大分類植物KingdomPlant
種名Carica papayaSpeciesCarica papaya
学名(一般名)Carica papaya[Papaya、Pawpaw、ぱぱいあ、パパイア、ぱぱいや、パパイヤ、ばんかじゅ、バンカジュ、蕃瓜樹、ぱうぱう、パウパウ、ままお、ママオ、つりーめろん、ツリーメロン、ぱぱや、パパヤ、もくか、モクカ]Latin Name(General Name)Carica papaya[Papaya,Pawpaw]
科名パパイア科FamilyCaricaceae
原産/分布熱帯アメリカ
中南米
OriginNative to Central and South America
日本伝来明治時代に蕃瓜、万寿果という名前で伝えられた。Introduction into JapanIt was introduced in Japan in Meiji era.
概説黄色い「完熟」果は果肉が黄色や紅色でやわらかく独特の香りと甘味がある。
[品種]ソロ、サンライズ
ハーブの一種
[葉、実、種子、樹液]酵素を豊富に含むハーブ。
パパインはチューインガム製造、ビールの不純物除去、シロアリ予防、ウールとシルクの縮み防止に利用される。
青パパイヤには脂質分解酵素パパインが含まれ、消化を促進する。
ベータクリプトキサンチンを含む。
SummaryThe flesh of ripe fruit is yellow or red and tender. It has a distinctive smell and sweetness.
[cultivars]solo, sunrise
a herb
[part used:leaves, fruits, seeds, resin]a herb rich in enzyme:Papain is an enzyme used to remove impurities in beer, prevent termite, process wool and silk preshrunk, to produce chewing gum.
Green papaya contains lipase which promotes digestion.
Papaya contains β-cryptxanthin.
5-8月From May to August
食用[実]生食。
ビタミンC,E,カロテン、葉酸。
青パパイアには、タンパク質分解酵素のパパインが含まれるため、肉の消化促進になる。
熟した実は生でデザート、サラダとして食べる。
種子は刺激性のマスタードとクレスの香りを持ち、原産国ではスパイスとして使われる。
生の葉と熟していない実は肉を柔らかくするのに使用する。
緑色の「未熟」果は皮を剥いた果肉を千切りにして炒め物にするなど、野菜として利用する。
Edible[part used:fruit]The fruit is eaten raw.
It contains vitamin C, vitamin E , carotene, folate.
Green papaya has papaya proteinase ''papain'' which promotes digestion of meat.
Ripe fruit is eaten raw as a desert or salad.
The seeds have pungent flavor like mustard and cress. They are used as spice in producing areas.
The raw leaves and unripe fruits tenderize meat.
Green unripe fruits are peeled and cut into fine strips. They are stir-fried as vegetable.
健康促進/薬用抗酸化作用、消化促進
ガン抑制、動脈硬化予防、消化吸収、免疫力強化、高血圧予防、便秘改善、糖尿病予防、視力維持改善
タンパク質の消化促進、傷跡を薄くし、腸内寄生虫駆除作用がある。
パパインは消化管機能不全に内服する。
外用薬としては深い、または治りの遅い傷に使用する。原産国では葉と種子を蟯虫、回虫駆除に使う。
Health Care/ Medicinal Usage-
健康促進 概要作用:
抗酸化作用
消化促進
ガン抑制
動脈硬化予防
免疫力強化
高血圧予防
便秘改善
糖尿病予防
視力維持改善
傷跡を薄くし
腸内寄生虫駆除作用

内服(パパイン):
消化管機能不全

外用薬:
深い、または治りの遅い傷

原産国では葉と種子を蟯虫、回虫駆除に使う。
Summary of Health CareAction:
Antioxidant action
Digestive promotion
Inhibition of cancer
Prevention of atherosclerosis
Enhancement of immunocompetence
Prevention of hypertension
Constipation improvement
Prevention of diabetes
Maintenance or improvement of eyesight
?
Removal action of intestinal parasites

Oral administration (papain):
Gastrointestinal dysfunction

External medicine:
Deep and slow-healing wound

Leaves and seeds
Use leaves and seeds for disinfection of pinworm and roundworm
一般文献白鳥早奈英ら監修、もっとからだにおいしい野菜の便利帳、高橋書店(2009)
オールガイド五訂増補食品成分表2009、実教出版(2009)
五明紀春監修、502品目1590種まいにちを楽しむ食材健康大辞典、時事通信社(2005)
デニー・バウン著、英国王立園芸協会ハーブ大百科、誠文堂新光社(1997)
猪俣慶子監修、かしこく選ぶ・おいしく食べる 野菜まるごと事典、成美堂出版(2012)
Literature-
加工品-Processed Food-

Carica_papaya(Papaya_1).jpg


Carica_papaya(Papaya_2).jpg


Carica_papaya(Papaya_3).jpg


Carica_papaya(Papaya_4).jpg


Carica_papaya(Papaya_5).jpg


Carica_papaya(Papaya_6).jpg


Carica_papaya(Papaya_7).jpg


Carica_papaya(Papaya_8).jpg





文部科学省 日本食品標準成分表2020 八訂 可食部100g当たり
食品番号 分類 食品名 エネルギー エネルギー 水分 たんぱく質 脂質 炭水化物 有機酸 灰 分 無機質(ミネラル)

ビタミン

食塩相当量
利用可能炭水化物 食物繊維総量 糖アルコール 炭水化物 ナトリウム カリウム カルシウム マグネシウム リン 亜鉛 マンガン ヨウ素 セレン クロム モリブデン ビタミンA D ビタミンE K B1 B2 ナイアシン ナイアシン当量 B6 B12 葉酸 パントテン酸 ビオチン C
アミノ酸組成によるたんぱく質 たんぱく質 トリアシルグリセロール当量 コレステロール 脂質 利用可能炭水化物(単糖当量) 利用可能炭水化物(質量計) 差引き法による利用可能炭水化物 レチノール αカロテン βカロテン βクリプトキサンチン βカロテン当量 レチナール活性当量 αトコフェロール βトコフェロール γトコフェロール δトコフェロール
kJ kcal g g g g mg g g g g g g g g g mg mg mg mg mg mg mg mg mg μg μg μg μg μg μg μg μg μg μg μg mg mg mg mg μg mg mg mg mg mg μg μg mg μg mg g
07109果実類パパイア完熟、生1413389.2(0.2)0.5(0.2)(0)0.2(7.1)(7.1)7.62.2-9.5-0.662102026110.20.10.050.040Tr01(0)06782048040(0)0.3Tr0.30(2)0.020.040.3(0.4)0.01(0)440.420.2500
07110果実類パパイア未熟、生1493588.7(0.6)1.3(0.1)(0)0.1(7.4)(7.4)7.92.2-9.4-0.551903619170.30.10.030.02----(0)04514012010(0)0.100.60(2)0.030.040.3(0.7)0.01(0)380.55-450


アミノ酸組成表 食品可食部の100gあたりのアミノ酸成分表
食品番号 分類 食品名 水分 アミノ酸組成によるタンパク質 タンパク質 イソロイシン ロイシン リジン 含硫アミノ酸 芳香族アミノ酸 トレオニン(スレオニン) トリプトファン バリン ヒスチジン アルギニン アラニン アスパラギン酸 グルタミン酸 グリシン プロリン セリン アミノ酸合計 アンモニア
メチオニン シスチン 合計 フェニルアラニン チロシン 合計
( ----------- g ----------- ) ( ----------------------------------------------- mg ----------------------------------------------- )
07109 果実類 パパイア 完熟、生 89.2 (0.2) 0.5 (8.5) (17) (27) (2.1) (0) (2.1) (9.6) (5.3) (15) (12) (8.5) (11) (5.3) (11) (15) (52) (35) (19) (11) (16) (260) -
07110 果実類 パパイア 未熟、生 88.7 (0.6) 1.3 (22) (44) (69) (5.5) (0) (5.5) (25) (14) (39) (30) (22) (28) (14) (28) (39) (140) (91) (50) (28) (41) (690) -