大分類 | 動物(魚類) | Kingdom | Animal(Fish) |
---|---|---|---|
種名 | Chaenogobius urotuenia | Species | Chaenogobius urotuenia |
学名(一般名) | Chaenogobius urotuenia[folktongue goby、うきごり、ウキゴリ、浮鮴] | Latin Name(General Name) | Chaenogobius urotuenia[folktongue goby] |
科名 | ハゼ科 | Family | Gobiidae |
原産/分布 | 北海道、本州および九州に分布し、国外では国後島、朝鮮半島にも分布。 | Origin | It ranges from Hokkaido, Honsyu, and to Kyusyu in Japan. Out side Japan, it is found on Kunashiri island, the KoreanPeninsula. |
日本伝来 | - | Introduction into Japan | - |
概説 | - | Summary | - |
旬 | - | - | |
食用 | 幼魚が佃煮の材料とされることがある。 素干しにした後、甘露煮にする。 | Edible | The fry is sometimes used as an ingredient of tsukudani, boiled down in soy sauce. After drying, it is candied. |
健康促進/薬用 | - | Health Care/ Medicinal Usage | - |
健康促進 概要 | - | Summary of Health Care | - |
一般文献 | 多紀保彦ら監修・執筆 食材魚貝大百科 4 海藻類・魚類・その他、平凡社(2000) | Literature | - |
加工品 | - | Processed Food | - |
文部科学省 日本食品標準成分表2020 八訂 登録データなし |
アミノ酸成分表 登録データなし |