大分類 | 動物(魚類) | Kingdom | Animal(Fish) |
---|---|---|---|
種名 | Caranx papuensis | Species | Caranx papuensis |
学名(一般名) | Caranx papuensis[brassy kingfish、green-spotted kingfish、おにひらあじ、オニヒラアジ] | Latin Name(General Name) | Caranx papuensis[brassy kingfish,green-spotted kingfish] |
科名 | アジ科 | Family | Carangidae |
原産/分布 | インド・太平洋の暖海域に分布。 日本では、暖流の影響を受ける地域の内湾やサンゴ礁域に生息。 | Origin | It inhabits the warm waters of Indo-Pacific Oceans. It is found in inlets or coral reefs under the influence of the warm current. |
日本伝来 | - | Introduction into Japan | - |
概説 | - | Summary | - |
旬 | - | - | |
食用 | 利用法はギンガメアジと同様。 | Edible | The fish is cooked in the same way as Caranx sexfaciatus. |
健康促進/薬用 | - | Health Care/ Medicinal Usage | - |
健康促進 概要 | - | Summary of Health Care | - |
一般文献 | 多紀保彦ら監修・執筆 食材魚貝大百科 3 イカ・タコ類ほか、魚類、平凡社(2000) | Literature | - |
加工品 | - | Processed Food | - |
文部科学省 日本食品標準成分表2020 八訂 登録データなし |
アミノ酸成分表 登録データなし |