大分類 | 動物(魚類) | Kingdom | Animal(Fish) |
---|---|---|---|
種名 | Channa striata | Species | Channa striata |
学名(一般名) | Channa striata[common snakehead、ちゃんなすとぅりあーた、チャンナストゥリアータ] | Latin Name(General Name) | Channa striata[common snakehead] |
科名 | タイワンドジョウ科 | Family | Channidae |
原産/分布 | パキスタンからインド亜大陸、スリランカ、東南アジア一帯のほぼ全域に分布する。 | Origin | It is distributed in the whole regions from Pakistan, through India, Sri Lanka to South Eastern Asia. |
日本伝来 | - | Introduction into Japan | - |
概説 | - | Summary | - |
旬 | - | - | |
食用 | 熱帯アジアでは最もポピュラーな食用淡水魚の一つ。 味は淡泊だがこくがあり、東南アジアでは淡水魚中最も美味なもののひとつとして人気が高い。 丸焼きや空揚げなどに向き。 とくに卵をもったものが好まれ、干物にされる。 代表的なタイ料理の一つ「ペッサッ・プラー・チョン」は、この魚を蒸すか焼いて浅い鍋に入れ、香菜や他の野菜などと。 この魚の形をかたどった専用の鍋も市販されている。近年は日本でも輸入食材店などで冷凍魚が売られている。 | Edible | It is one of the most popular edible freshwater fish in tropic Asia. The flesh is simple and rich in taste. It is prized in South Eastern Asia as one of the most tasty freshwater fish. It is suitable to deep-fry and whole roast. The female with roe is admired and processed to dried product. In the typical Thai cuisine, this fish is steamed or grilled and put in a shallow pot and stewed with coriander or other vegetables. A pan designed for this fish is commercially available. The frozen fish is dealt in import shops in Japan recently. |
健康促進/薬用 | - | Health Care/ Medicinal Usage | - |
健康促進 概要 | - | Summary of Health Care | - |
一般文献 | 多紀保彦ら監修・執筆 食材魚貝大百科 4 海藻類・魚類・その他、平凡社(2000) | Literature | - |
加工品 | - | Processed Food | - |
文部科学省 日本食品標準成分表2020 八訂 登録データなし |
アミノ酸成分表 登録データなし |