大分類 | 動物(魚類) | Kingdom | Animal(Fish) |
種名 | Cepola schlegeli | Species | Cepola schlegeli |
学名(一般名) | Cepola schlegeli[Japanese bandfish、すみつきあかたち、スミツキアカタチ、墨付赤太刀] | Latin Name(General Name) | Cepola schlegeli[Japanese bandfish] |
科名 | アカタチ科 | Family | Cepolidae |
原産/分布 | - | Origin | - |
日本伝来 | - | Introduction into Japan | - |
概説 | - | Summary | - |
旬 | - | | - |
食用 | 練り製品として利用。刺身、塩焼き、煮付けなど。 | Edible | It is made into fish paste. It is eaten raw as sashimi, grilled with salt, simmered and seasoned with soy sauce and sugar. |
健康促進/薬用 | - | Health Care/ Medicinal Usage | - |
健康促進 概要 | - | Summary of Health Care | - |
一般文献 | 多紀保彦ら監修・執筆 食材魚貝大百科 3 イカ・タコ類ほか、魚類、平凡社(2000) | Literature | - |
加工品 | - | Processed Food | - |