用新陳代謝亢進作用:カプサイシンは胃腸で吸収され、副腎に作用し、興奮させるホルモン、アドレナリンの分泌を誘導する。このホルモンは、外的に対して身を守るための準備を促すホルモンであり、筋肉に血を集め、肝臓では貯蔵グリコーゲンをブドウ糖へ、脂肪組織では脂肪を脂肪酸に分解する。これらは、体の隅々に送られ、燃えて汗や熱を発生する。
ししとう:肥満抑制、健胃、ガン抑制、動脈硬化予防、糖尿病予防、高血圧予防、便秘改善、疲労回復
ピーマン:ガン抑制、動脈硬化予防、肥満抑制、毛細血管機能強化、便秘改善、糖尿病予防、高血圧予防
パプリカ:ガン抑制、抗菌・殺菌作用、免疫力強化、細胞老化防止、美肌効果、感染症予防
循環器系、消化管系の刺激、発汗促進、組織を刺激して末端血流を増加、痛覚鈍麻作用がある。
発熱前の悪寒、病後の衰弱、老衰、静脈瘤、喘息、消化管機能不全に内服する。
外用薬として捻挫、ひびのきれる前のしもやけ、神経痛、腰痛、胸膜炎に有効。
熱帯地方では胃腸の解毒剤、食品の保存剤として辛い実のペッパーが重要である。
とうがらし:冷え性解消、食欲増進、肥満予防
ピーマン:夏バテ予防、風邪予防、肌荒れ解消
Health Care/ Medicinal Usage-
健康促進 概要作用:
循環器系、消化管系の刺激
発汗促進
組織を刺激して末端血流を増加
痛覚鈍麻作用

新陳代謝亢進作用

新陳代謝亢進作用:カプサイシンは胃腸で吸収され、副腎に作用し、興奮させるホルモン、アドレナリンの分泌を誘導する。このホルモンは、外的に対して身を守るための準備を促すホルモンであり、筋肉に血を集め、肝臓では貯蔵グリコーゲンをブドウ糖へ、脂肪組織では脂肪を脂肪酸に分解する。これらは、体の隅々に送られ、燃えて汗や熱を発生する。

内服:
発熱前の悪寒
病後の衰弱
老衰
静脈瘤
喘息
消化管機能不全

外用薬:
捻挫
ひびのきれる前のしもやけ
神経痛
腰痛
胸膜炎

熱帯地方では胃腸の解毒剤、食品の保存剤として辛い実のペッパーが重要である。

ししとう:
肥満抑制
健胃
ガン抑制
動脈硬化予防
糖尿病予防
高血圧予防
便秘改善
疲労回復

ピーマン:
ガン抑制
動脈硬化予防
肥満抑制
毛細血管機能強化
便秘改善
糖尿病予防
高血圧予防

パプリカ:
ガン抑制
抗菌・殺菌作用
免疫力強化
細胞老化防止
美肌効果
感染症予防
Summary of Health CareAction:
Stimulation of circulatory system, the gastrointestinal system
Perspiration promotion
Increases terminal blood flow by stimulating tissue
Hypoalgesia action

Metabolism activating action

Metabolism activating action: Capsaicin is absorbed in the gastrointestinal and acts on adrenal glands, induces the secretion of adrenaline which is an excitatory hormone This hormone urges the preparation to protect body against external enemies, collects blood to muscles, decomposes storaged glycogen into glucose in the liver, decomposes fat into fatty acids in adipose tissue Being sent to whole body, they burn and generate sweat and heat

Oral administration:
Chills before fever
Convalescent debility
Senility
Varicose vein
Asthma
Gastrointestinal dysfunction

External medicine:
Sprain
Chilblains before the crack
Neuralgia
Low back pain
Pleurisy

In the tropics, spicy seed pepper is important as gastrointestinal antidote and preservative of foods

Green pepper:
Antiobesity
Stomachic
Inhibition of cancer
Prevention of atherosclerosis
Prevention of diabetes
Prevention of hypertension
Constipation improvement
Recovery from fatigue

Green pepper:
Inhibition of cancer
Prevention of atherosclerosis
Antiobesity
Capillary function enhancement
Constipation improvement
Prevention of diabetes
Prevention of hypertension

Paprika:
Inhibition of cancer
Antibacterial, bactericidal action
Enhancement of immunocompetence
Prevention of cellular senescence
Beautiful skin effect
Prevention of infectious disease
一般文献高嶋四郎ら,原色日本野菜図鑑、保育者(1964)
大場秀章、サラダ野菜の植物史、新潮選書(2004)
白鳥早奈英ら監修、もっとからだにおいしい野菜の便利帳、高橋書店(2009)
井上勝六、食と健康の分化史、丸善ブックス、084(2000)
オールガイド五訂増補食品成分表2009、実教出版(2009)
五明紀春監修、502品目1590種まいにちを楽しむ食材健康大辞典、時事通信社(2005)
デニー・バウン著、英国王立園芸協会ハーブ大百科、誠文堂新光社(1997)
猪俣慶子監修、かしこく選ぶ・おいしく食べる 野菜まるごと事典、成美堂出版(2012)
三浦理代監修、からだよく効く 食べもの大辞典、池田書店(2009)
Literature-
加工品オリジナルデスソース(Blair's Death Source,(株)鈴商,東京都新宿区荒木町23番地,http://www.suzusho.co.jp/blairs/index.html)
京名物七味唐からし((株)七味家本舗SF,〒605-0862,京都市東山区清水2-221)
一休堂の京七味((株),〒601-8101京都府京都市南区上鳥羽高畠町59,http://www.kyo-yakumi-ikkyudo.co.jp/company.html)
Processed Food-

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文部科学省 日本食品標準成分表2020 八訂 可食部100g当たり
食品番号 分類 食品名 エネルギー エネルギー 水分 たんぱく質 脂質 炭水化物 有機酸 灰 分 無機質(ミネラル)

ビタミン

食塩相当量
利用可能炭水化物 食物繊維総量 糖アルコール 炭水化物 ナトリウム カリウム カルシウム マグネシウム リン 亜鉛 マンガン ヨウ素 セレン クロム モリブデン ビタミンA D ビタミンE K B1 B2 ナイアシン ナイアシン当量 B6 B12 葉酸 パントテン酸 ビオチン C
アミノ酸組成によるたんぱく質 たんぱく質 トリアシルグリセロール当量 コレステロール 脂質 利用可能炭水化物(単糖当量) 利用可能炭水化物(質量計) 差引き法による利用可能炭水化物 レチノール αカロテン βカロテン βクリプトキサンチン βカロテン当量 レチナール活性当量 αトコフェロール βトコフェロール γトコフェロール δトコフェロール
kJ kcal g g g g mg g g g g g g g g g mg mg mg mg mg mg mg mg mg μg μg μg μg μg μg μg μg μg μg μg mg mg mg mg μg mg mg mg mg mg μg μg mg μg mg g
06093野菜類ししとう果実、生1022591.41.31.9(0.1)(0)0.31.21.22.63.6-5.70.30.713401121340.50.30.100.180414(0)0530053044(0)1.3000510.070.071.41.80.39(0)330.354.2570
06094野菜類ししとう果実、油いため2105188.3(1.3)1.9(2.9)(0)3.2(1.2)(1.2)2.83.6-5.80.30.8Tr3801521390.60.30.100.180414(0)0540054045(0)1.3000520.070.071.5(1.9)0.40(0)340.363.7490
06169野菜類とうがらし葉・果実、生1313286.7(2.5)3.4Tr(0)0.1--2.55.7-7.2-2.2365049079652.20.40.120.43----(0)190510005200430(0)7.70.20.102300.080.281.3(2.0)0.25(0)870.41-920
06170野菜類とうがらし葉・果実、油いため3338179.5(2.9)4.0(4.7)(0)4.9--3.46.3-8.5-2.6269055087762.80.40.130.47----(0)210560005700480(0)8.50.20.102500.120.281.4(2.2)0.28(0)960.45-560
06171野菜類とうがらし果実、生3017275.0(2.9)3.9(1.3)(0)3.4(7.7)(7.7)9.210.3-16.3-1.467602042712.00.50.230.27----(0)130660022007700640(0)8.90.12.00270.140.363.7(4.5)1.00(0)410.95-1200
06172野菜類とうがらし果実、乾11172708.8(10.8)14.7(4.4)(0)12.0--23.546.4-58.4-6.1172800741902606.81.50.851.08----(0)400140007400170001500(0)30.00.46.90.3580.501.4014.0(17.0)3.81(0)303.61-10
06245野菜類-ピーマン類青ピーマン果実、生852093.40.70.90.100.22.32.33.02.3-5.10.20.411901111220.40.20.060.10Tr013(0)6400340033(0)0.8000200.030.030.60.80.19(0)260.301.6760
06246野菜類-ピーマン類青ピーマン果実、油いため2215489.0(0.7)0.9(4.1)04.3(2.4)(2.4)3.32.4-5.40.20.412001111240.70.20.060.10Tr004(0)6410342035(0)0.9000210.030.030.6(0.8)0.20(0)270.311.9790
06247野菜類-ピーマン類赤ピーマン果実、生1172891.1(0.8)1.0(0.2)(0)0.2(5.3)(5.3)5.81.6-7.2-0.5Tr210710220.40.20.030.13----(0)0940230110088(0)4.30.20.2Tr70.060.141.2(1.4)0.37(0)680.28-1700
06248野菜類-ピーマン類赤ピーマン果実、油いため2866986.6(0.8)1.0(4.1)(0)4.3(4.6)(4.5)6.41.6-7.6-0.5Tr220710240.70.20.030.14----(0)0980240110092(0)4.40.20.2Tr70.060.161.2(1.4)0.39(0)710.29-1800
06249野菜類-ピーマン類黄ピーマン果実、生1192892.0(0.6)0.8(0.1)(0)0.2(4.9)(4.9)5.71.3-6.6-0.4Tr200810210.30.20.040.15----(0)711602720017(0)2.40.1Tr030.040.031.0(1.2)0.26(0)540.25-1500
06250野菜類-ピーマン類黄ピーマン果実、油いため2526187.6(0.6)0.8(4.1)(0)4.3(5.1)(5.1)6.11.3-6.9-0.4Tr210810230.50.20.040.16----(0)741602821018(0)2.50.1Tr030.040.031.0(1.2)0.27(0)560.26-1600
06251野菜類-ピーマン類トマピー果実、生1383390.9(0.8)1.0-(0)0.2--6.11.6-7.5-0.4Tr21088290.40.30.070.12----(0)3317005001900160(0)4.30.10.1040.050.091.2(1.4)0.56(0)450.33-2000
06393野菜類-ピーマン類オレンジピーマン果実、生811994.20.70.90.1-0.33.13.12.81.8-4.2-0.40230510260.30.20.040.10Tr006-15042029063053-3.10.1Tr040.040.031.31.40.32-530.212.31500
06394野菜類-ピーマン類オレンジピーマン果実、油いため3378185.8(0.8)1.1--5.13.83.87.8--7.6-0.4Tr270511300.40.20.050.110007-15048032072060-5.20.12.50.1110.050.041.4(1.6)0.34-570.262.61700
17073香辛料類とうがらし17424121.7(9.9)16.2(8.3)(0)9.7--74.5--66.8-5.64270011017034012.02.01.20-351741(0)140720026008600720(0)-----0.431.1511.0(13.0)----49.0Tr0
17079香辛料類パプリカ144734110.0(14.6)15.5(10.9)(0)11.6--52.6--55.6-7.360270017022032021.010.01.081.0017103313(0)0500021006100500(0)----(0)0.521.7813.0(14.0)-(0)(0)-39.0(0)0.2


アミノ酸組成表 食品可食部の100gあたりのアミノ酸成分表
食品番号 分類 食品名 水分 アミノ酸組成によるタンパク質 タンパク質 イソロイシン ロイシン リジン 含硫アミノ酸 芳香族アミノ酸 トレオニン(スレオニン) トリプトファン バリン ヒスチジン アルギニン アラニン アスパラギン酸 グルタミン酸 グリシン プロリン セリン アミノ酸合計 アンモニア
メチオニン シスチン 合計 フェニルアラニン チロシン 合計
( ----------- g ----------- ) ( ----------------------------------------------- mg ----------------------------------------------- )
06093 野菜類 ししとう 果実、生 91.4 1.3 1.9 60 93 100 21 33 54 66 57 120 69 22 83 37 80 69 230 280 67 56 91 1500 56
06094 野菜類 ししとう 果実、油いため 88.3 (1.3) 1.9 (59) (92) (100) (21) (32) (53) (66) (55) (120) (64) (22) (80) (37) (78) (68) (230) (270) (67) (55) (80) (1500) -
06169 野菜類 とうがらし 葉・果実、生 86.7 (2.5) 3.4 (110) (190) (190) (43) (66) (110) (120) (100) (220) (140) (41) (160) (67) (140) (150) (450) (510) (150) (110) (170) (2900) -
06170 野菜類 とうがらし 葉・果実、油いため 79.5 (2.9) 4.0 (130) (230) (230) (51) (77) (130) (140) (120) (260) (160) (48) (180) (79) (160) (170) (520) (600) (170) (130) (210) (3400) -
06171 野菜類 とうがらし 果実、生 75.0 (2.9) 3.9 (130) (220) (220) (50) (75) (120) (140) (120) (260) (160) (47) (180) (77) (160) (170) (510) (580) (170) (130) (200) (3300) -
06172 野菜類 とうがらし 果実、乾 8.8 (10.8) 14.7 (490) (830) (840) (190) (280) (470) (530) (440) (970) (610) (180) (670) (290) (600) (640) (1900) (2200) (630) (490) (750) (13000) -
06245 野菜類-ピーマン類 青ピーマン 果実、生 93.4 0.7 0.9 31 51 52 12 18 29 33 28 61 40 11 42 18 37 40 120 140 39 31 52 790 25
06246 野菜類-ピーマン類 青ピーマン 果実、油いため 89.0 (0.7) 0.9 (30) (51) (51) (11) (17) (29) (32) (27) (59) (37) (11) (41) (18) (36) (39) (120) (130) (38) (30) (46) (770) -
06247 野菜類-ピーマン類 赤ピーマン 果実、生 91.1 (0.8) 1.0 (21) (36) (36) (6.1) (19) (25) (51) (9.1) (60) (40) (12) (31) (17) (36) (26) (290) (210) (28) (24) (51) (950) -
06248 野菜類-ピーマン類 赤ピーマン 果実、油いため 86.6 (0.8) 1.0 (21) (36) (36) (6.1) (19) (25) (51) (9.1) (60) (40) (12) (31) (17) (36) (26) (290) (210) (28) (24) (51) (950) -
06249 野菜類-ピーマン類 黄ピーマン 果実、生 92.0 (0.6) 0.8 (26) (42) (35) (9.6) (15) (25) (25) (17) (42) (30) (10) (34) (16) (38) (33) (110) (110) (30) (35) (32) (650) -
06250 野菜類-ピーマン類 黄ピーマン 果実、油いため 87.6 (0.6) 0.8 (26) (42) (35) (9.6) (15) (25) (25) (17) (42) (30) (10) (34) (16) (38) (33) (110) (110) (30) (35) (32) (650) -
06251 野菜類-ピーマン類 トマピー 果実、生 90.9 (0.8) 1.0 (21) (36) (36) (6.1) (19) (25) (51) (9.1) (60) (40) (12) (31) (17) (36) (26) (290) (210) (28) (24) (51) (950) -
06393 野菜類-ピーマン類 オレンジピーマン 果実、生 94.2 0.7 0.9 37 37 39 7.6 17 24 25 19 44 44 7.7 34 16 32 33 220 150 27 24 62 830 37
06394 野菜類-ピーマン類 オレンジピーマン 果実、油いため 85.8 (0.8) 1.1 (43) (42) (45) (8.7) (19) (28) (29) (22) (50) (50) (8.8) (38) (18) (36) (38) (250) (170) (31) (28) (70) (950) (42)
17073 香辛料類 とうがらし 1.7 (9.9) 16.2 (470) (760) (430) (160) (220) (370) (450) (230) (670) (320) (84) (650) (220) (590) (540) (2000) (1900) (720) (1500) (280) (12000) -
17079 香辛料類 パプリカ 10.0 (14.6) 15.5 (620) (1000) (760) (220) (250) (470) (670) (420) (1100) (540) (77) (820) (270) (980) (700) (3100) (2500) (860) (2500) (670) (17000) -