大分類植物KingdomPlant
種名Castanea crenataSpeciesCastanea crenata
学名(一般名)Castanea crenata[Japanese Chestnut、くり、クリ、栗、にほんぐり、ニホングリ、日本グリ]Latin Name(General Name)Castanea crenata[Japanese Chestnut]
科名ブナ科FamilyFagaceae
原産/分布中国、日本、朝鮮半島OriginIt is native to China, Japan, the Korean Peninsula.
日本伝来青森県にある約5500年前の三内丸山遺跡に栽培跡が残っており縄文時代にはすでに栽培が始まっていたとされる。
「万葉集」にもその名前が登場する。
Introduction into JapanThe sign of cultivation was found in Sannai Maruyama remains about 5500years ago in Aomori prefecture.
Castanea crenata was already mentioned in Japan's oldest antholoy of poems.
概説子葉の肥厚した部分を食用にする。
野生種(柴ぐり)から改良された丹波ぐり(大粒)、銀寄(中粒)、柴ぐり(小粒)がある。
大粒の物より小粒の物の方が味がよい。
丹波地方で古くから栽培されている「丹波ぐり」が有名。
縄文時代の遺跡から発見され、古代から貴重な食料だったことがわかっています。
戦国時代には「かちグリ」と呼ばれ縁起物として戦陣に欠かせないものでした。
日本、中国、ヨーロッパで生産が盛んです。
SummaryThe edible part is the thickened cotyledon.
Tanba(big in size), Ginyose(middle), Shiba(small) guri were improved and bred from a wild Shiba guri.
Small nuts taste better than large nuts.
''Tanba guri'' is a famous species cultivated in Tanba region since old times.
The nut was excavated in the remains of Jyomon era, which is the proof that the nut has been an important food from antiquity.
In the age of warring states, ''Sengoku period'', Castanea crenata was called ''kati guri '', a chestnut of victory, and indespensable item in the battle field as a lucky charm.
The nuts are heavily produced in Japan, China, Europe.
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食用[実]炭水化物、ビタミンB1,B2,ナイアシン、たんぱく質、ビタミンC、カリウム
糖質の甘みとほくほくした食感が特徴。
外側のかたい皮を鬼皮、実に張り付いている皮を渋皮と呼ぶ。
ゆでぐり、焼きぐり、甘露煮、マロングラッセなど
皮にツヤがあり、重みのあるものがよい。
保存:1から2%の塩水に皮のまま10時間くらい漬け水気をよく切って新聞紙などに広げてよく乾かす。たくさん穴をあけたポリ袋に入れ冷蔵。
炊き込みご飯などのほか、マロングラッセや栗きんとんのような甘味を生かした菓子にも使われます。皮をむくときは水に漬けて外側の鬼皮を柔らかくしてから包丁でむきます。専用の栗むき器を使えばより簡単にむくことができます。
1個でも虫食いのものがあればほかの栗も虫に食われている可能性があるので注意しましょう。
Edible[part used:fruit]The nut contains carbohydrate, vitamin B1, vitamin B2, niathin, protain, vitamin C, potassium.
It has a soft and flaky texture and sweetness from sugar.
It has the hard outer skin and inner skin.
Boiled, grilled, candied, marron glace.
Good chestnuts are glossy on the surface and weigh heavy.
how to preserve:Soak the nut with skin in salty water of 1 to 2% density for about 10 hours. Wipe off moisture and dry on newspaper. Put in a plastic bag with many holes and place it in a refrigerator.
It is cooked with rice or used for desserts like marron glace and sweet chestnut paste. Soften the outer skin by soaking it water and peel with knife. Exclusive chestnut peeler is helpful.
One worm-eaten chestnut suggests the possibility of other chestnut's being eaten by worms.
健康促進/薬用大部分を糖質が占め、そのうち60%がでんぷんであるため、糖質の供給源として適する。高血圧防止。抗酸化作用。栗の葉に含まれるタンニンは収斂(しゅうれん)作用があり、乾燥させた葉を煎じて接触性皮膚炎(特に漆かぶれ)に湿布薬として使用する。
ガン抑制、細胞老化防止、疲労改善、感染症予防、美肌効果、抗菌作用、高血圧予防、糖尿病予防、肌荒れ解消
Health Care/ Medicinal Usage-
健康促進 概要作用:
高血圧防止
抗酸化作用
ガン抑制
細胞老化防止
疲労改善
感染症予防
美肌効果
抗菌作用
糖尿病予防

栗の葉:
含まれるタンニンは収斂(しゅうれん)作用がある
乾燥させた葉を煎じて接触性皮膚炎(特に漆かぶれ)に湿布薬として使用する
Summary of Health CareAction:
Prevention of hypertension
Antioxidant action
Inhibition of cancer
Prevention of cellular senescence
Fatigue reduction
Prevention of infectious disease
Beautiful skin effect
Antibacterial action
Prevention of diabetes

Chestnut leaf:
Tannins contained in it has an astringent action
Used as poultice medicine of contact dermatitis by decocting dried leaves
一般文献白鳥早奈英ら監修、もっとからだにおいしい野菜の便利帳、高橋書店(2009)
芳本信子、新しい視点生きた知識食べ物じてん、学建書院(2005)
オールガイド五訂増補食品成分表2009、実教出版(2009)
五明紀春監修、502品目1590種まいにちを楽しむ食材健康大辞典、時事通信社(2005)
三浦理代監修、からだよく効く 食べもの大辞典、池田書店(2009)
Literature-
加工品京やきぐり(株式会社グローバル,京都市下京区寺町通綾小路下る中之町569番地,http://www.kyo-yakiguri.com/products/index.html)Processed Food-

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文部科学省 日本食品標準成分表2020 八訂 可食部100g当たり
食品番号 分類 食品名 エネルギー エネルギー 水分 たんぱく質 脂質 炭水化物 有機酸 灰 分 無機質(ミネラル)

ビタミン

食塩相当量
利用可能炭水化物 食物繊維総量 糖アルコール 炭水化物 ナトリウム カリウム カルシウム マグネシウム リン 亜鉛 マンガン ヨウ素 セレン クロム モリブデン ビタミンA D ビタミンE K B1 B2 ナイアシン ナイアシン当量 B6 B12 葉酸 パントテン酸 ビオチン C
アミノ酸組成によるたんぱく質 たんぱく質 トリアシルグリセロール当量 コレステロール 脂質 利用可能炭水化物(単糖当量) 利用可能炭水化物(質量計) 差引き法による利用可能炭水化物 レチノール αカロテン βカロテン βクリプトキサンチン βカロテン当量 レチナール活性当量 αトコフェロール βトコフェロール γトコフェロール δトコフェロール
kJ kcal g g g g mg g g g g g g g g g mg mg mg mg mg mg mg mg mg μg μg μg μg μg μg μg μg μg μg μg mg mg mg mg μg mg mg mg mg mg μg μg mg μg mg g
05010種実類-くり類日本ぐり62514758.82.42.8(0.4)(0)0.533.530.633.24.2-36.9-1.014202340700.80.50.323.270302(0)26240373(0)003.0010.210.071.01.60.27(0)741.043.9330
05011種実類-くり類日本ぐりゆで64615258.4(2.9)3.50.5(0)0.632.830.030.86.6-36.7-0.814602345720.70.60.371.07----(0)26240373(0)003.3000.170.081.0(1.7)0.26(0)761.06-260
05012種実類-くり類日本ぐり甘露煮98423240.8(1.5)1.8(0.3)(0)0.4--54.42.8-56.8-0.277588250.60.10.150.75----(0)15240323(0)001.80Tr0.070.030.3(0.7)0.03(0)80.18-00


アミノ酸組成表 食品可食部の100gあたりのアミノ酸成分表
食品番号 分類 食品名 水分 アミノ酸組成によるタンパク質 タンパク質 イソロイシン ロイシン リジン 含硫アミノ酸 芳香族アミノ酸 トレオニン(スレオニン) トリプトファン バリン ヒスチジン アルギニン アラニン アスパラギン酸 グルタミン酸 グリシン プロリン セリン アミノ酸合計 アンモニア
メチオニン シスチン 合計 フェニルアラニン チロシン 合計
( ----------- g ----------- ) ( ----------------------------------------------- mg ----------------------------------------------- )
05010 種実類-くり類 日本ぐり 58.8 2.4 2.8 98 160 150 35 44 79 110 68 180 110 36 130 68 210 180 660 400 120 100 120 2800 90
05011 種実類-くり類 日本ぐり ゆで 58.4 (2.9) 3.5 (120) (200) (180) (43) (55) (98) (140) (81) (220) (130) (45) (160) (84) (260) (220) (820) (490) (150) (120) (130) (3400) -
05012 種実類-くり類 日本ぐり 甘露煮 40.8 (1.5) 1.8 (61) (100) (93) (22) (28) (50) (70) (42) (110) (65) (23) (81) (43) (140) (110) (420) (250) (78) (63) (68) (1800) -